Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πρόβα τζενεράλε ενόψει εκλογών; :: 27/3/2006 22:08:20) 

Πρόβα τζενεράλε ενόψει εκλογών;

2.7 Σφάλματα μετρήσεων

Το ασφαλιστικό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους, π.χ. της δύναμης, τα αποτελέσματα, ακόμη και διαδοχικών μετρήσεων κάτω από τις ίδιες συνθήκες, διαφέρουν μεταξύ τους πάντοτε, έστω και ελάχιστα. Αποτελεί ένα μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία, για το οποίο φέρουν ευθύνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού δεν τόλμησαν ποτέ να το αντιμετωπίσουν σοβαρά, προφανώς λόγω του πολιτικού κόστους το οποίο θα έπρεπε να χρεωθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ακρίβεια με την οποία μπορούμε να μετρήσουμε ένα μέγεθος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η επίλυσή του δεν είναι εύκολη… Με τον όρο ακρίβεια εννοούμε την απόκλιση της τιμής που προέκυψε από τη μέτρηση, από την "πραγματική" τιμή του μεγέθους που μετράμε. Κάθε άλλο.

Βέβαια, κανείς δε γνωρίζει την πραγματική τιμή ενός μεγέθους, επειδή η μέτρηση είναι διαδικασία που έχει σχέση με τον παρατηρητή, με το όργανο και με τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιείται αλλά και με άλλους εξωτερικούς παράγοντες. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 -------------------------------- Αυτό που επιδιώκεται σε κάθε μέτρηση είναι η εύρεση μιας τιμής, η οποία να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένη από σφάλματα, ώστε να προσεγγίζει την άγνωστη τιμή του μεγέθους που μετριέται.

Πρόβα τζενεράλε ενόψει εκλογών;

Η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής και του αποτελέσματος μιας μέτρησης ονομάζεται σφάλμα της μέτρησης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1 Η σημασία της λέξης "σφάλμα" δεν ταυτίζεται με αυτήν του "λάθους", απλώς δηλώνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ακρίβεια του αποτελέσματος της μέτρησης.

Με αυτά τα δεδομένα το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και περίσκεψη από τους αρμοδίους. Τα σφάλματα ανάλογα με την προέλευση τους τα διακρίνουμε σε τυχαία σφάλματα και σε μόνιμα η συστηματικά σφάλματα. Ιδιαίτερα όταν προτείνονται αιφνιδιαστικά κάποιες λύσεις, στην προσπάθεια να κλείσουν συγκεκριμένες "μαύρες τρύπες", που αποτελούν σκόπελο ή προϋπόθεση και για λοιπές κινήσεις.

Τα τυχαία σφάλματα οφείλονται συνήθως σε τρεις παράγοντες: - στον παρατηρητή, ο οποίος κατά τη στιγμή της μέτρησης λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, ψυχολογικής κατάστασης ή ακατάλληλης θέσης κ.τ.λ. εκτελεί εσφαλμένους χειρισμούς - στην ευαισθησία του οργάνου μέτρησης, - σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, π.χ θερμοκρασία, υγρασία κτλ.

Αναφερόμαστε στην πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία πρέπει να παρουσιαστεί προς τους υποψήφιους αγοραστές της χωρίς "βαρίδια".

Τα μόνιμα η συστηματικά σφάλματα εμφανίζονται πάντα κατά τη διαδικασία μέτρησης.

Ανάλογο "βαρίδιο" είναι και το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, οι 600 εργαζόμενοι του οποίου ταλαιπωρούνται τον τελευταίο καιρό.

Επηρεάζουν όμως το αποτέλεσμα των μετρήσεων κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το επηρεάζει και η απόκλιση του οργάνου.

Ερασιτεχνικές και αλλοπρόσαλλες ενέργειες έφεραν τις προηγούμενες ημέρες τους εργαζομένους αυτούς και τις οικογένειές τους στο προσκήνιο.

Για παράδειγμα, αν σε μια ζυγαριά η αρχική ένδειξη δεν είναι μηδέν, τότε όλες οι μετρήσεις θα απέχουν της πραγματικής τιμής.

