Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ακατανόητη συμπεριφορά σε πολλά εθνικά θέματα ) 

Ακατανόητη συμπεριφορά σε πολλά εθνικά θέματα

ΔΙΚΤΥΟ

Διαβάζω και γράφω

Ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Τουρκία, εκπονούν σχέδια, όχι αμέσου εφαρμογής.

Ο άγνωστος Πάνου

Έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θέλετε να στείλετε ένα κείμενο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου. Τα κρατούν στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών και κατά καιρούς προβάλλουν ένα μέρος από τα σχέδια αυτά.

Π.Α.Γ.

Περιγράψτε στην πρώτη παράγραφο διάφορα ευτράπελα-κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο σας και στη συνέχεια αναλύστε πώς είναι οι σχέσεις σας με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας. Παίζουν σαν τη γάτα με το ποντίκι.

Άκης Πάνου

Κριτήρια αυτοαξιολόγησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Ή εφαρμόζουν το σύστημα του ψαρά.

Συλλέκτες του έργου του Άκη Πάνου βρήκαν σε παλαιοπωλεία εννέα άγνωστα και ανέκδοτα τραγούδια του.

- να κατανοηθεί ο σκοπός του κειμένου, - να ληφθούν υπόψη οι αποδέκτες στους οποίους απευθύνεται, - να αξιοποιηθεί το λεξιλόγιο που συγκεντρώθηκε προηγουμένως, - να δοθεί έμφαση στη σύνταξη-οργάνωση της παραγράφου: θεματική πρόταση, λεπτομέρειες, κατακλείδα.

Ρίχνουν το αγκίστρι κι όταν πιάσουν το ψάρι εφαρμόζουν τη γνωστή τακτική του ψαρά.

Το θέμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας στο 2ο τεύχος του, το περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι", που δημοσιεύει σε αντίστοιχες σελίδες όλα τα τραγούδια, με τους στίχους και τις παρτιτούρες.

Αφήνουν μια στιγμή ελεύθερο το νήμα και μετά το ξανατραβούν.

Έχουν εγκριθεί όλα από τη λογοκρισία και φαίνονται οι σχετικές σφραγίδες και τα χαρτόσημα.

Αν καμιά φορά ο ψάρι κατορθώνει να σπάσει το νήμα και να γλιτώσει, δεν φταίνε οι Τούρκοι, αλλά το ψάρι.

Το περιοδικό στο ρεπορτάζ αυτό επισημαίνει ότι ενώ τα εννέα τραγούδια είχαν εγκριθεί, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους δεν εκδόθηκαν και δεν κυκλοφόρησαν.

Πολιτική παλιά, που δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα πολλά κράτη, από τα λεγόμενα αναπτυγμένα και πολιτισμένα, που την αποδέχονται.

Άλλο ένα σημείο είναι ότι οι παρτιτούρες που προορίζονταν για τη λογοκρισία, δεν ήταν φροντισμένες, ούτε απεικόνιζαν όλες τις μουσικές λεπτομέρειες των κομματιών.

Όταν έχουν μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, δεν την αφήνεις ανεκμετάλλευτη.

Επίσης, αυτά τα κομμάτια ο Άκης Πάνου δεν τα έχει συμπεριλάβει στα βιβλία με τραγούδια του, που είχε εκδώσει στο παρελθόν.

Επικρατεί το συμφέρον και τίθεται στο περιθώριο το συναίσθημα.

Ορισμένα από αυτά τα άγνωστα και ανέκδοτα τραγούδια του, τα είχε γράψει μαζί με κάποιους φίλους και συνεργάτες του, αλλά και μόνος του, όπως συνήθιζε τα επόμενα χρόνια.

Πώς αντιδρά η Ελλάδα στη συμπεριφορά αυτή;

Στα χαρτιά με τους στίχους των εννέα τραγουδιών υπάρχει και η σφραγίδα "Αδελφοί Λαμπρόπουλοι" που αντιπροσώπευε, τότε, τις εταιρείες παραγωγής δίσκων μουσικής Columbia και His Master's Voice.

