Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( παράρτημα πρόνοιας; ) 

ΕΣΥ

ΑΙΧΜΕΣ

Γ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Παράρτημα Πρόνοιας;

Περισσεύει η αισιοδοξία

Ακούω και μιλώ

Υγεία δύο ταχυτήτων έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε συνέδριο του "Economist"

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

1. Διαβάζοντας το κείμενο 4 του Κ. Γεωργουσόπουλου, βλέπετε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη.

Σε παράρτημα της Πρόνοιας ίσως να μετατραπεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα υγείας, κ. Ματσαγγάνη.

"Έτος εισαγγελέων"! Ήδη από το Δημοτικό σχολείο γνωρίζετε πώς ονομάζεται το κάθε μέρος.

Ο κ. Ματσαγγάνης παραδέχθηκε, μιλώντας στο συνέδριο που οργάνωσε ο "Economist" με θέμα την "υγεία του σήμερα και του αύριο", ότι στη χώρα μας υπάρχει πλέον υγεία δύο ταχυτήτων και ότι το ΕΣΥ "έλκει" τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς οι εύποροι πολίτες προτιμούν τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή εκείνα του εξωτερικού.

Η τελευταία φορά που έγινε βάσιμα λόγος για κάτι τέτοιο σε μια ευρωπαϊκή χώρα ήταν η Ιταλία, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Πολύ σωστά!

Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένα από τα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν σε ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου. Το αποτέλεσμα είχε ονοματεπώνυμο: Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παράγραφος.

Σύμφωνα με τον κ. Ματσαγγάνη, οι διαθέσιμοι πόροι υπερεπαρκούν, ο τρόπος όμως διαχείρισης και αξιοποίησής τους δεν είναι ο ορθός. "Έτος εισαγγελέων".

Η παράγραφος είναι σημαντικό στοιχείο για την οργάνωση ενός κειμένου.

Παράλληλα εξήρε το έργο των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας, λέγοντας όμως πως πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται η αξία τους, ενώ διατήρησε επιφυλάξεις για την ποιότητα και την απόδοση του νοσηλευτικού προσωπικού. Χρειάζεται εισαγγελέας είπαν στην κοπή της πίτας των εισαγγελέων, όταν η κοινωνία εμφανίζει σημεία σήψης, απαξίωσης, διαφθοράς.

Όμως και η ίδια είναι ένα κείμενο με αρκετή αυτονομία.

Έρευνα πάντως που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του "Economist" έδειξε ότι το 54% των πολιτών στα χώρα μας δεν έχει υψηλή εκτίμηση για τη νοσοκομειακή υγεία. Μάλλον περίσσεψε η αισιοδοξία στην κοπή της πίτας.

Αποτελείται από τρία μέρη (όπως και μία ολοκληρωμένη έκθεση): από τη θεματική πρόταση (τον πρόλογο της παραγράφου), τις λεπτομέρειες (το κύριο θέμα, τα στοιχεία ανάπτυξης της παραγράφου) και την κατακλείδα (συμπέρασμα).

Την ίδια στιγμή οι ειδικευόμενοι ιατροί στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούσαν τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι νοσοκομειακοί συνάδελφοί τους στην Αττική αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες των νοσοκομείων τις επόμενες δύο ημέρες.

Και παρεμπιπτόντως, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως κάθε σύγχρονης κοινωνίας, είναι άλλο.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανιχνεύσουμε αυτά τα στοιχεία στην πρώτη παράγραφο του κειμένου 4.

Μόνο που δεν θα βρει κανείς λέξη γι' αυτό στα απομνημονεύματα του Ντι Πιέτρο.

2. Μελετώντας τώρα τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου κειμένου σε σχέση με την πρώτη, παρατηρείτε κάποια σημαντική διαφορά ως προς τα τρία μέρη της παραγράφου που αναφέρθηκαν πιο πάνω;

Οι εισαγγελείς θα έπρεπε να διαβάσουν Ντάρεντορφ: "Γιατί ισχύουν οι νόμοι;

3. Στις παραγράφους που ακολουθούν (κείμενα 14, 15) εντοπίστε τα βασικά τους στοιχεία: τη θεματική πρόταση, τις λεπτομέρειες και την πρόταση-κατακλείδα (αν υπάρχει).

Γιατί τους ακολουθούμε, ακόμα και όταν δεν μας βλέπει η αστυνομία;" αναρωτιέται ο μεγάλος κοινωνιολόγος.

- Προσέξτε με ποιες λέξεις ή φράσεις συνδέονται οι προτάσεις στο εσωτερικό της παραγράφου.

Το εύρημά του είναι μια σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τον νόμο, που δεν βασίζεται στην καταστολή αλλά στην πεποίθηση ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Αυτό όμως δεν γίνεται με μεγαλόστομες εξαγγελίες. Δεν γίνεται επιλεκτικά, όταν εκκρεμούν χιλιάδες ανοικτές υποθέσεις. Όταν ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μιας κοινής δίκης εξασφαλίζει τουλάχιστον πενταετή ασυλία στους παραβάτες. Δεν γίνεται, σε ένα έτος εισαγγελέων. Χρειάζεται χαμηλούς τόνους, διάρκεια και συνέπεια. Οι εισαγγελείς δεν είναι γκοστμπάστερ που διώχνουν ακαριαία τα φαντάσματα, όταν κάτι παράξενο γίνεται στη γειτονιά.