Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Σύντομη είδηση

( πνευματικά δικαιώματα στο ίντερνετ ) 

Πνευματικά δικαιώματα στο Ίντερνετ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα πνευματικά δικαιώματα περίπου ενός εκατομμυρίου τραγουδιών παραβιάζονται καθημερινά μέσω του Ίντερνετ και της εγγραφής σε "πειρατικά" CD, σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετέχουν στις εργασίες της διεθνούς μουσικής διοργάνωσης "Midem Music Show", που φιλοξενήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις Κάννες της Γαλλίας.

Κοινές θέσεις, διαφορετικές εκτιμήσεις

- Οι χρόνοι των ρημάτων είναι τέτοιοι που εξασφαλίζουν ζωντάνια και παραστατικότητα στην αφήγηση. Από την πλευρά της, η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) έκανε, με την ευκαιρία αυτή, γνωστό ότι στο διαδίκτυο έχουν ήδη συμπεριληφθεί γύρω στις 80.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που αφορούν μουσικά και μουσικολογικά ζητήματα.

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

- Στην αφήγηση έχουν επιλεγεί τα κατάλληλα ρήματα δράσης και έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων. Πρόσφατα, 400 διεθνούς απήχησης καλλιτέχνες συνενώθηκαν ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αποτελεσματικότερη προστασία των "πνευματικών δικαιωμάτων" τους στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

- Στις περιγραφές έχουν επιλεγεί τα κατάλληλα συνδετικά ρήματα.

Παράταση χρόνου για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ ζήτησε με απόφασή της η Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα ενός δεύτερου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1441.

- Η αφήγηση κυλά γρήγορα, με σύντομες κοφτές προτάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του χθεσινού Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλησε να πάρει θέση για τη διάρκεια της χρονικής παράτασης που θα δοθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, λέγοντας ότι το ψήφισμα 1441 δεν αναφέρει τίποτα σχετικά, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν είναι σκόπιμο να συζητήσουμε από τώρα για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Τελευταία ευκαιρία

Με την κοινή της θέση η Ε.Ε. τοποθετείται σαφώς υπέρ της αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα του αφοπλισμού του Ιράκ μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "υπεύθυνο για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1441". Οι "15" χαρακτήρισαν το ψήφισμα αυτό "τελευταία ευκαιρία της ιρακινής κυβέρνησης για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης" και κάλεσαν τη Βαγδάτη να συνεργαστεί "πλήρως και ενεργητικά" με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η ουσία της χθεσινής απόφασης της Ε.Ε., που υιοθετήθηκε λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση στη Νέα Υόρκη της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, είναι ότι "καλωσορίζει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους". Η φαινομενική όμως ταύτιση των απόψεων των χωρών-μελών δεν έκρυψε τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους αναφορικά με την πιθανότητα μιας δυναμικής επέμβασης στο Ιράκ. Για τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν "τίποτα δεν έχει μεσολαβήσει που να μη δικαιολογεί τη συνέχιση της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ", ενώ σε εξίσου μετριοπαθείς τόνους ήταν και η δήλωση τού επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόσκα Φίσερ, ότι "σκοπός των επιθεωρήσεων είναι να μη χρειαστεί να επανέλθουμε με μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για χρήση βίας". Αντίθετα, ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εκτίμησε ότι "ο χρόνος για τον Σαντάμ έχει σχεδόν τελειώσει" και παρέπεμψε στην αυριανή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόφαση για τη συνέχιση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.