Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ηλεκτρονικά ο έλεγχος των υδάτων :: 13/3/2006 20:00:19) 

Ηλεκτρονικά ο έλεγχος των υδάτων

5.3.3: Έργο τριβής: ποσότητα μόνιμα αρνητική.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο θα εγκαταστήσει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να ειδοποιούνται έγκαιρα οι τοπικές αρχές, ώστε να επεμβαίνουν σε περίπτωση πλημμύρας. Σε αντίθεση με το βάρος, που έχει πάντα την ίδια διεύθυνση (κατακόρυφη) και φορά (προς το κέντρο της γης), η τριβή έχει διεύθυνση και φορά οι οποίες εξαρτώνται από την κατεύθυνση της κίνησης.

Το σύστημα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Interreg III και ήδη άρχισαν οι διαδικασίες εγκατάστασής του.

Όπως έχουμε δει (Κεφάλαιο 4), η φορά της τριβής είναι αντίθετη από αυτήν της ταχύτητας.

Πιλοτικά θα τοποθετηθούν δύο τέτοιοι σταθμοί σε ελληνικό έδαφος και ένας στη Βουλγαρία, οι οποίοι θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά για τρεις μήνες.

Η σχέση (5.2) παίρνει "μονότονη" μορφή, όταν αφορά το έργο WT της τριβής, αφού πάντα φ=180° και: WT=Tsσυνφ ή WT=-Ts (5.5)

Οι σταθμοί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι εφοδιασμένοι με καταγραφική μονάδα, με μονάδα επικοινωνίας GPRS και με τρεις αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, στάθμης ύδατος), που θα παρέχουν συνεχώς στοιχεία για την κατάσταση του χιονιού και τη στάθμη του ποταμού.

Το αρνητικό (-) πρόσημο σημαίνει έργο καταναλισκόμενο από την τριβή και αυτό είναι ανεξάρτητο από το είδος της επιφάνειας κίνησης (οριζόντιας ή πλάγιας) και από τη φορά κίνησης, προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά στην εικ. 5.12(α), προς τα πάνω ή προς τα κάτω στις εικ. 5.12 (β,γ).

Στο δοκιμαστικό αυτό σύστημα, κάθε σταθμός θα έχει δυνατότητα να ειδοποιεί συγκεκριμένους αριθμούς κινητών όταν η στάθμη νερού φτάσει στο όριο επιφυλακής ή στο όριο επικινδυνότητας, στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Εικόνα 5.12: Έργο τριβής

Παράλληλα, θα μπορεί να στέλνει σε ειδική ιστοσελίδα όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Ήδη τοποθετήθηκε και λειτουργεί ο πρώτος σταθμός στη σιδηροδρομική γέφυρα του Πυθίου ενώ εντός των ημερών τοποθετείται και ο δεύτερος στο φράγμα του Άρδα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο, ανάλογο πρόγραμμα για το 2006 έχει προτείνει και η βουλγαρική πλευρά στο πρόγραμμα Phare CBC, με στόχο τη δημιουργία συμβατών σταθμών για τη συνεχή αλληλοενημέρωση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

"Με τη λειτουργία των σταθμών εξασφαλίζεται και η συνεργασία σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών", τονίζει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