Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-γνώμη

( εδωσε το συνθημα ο μακης κατσαβακης :: 23/2/2006 20:59:56) 

Αισιόδοξος δηλώνει ο Μάκης Κατσαβάκης για τον κυριακάτικο αγώνα με το Αιγάλεω.

Μέτρηση της πυκνότητας:

ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ

Η πυκνότητα των υλικών υπολογίζεται με έμμεσο και με άμεσο τρόπο.

Μόνο για τη νίκη

Έμμεσα:

Το Αιγάλεω είναι ο επόμενος αντίπαλος του Απόλλωνα Καλαμαριάς και ο Μάκης Κατσαβάκης είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον αντίπαλό του, στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής.

Η πυκνότητα μπορεί να βρεθεί με τη βοήθεια της σχέσης (7.1), αφού πρώτα μετρηθούν η μάζα και ο όγκος του σώματος.

Τον χαρακτήρισε "καλή ομάδα" και μέσω της γραπτής του δήλωσης επισήμανε ότι θα έχει μεγάλη σημασία μια ενδεχόμενη νίκη καθώς βρίσκονται στην ίδια βαθμολογική θέση με τους "κοκκινόμαυρους".

Η μάζα βρίσκεται με ζύγιση και ο όγκος υπολογίζεται πρακτικά ή γεωμετρικά:

"Ο επόμενος αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολος, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καλό αντίπαλο, το Αιγάλεω" τόνισε ο τεχνικός του Απόλλωνα και συνέχισε: Το στερεό βυθίζεται σε υγρό μέσα σε ογκομετρικό σωλήνα. "Γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και πως θα πρέπει να είμαστε κατά την διάρκεια του αγώνα συγκεντρωμένοι, αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό το παιχνίδι". Από τη μετατόπιση της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού βρίσκεται ο όγκος του στερεού.

Ο ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ έδωσε το σύνθημα για το παιχνίδι του Σίτι και περιμένει από τους ποδοσφαιριστές του να τα δώσουν όλα για να διευρύνουν το σερί τους.

Αν έχει γεωμετρικό σχήμα (κύβου, κυλίνδρου κτλ.), ο όγκος του στερεού υπολογίζεται με τη βοήθεια γεωμετρικών σχέσεων.

"Μελετάμε τον αντίπαλο με σεβασμό, έτσι ώστε να αναλύσουμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του. Το ρευστό τοποθετείται σε δοχείο γνωστής μάζας και όγκου. Το βέβαιο είναι ότι πάμε για να διεκδικήσουμε τους τρεις βαθμούς, όπως άλλωστε κάνουμε σε κάθε παιχνίδι", είπε και συνεχίζει να παρακολουθεί σε βίντεο τα τελευταία τρία παιχνίδια της επόμενης αντιπάλου. Η μάζα του ρευστού είναι ίση με τη διαφορά της μικτής μάζας και της αντίστοιχης του άδειου δοχείου (που βρίσκονται, πάλι, με ζύγιση). Με βάση τα όσα έγιναν στην προπόνηση, η μοναδική αλλαγή στην ενδεκάδα είναι αυτή του Χρήστου Κελπέκη αντί του Πάβελ Κόβατς κάτω από τα δοκάρια. Ο όγκος του ρευστού είναι ίσος με τον αντίστοιχο του γεμάτου δοχείου. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, όπως και ο Σωκράτης Φυτανίδης, ο οποίος εκτίει την τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε ογκομετρικό σωλήνα. (Για τα αέρια, βέβαια, η ζύγιση δεν είναι πάντα εύκολη, αφού η μάζα τους είναι συνήθως μικρή και η ζυγαριά πρέπει να έχει μεγάλη ακρίβεια. Γι' αυτό υπολογίζουμε τη μάζα, αφού πρώτα μετρήσουμε τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας στις οποίες βρίσκεται το αέριο και χρησιμοποιήσουμε την καταστατική εξίσωσή τους. Τα αέρια τα θεωρούμε, τότε, ιδανικά).

Άμεσα: Η μέτρηση της πυκνότητας των υγρών γίνεται με τη βοήθεια οργάνων τα οποία, γενικά, λέγονται πυκνόμετρα, εικόνα 7.1. Για διευκόλυνση, όσα από αυτά αφορούν υγρά ελαφρύτερα του νερού λέγονται αραιόμετρα.

Εικόνα 7.1: Συνηθισμένος τύπος πυκνόμετρου (α) και δοκιμαστής υγρών μπαταρίας αυτοκινήτου (β)

Σκηνή από τρύγο: Τα σταφύλια από το καφάσι ρίχνονται σε μεγάλο μεταλλικό κουβά. Ο τρυγητής βυθίζει κατακόρυφα ένα γυάλινο όργανο στα υγρά που βγήκαν από τις λιωμένες ρώγες σταφυλιού. Τι προσπαθεί να διαπιστώσει; Έχει σχέση με πυκνόμετρο το όργανο που χρησιμοποιεί; (Άλλα όμοια όργανα είναι το οινοπνευματόμετρο και το γαλακτόμετρο. Υποψιάζεστε τι μετρούν;)

Δείτε στο εικόνα 7.1. (β) το δοκιμαστή υγρών της μπαταρίας τον αυτοκινήτου. (Τελικά όλα αυτά τα όργανα έχουν να κάνουν με την πυκνότητα, η οποία, με τη σειρά της, δείχνει την περιεκτικότητα ενός υγρού σε διάλυμα).