Σκύβοντας το κεφάλι ή διαπράττοντας σφάλματα ολέθρια.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, πρέπει να τονίσουμε ότι τα εννέα ανέκδοτα και άγνωστα τραγούδια του Άκη Πάνου που ανακαλύφθηκαν αποτελούν ντοκουμέντο.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η μη αποδοχή του σχεδίου Άτσεσον για το κυπριακό. Από τότε, η Αμερική έπαυσε να προτείνει λύσεις, που να εναρμονίζονται με τις ελληνικές απόψεις. Σήμερα, το καθεστώς στο νησί θα ήταν διαφορετικό και η χώρα μας δεν θα ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μια ανοικτή πληγή.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει πόλεμος. Αλλά όταν οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι ζητούν ενίσχυση, για την αναγνώριση από τους διεθνείς οργανισμούς των γενοκτονιών που έγιναν σε βάρος τους, πρέπει η Ελλάδα να υποστηρίζει πρώτη τα αιτήματα αυτά, γιατί και εκείνη υπέστη τις συνέπειες της γενοκτονίας από το ίδιο κράτος, που δεν έχει να επιδείξει τίποτα στον πολιτισμένο κόσμο, εκτός από σφαγές, διώξεις, βασανιστήρια, φωτιά και πόνο. Κι όταν το κράτος αυτό διαμαρτύρεται γιατί εξοπλίζουμε τα νησιά του Αιγαίου, η Ελλάδα θα πρέπει ευθαρσώς να υποστηρίζει ότι προασπίζεται ελληνικά εδάφη, όπως ελληνικά είναι και τα εδάφη απέναντι από τα νησιά, τα οποία έχασε γιατί δεν τα εξόπλισε επαρκώς, λόγω των εσωτερικών ερίδων και της κατάρας του διχασμού. Και οι έριδες, δυστυχώς, συνεχίζονται. Από τους ανθρώπους της Αθήνας, από τους ανθρώπους ή τους απογόνους τους που δεν έζησαν στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Ρωμυλία, από τους ανθρώπους που ουδέποτε γνώρισαν τους συνοριακούς πληθυσμούς.

Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν τα Σκόπια θέτουν θέματα μειονοτήτων και εκδηλώνουν επεκτατικές τάσεις, δεν υψώνουν το ανάστημά τους να δηλώσουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων διαμενόντων στην περιοχή τους αποτελούν κοινότητα και όχι μειονότητα και ότι προς το συμφέρον όλων θα ήταν, αν η περιοχή αυτή αποτελούσε μέρος της ελληνικής Μακεδονίας. Θα αποκτούσαν πραγματικό πολιτισμό, που θα στηρίζονταν σε πανάρχαιες πηγές και δεν θα υπήρχε λόγος να χαλκεύουν πολιτικά, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Κανείς όμως, δεν έθεσε το θέμα από την πλευρά αυτή, παρά το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι των Σκοπίων, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους μιλούν ελληνικά και προσβλέπουν με ελπίδα προς την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς εκείνο που ενδιαφέρει είναι η δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και η προώθηση μέρους της παραγωγής, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει αξιόλογα οφέλη.

Οι κίνδυνοι που ενδέχεται να εμφανισθούν μεσοπρόθεσμα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να προσδιορισθούν από τώρα τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την αντιμετώπισή τους. Κατά τη συζήτηση στη βουλή, για την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες, που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Υπάρχουν ορισμένοι ξένοι πολιτικοί παράγοντες και ελάχιστοι ευτυχώς Έλληνες που πετούν στα σύννεφα, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζουν, η Τουρκία θα σέβεται τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και φυσικά έναντι της Ελλάδας και παράλληλα θα είναι δυνατό να ελέγχεται για τις πράξεις της. Αλλά, μέχρι τώρα ελέγχθηκε από τον ΟΗΕ για τη γενοκτονία σε βάρος των Κούρδων; Ελέγχθηκε από το ΝΑΤΟ για την απόβαση στη Κύπρο; Πού ζουν οι άνθρωποι αυτοί που προτείνουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι Γερμανοί πάντως, στη σκέψη αυτή ανατριχιάζουν.

Αλλά και να δεχθούμε την ένταξή της, αναλογίζεται κανείς τι θα επακολουθήσει; Εντάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ελεύθερη διακίνηση προσώπων και εγκατάσταση σε όλες τις περιοχές αυτής. Αν λοιπόν, εγκατασταθούν νόμιμα χιλιάδες Τούρκων στα νησιά και άλλες χιλιάδες στη Θράκη, πώς θα τους αντιμετωπίσεις; Θα προσφεύγουμε για ψύλλου πήδημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς υπό κατηγορία. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως οι κάτοικοι της χώρας αυτής αυξάνονται σαν τα μυρμήγκια και έχουν τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια, να κατακλύσουν την Ευρώπη. Ειρηνικά, όπως θα υποστηρίζει η τουρκική διπλωματία.