Τους είδαμε ακόμη και στο χώρο της παρέλασης για την εθνική επέτειο, να διαδηλώνουν για το άνοιγμα και τη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και για τις επόμενες ημέρες.

Ένας επίσης εξωτερικός παράγοντας, π.χ. η υγρασία ή η ανεπιθύμητη παρουσία ενός μαγνήτη, μπορεί να προκαλέσει συστηματικό σφάλμα.

Όπως και σήμερα, έτσι και στο παρελθόν εκλήθησαν διάφορες επιτροπές σοφών να δώσουν τα φώτα τους για την επίλυση του γρίφου του ασφαλιστικού, όπως για παράδειγμα η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Σπράο επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Για να περιοριστούν όλες οι πιθανότητες συστηματικού σφάλματος, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην επιλογή του οργάνου, στην ορθή χρήση του και στις συνθήκες που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι προτάσεις αυτές, μέσα στο πνεύμα της σύγχρονης οικονομίας, δεν είχαν τύχη λόγω της αντίδρασης κομμάτων, συνδικάτων και εργαζομένων.

Προκειμένου να περιορίσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ενός τυχαίου σφάλματος, καταφεύγουμε στην επανάληψη των μετρήσεων και στη συνέχεια υπολογίζουμε τη μέση τιμή του μεγέθους από τη σχέση: [pic] όπου Μ1, Μ2, Μ3,. .., ΜΝ είναι οι διαδοχικές μετρήσεις του μεγέθους, και Ν το πλήθος τους.

Το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ η Βουλή ήταν κλειστή, οι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης κατέθεσαν αιφνιδιαστικά τροπολογία για την αναγκαστική ασφάλιση των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας στο επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ και στο ενιαίο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Από το αποτέλεσμα, λοιπόν, μιας σειράς μετρήσεων υπολογίζεται η μέση τιμή, η οποία προσεγγίζει την πραγματική τιμή του μεγέθους, την οποία φυσικά δε γνωρίζουμε.

Άμεση ήταν η απάντηση των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα συνεχιστούν και σήμερα.

Για το λόγο αυτό η μέση τιμή Μ ονομάζεται και πιθανότερη τιμή του μεγέθους.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων, παλαιών και νέων, οι οποίοι προσδοκούν κάποια δεδομένη στιγμή να "απολαύσουν" τους καρπούς της εργασίας τους.

Για να προσεγγίσουμε περισσότερο την πραγματική τιμή, χρειάζεται το απόλυτο σφάλμα (δΜ) της μέσης τιμής.

Κάθε πρόταση για το θέμα αυτό πρέπει να συζητείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και μετά να παραπέμπεται προς ψήφιση, αφού οποιαδήποτε απόφαση ή λύση θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και κατ' επέκταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Το απόλυτο σφάλμα δΜ της μέσης τιμής Ν διαδοχικών μετρήσεων υπολογίζεται με τη βοήθεια κατάλληλης μαθηματικής σχέσης, η οποία προκύπτει, αφού πρώτα βρεθούν οι διαφορές (αποκλίσεις) των Μ1, Μ2,. .. από τη μέση τιμή: [pic]

Δεν ξέρουμε αν στη συνέχεια η κυβέρνηση θα στραφεί και σε λοιπούς αιφνιδιασμούς ή αν θα λειτουργήσει με τη λογική του σκοτσέζικου ντους.

Συνεπώς η άγνωστη (πραγματική) τιμή Χ* του μετρουμένου μεγέθους θα βρίσκεται στην περιοχή: [pic]

Το πολιτικό κόστος θα είναι και γι' αυτήν καθοριστικός παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις, αφού απομένουν -τουλάχιστον τυπικά- δύο χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί το εξής: τόσο η μέση τιμή όσο και το σφάλμα μέτρησης πρέπει:

Και ίσως αυτή η σύγκρουση να αποτελεί μία πρόβα τζενεράλε για την πολιτική που θα ασκήσει μέχρι τότε.

1o Να έχουν το ίδιο πλήθος δεκαδικών ψηφίων. 2ο Να συνοδεύονται από ίδιες μονάδες μέτρησης.