Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( για νίκη η εθνική ) 

ΠΙΓΚ - ΠΟΓΚ

Οι φάλαινες λύνουν τα… μυστήρια των φιόρδ

Διαθεματική εργασία

Για νίκη η Εθνική

Έναν νέο και πρωτότυπο τρόπο για να συλλέξουν στοιχεία γύρω από τις κλιματικές αλλαγές στον Αρκτικό, και πιο συγκεκριμένα για να λύσουν τα μυστήρια του φιόρδ Στορφγιόρντεν, στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, βρήκαν οι επιστήμονες. "Ήσυχες γραφικές παραλίες ή πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα;"

Καθοριστικό αγώνα με τη Γαλλία δίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Εθνική μας ομάδα ανδρών του πιγκ - πογκ, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της Σούπερ λίγκας.

Τοποθέτησαν αισθητήρες σε τρεις λευκές φάλαινες ώστε να υπολογίσουν τις διακυμάνσεις στην αλμυρότητα και τη θερμοκρασία του φιόρδ. - Από περιοδικά, εφημερίδες, τουριστικούς οδηγούς, λογοτεχνικά έργα, εγκυκλοπαίδειες, το διαδίκτυο, σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας, βρείτε κείμενα και εικόνες, φωτογραφίες και σκίτσα που να αφορούν ήσυχες παραλίες από τη μια και παραθαλάσσια μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση από την άλλη.

Στην πρώτη αγωνιστική του Β΄ ομίλου, η Ελλάδα έχασε στη Γερμανία με 4-0, ενώ οι Γάλλοι γνώρισαν ήττα - σοκ μέσα στην έδρα τους από την Πολωνία με 4-2 αγωνιζόμενοι όμως χωρίς τους Γκασιέν και Λεγκού. Θερμά ύδατα.

Χωριστείτε σε ομάδες.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Κωστόπουλος έχει στη διάθεσή του τον Καλίν Κρεάνκα, νούμερο 10 στον κόσμο, τον Δανιήλ Τσιόκα (Νο 68) και τους Γιάννη Βλοτινό (Νο 138), Γιάννη Κορδούτη (Νο 214) και Παναγιώτη Γκιώνη (Νο 310).

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν μία πρωτοφανή εισροή θερμών υδάτων, κάτω από τον πάγο, από τον Βόρειο Ατλαντικό.

1η ομάδα: Οργανώστε το υλικό που θα βρείτε, βάλτε τίτλους, προσθέστε σχόλια στις εικόνες, γράψτε τις δικές σας περιγραφές στα τοπία και φτιάξτε ένα πόστερ / μία αφίσα για την τάξη σας.

Γεγονός που υποδεικνύει ότι η παρατηρημένη αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό προκαλείται από μία αυξημένη ροή υδάτων του Βόρειου Ατλαντικού μέσω της Θάλασσας Μπάρεντς και του Στενού Φραμ.

2η ομάδα: Γράψτε ένα κείμενο 2-3 παραγράφων με επιχειρήματα υπέρ των διακοπών σε ήσυχες γραφικές παραλίες και ένα άλλο υπέρ των διακοπών σε πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα.

Τι βρίσκεται, όμως, πίσω από αυτήν την ροή;

- Στη συνέχεια αξιολογήστε τα κείμενα αυτά, διαλέξτε τα δύο πιο αποτελεσματικά, με βάση κριτήρια τα οποία θα συμφωνήσετε με τον καθηγητή σας, και προσθέστε τα στην αφίσα.

Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος ή κάποια μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή;

3η ομάδα: Ρωτήστε 100 ανθρώπους από το σχολικό, το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό σας περιβάλλον αν προτιμούν διακοπές σε μια ήσυχη γραφική παραλία ή σε ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο.

Οι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν ακόμη, ελπίζουν ωστόσο ότι χάρη στους νέους τους συνεργάτες, τις λευκές φάλαινες, σύντομα θα έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία.

Αποδώστε το αποτέλεσμα σχηματικά είτε με ένα ραβδόγραμμα είτε με μία πίτα είτε με οποιαδήποτε άλλη μαθηματική παράσταση θέλετε, αξιοποιώντας γνώσεις και υλικό από το μάθημα της Πληροφορικής.

Η επιθεώρηση.

Εξηγήστε με ένα σύντομο συνοδευτικό κείμενο τι παρουσιάζει η παράσταση που θα φτιάξετε και προσθέστε τη στην αφίσα.

Όπως αναφέρει η ομάδα των επιστημόνων από την Νορβηγία και την Βρετανία στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, "οι μετρήσεις αγωγιμότητας-θερμοκρασίας-βάθους (CTD) από περιοχές όπως το Στορφγιόρντεν είναι σημαντικές και απαραίτητες για την κατανόηση των ωκεάνιων συστημάτων, αλλά είναι ακριβές και εξαρτώνται από τα πλοία. - Μην ξεχάσετε, επίσης, να βάλετε τους δύο οδηγούς διακοπών (Πολυτροπικότητα, Διαβάζω και γράφω, ερώτ. 2) που φτιάξατε. Η τοποθέτηση, ωστόσο, συνδεόμενων με δορυφόρο αισθητήρων CTD σε θαλάσσια θηλαστικά τα οποία είναι "συμφιλιωμένα" με τους πάγους μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος συλλογής στοιχείων από περιοχές όπου η ωκεανογραφική δειγματοληψία είναι επιμελητειακά δύσκολη.

Οι επιστήμονες έπιασαν τις φάλαινες με δίχτυα και τοποθέτησαν τους αισθητήρες κάτω ακριβώς από το δέρμα τους μέσα στο στρώμα του λίπους. Δεν τους έκαναν αναισθησία αλλά όπως λένε, "δεν αντέδρασαν καθόλου και δεν πιστεύουμε ότι ένιωσαν κάτι". Οι φάλαινες βουτούσαν τακτικά στο βυθό του Στορφγιόρντεν, ανοιχτά της νήσου Σπίτσμπεργκεν, φτάνοντας σε περιοχές τις οποίες θα ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς από κάποιο πλοίο. Και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πείραμά τους στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μπορεί να έχει την ίδια ακριβώς επιτυχία και αλλού.