Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( προβλήματα και πάλι λόγω των χιονοπτώσεων ) 

Προβλήματα και πάλι λόγω των χιονοπτώσεων Ψίχουλα για τη μητρότητα

Διαπιστώνω ότι:

Προβλήματα στις συγκοινωνίες δημιούργησε και πάλι το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Πέμπτης.

Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στις παροχές για τις μητέρες

- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά είδη προτάσεων (π.χ. αποφαντική, ερωτηματική, προστακτική, επιφωνηματική) για να πετύχουμε το σκοπό μας στην επικοινωνία. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης, στο Πεντάλοφο και στο Εφταχώρι, ενώ ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή της Κατάρας.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Η επιλογή μας εξαρτάται κυρίως από τον ακροατή μας (ποιος είναι, τι σχέση έχουμε μαζί του), από τον τρόπο που μεταδίδεται το μήνυμα και τις συνθήκες επικοινωνίας (αν μιλάμε από το τηλέφωνο ή "πρόσωπο με πρόσωπο", αν είμαστε μπροστά σε άλλους ή μόνοι με το συνομιλητή μας).

Όμως και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα το χιόνι δημιούργησε προβλήματα, καθώς με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στη Φλώρινα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βίγλα, ενώ μικροπροβλήματα υπάρχουν στους επαρχιακούς δρόμους των Γρεβενών και της Ορεστιάδας.

"Ο μισθός μας - εμένα και του συζύγου μου - αυξήθηκε κατά 60 περίπου ευρώ τον μήνα αφότου αποκτήσαμε παιδί. Αλλά τα πραγματικά έξοδα για τη φροντίδα του μωρού είναι τουλάχιστον διπλάσια!". Το περασμένο καλοκαίρι, η Κατερίνα Αναστοπούλου γέννησε ένα κοριτσάκι. Και όπως λέει, ξέρει πια από πρώτο χέρι πως τα χρηματικά βοηθήματα που της παρέχονται για τη μητρότητα δεν φτάνουν.

- Έτσι, μπορούμε να ζητήσουμε μια πληροφορία χρησιμοποιώντας όχι μόνο ερωτηματικές προτάσεις, αλλά και αποφαντικές ή προστακτικές, π.χ.

Αλυσίδες όμως χρειάζονται και στην εθνική οδό Λαμίας-Καρπενησίου, και κυρίως οι οδηγοί που κατευθύνονται στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου. Η ίδια είναι ασφαλισμένη στο Δημόσιο και το επίδομα τοκετού που της δόθηκε ήταν περίπου 645 ευρώ.

- Θα ήθελα να μου πει κάποιος τις ώρες των μαθημάτων.

Τέλος, στην Πελοπόννησο, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην εθνική οδό Πατρών-Τριπόλεως από το 68ο μέχρι το 90ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Τριπόλεως-Μεγαλοπόλεως.

"Όπως τα πήραμε, τα δώσαμε.

- Πες μου τις ώρες των μαθημάτων.

Έφτασαν ίσα ίσα για να νοσηλευθώ σε καλύτερη θέση στο δημόσιο μαιευτήριο και για να πληρώσουμε τη θεραπεία του μωρού που παρουσίασε ίκτερο και χρειάστηκε φωτοθεραπεία για 3 μέρες.

- Ποιες είναι οι ώρες των μαθημάτων;

Αυτή τη θεραπεία δεν την καλύπτει το Ταμείο μου…".

Τελευταία της Ευρώπης είναι η χώρα μας στις παροχές για τη μητρότητα. Όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας Mercer Human Resources Consulting, η οποία δραστηριοποιείται σε 40 χώρες του κόσμου, για μια Ελληνίδα με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, οι παροχές 6 μηνών για τη μητρότητα δεν ξεπερνούν τα 2.083 ευρώ.

Και αυτό τη στιγμή που ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6.824 ευρώ. Το Λουξεμβούργο έρχεται προτελευταίο στην κατάταξη με παροχές 2.883 ευρώ για απουσία 6 μηνών από την εργασία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 4.009 ευρώ.

Καθένας από τους ασφαλιστικούς φορείς έχει τη δική του πολιτική παροχών στη χώρα μας. Για την πλειονότητα των ασφαλισμένων γυναικών, πάντως, τα επιδόματα μητρότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε κάποια από τα ασφαλιστικά ταμεία, μάλιστα, τα επιδόματα δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Με ένα… βασιλικό διάταγμα καθορίζεται το βοήθημα τοκετού για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο. Και φτάνει τα 645 ευρώ. Όπως ανέφερε στα "ΝΕΑ" ο κ. Κώστας Χριστόπουλος, από το σωματείο εργαζομένων στον νεοσύστατο Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), "για την περίοδο της κύησης και της λοχείας δεν προβλέπεται κάποια παροχή. Μελλοντικά, πάντως, αναμένεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές στο επίδομα". Τις χαμηλότερες παροχές για τη μητρότητα έχει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Ο κ. Σωτήρης Μάνεσης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Οργανισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως "αυτές οι παροχές δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1985!". Το επίδομα κύησης και λοχείας του ΟΓΑ είναι μόλις 146,74 ευρώ (το οποίο αυξάνεται κατά 50% στην πολύδυμη κύηση), ενώ για τις γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική, το Ταμείο παρέχει 58,69 ευρώ!

Το βοήθημα τοκετού στο ΙΚΑ φτάνει τα 670,50 ευρώ για κάθε παιδί και αναμένεται να αυξηθεί εντός του έτους. Επιπλέον το Ίδρυμα παρέχει επίδομα κύησης και λοχείας για 117 μέρες, το οποίο είναι περίπου το μισό του μισθού με τον οποίο αμειβόταν η γυναίκα τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, τις υψηλότερες παροχές στον κόσμο εξασφαλίζει για τις νέες μητέρες η Νορβηγία, όπου το ποσό που εισπράττουν οι γυναίκες για 6μηνη άδεια από την εργασία τους είναι 12.500 ευρώ.

Μεγάλες διαφορές διαπιστώνει η έρευνα και στον χρόνο της άδειας που δίνεται στις εργαζόμενες που πρόκειται να αποκτήσουν παιδί. Όπως αναφέρει η κ. Amina Nasir, ερευνήτρια της Mercer, "ο χρόνος της άδειας δεν είναι πάντα ανάλογος με τις παροχές. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε μερικές χώρες, οι γυναίκες να αναγκάζονται να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες".

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την άδεια λόγω μητρότητας έως και 96 εβδομάδες. Στη χώρα μας η άδεια που δικαιούται μια μέλλουσα μητέρα είναι συνολικά 17 εβδομάδες (8 πριν και 9 μετά τον τοκετό).