Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( ίδρυση της πολιτικής επιτροπής εθνικής απελευθέρωσης ) 

Ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ακούω και μιλώ

Κ. Ζόννε,

Τα γουρούνια θέλουν… παιχνίδια

1. Συζητήστε στην τάξη τι κερδίζει το κείμενο με τα ερωτηματικά και τα θαυμαστικά που έχει χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας του.

Στις 10 Μάρτη 1944 στο Ευρυτανικό χωριό Βίνιανη συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (κυβέρνηση των βουνών).

Κατόπιν οδηγίας των Βρυξελλών που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα νόμος στη Βρετανία, οι Άγγλοι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να διατηρούν τους χοίρους τους ευτυχισμένους, αλλιώς θα αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα. 2. Εντοπίστε τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχει διπλή τελεία.

Πρώτα στελέχη ήταν: Ευριπίδης Μπακιρτζής (πρόεδρος), Μανόλης Μάντακας, Γιώργης Σιάντος, Κώστας Γαβριηλίδης, Ηλίας Τσιριμώκος.

Με στόχο να προσφέρουν χαρά στα ζώα που εκτρέφουν, οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να εμπλουτίσουν το περιβάλλον τους, τοποθετώντας στα χοιροστάσια μπάλες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, οι οποίες να έχουν μάλιστα διαφορετικά χρώματα και να αλλάζουν περιοδικά ώστε να μη τις βαριούνται τα γουρουνάκια. - Γιατί τη χρησιμοποιεί ο συγγραφέας;

Η επιτροπή απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να αναγγείλει την σύστασή της και τους σκοπούς της.

Μπορούν, επίσης, να κρεμάσουν μεταλλικές αλυσίδες, ώστε να τρίβουν τις μύτες τους σ' αυτές, και να γεμίσουν το πάτωμα του χοιροστασίου με σανό, για τον ίδιο σκοπό. - Τι θέλει να δηλώσει με αυτήν;

Η είδηση αντήχησε σαν σάλπισμα σ' όλη την Ελλάδα, μας έφερε χαρά, περηφάνια και την αισιοδοξία, πως η λευτεριά δεν θ' αργήσει.

Η οδηγία αυτή της Κομισιόν έχει στόχο να κάνει τη ζωή των χοίρων λιγότερο πληκτική ώστε να σταματήσουν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο.

3. Σ' ένα σημείο του κειμένου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εισαγωγικά.

Οι Έλληνες που πάνω στα βουνά πολεμούσαν για τη λευτεριά της Πατρίδας μας, τώρα συγκροτούνταν σε οργανωμένο κράτος με δική του κυβέρνηση.

"Ναι, η ημέρα του επιθεωρητή των παιχνιδιών έφτασε", γράφει ειρωνικά ο χοιροτρόφος Νέβιλ Μίκερ σε επιστολή του προς το περιοδικό "Farmers' Weekly".

Σε ποιο;

Στην ιστορία της Ελλάδας με τους Τιτάνιους αγώνες των παιδιών της -ανδρών και γυναικών- πρέπει να αναφέρονται αυτές οι σημαντικές -επέτειοι- της πρόσφατης ιστορίας μας.

"Δεν είναι καλαμπούρι, το σκέφτηκαν οι δικτάτορες της Ευρώπης.

- Σε τι του χρησιμεύουν τα εισαγωγικά;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ηρώων και οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες ή μάλλον όπως λέχθηκε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Και ήταν καλή σκέψη για να έχουν δουλειά τον Ιανουάριο τα καταστήματα παιχνιδιών".

4. Βρείτε τα δύο σημεία του κειμένου στα οποία ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αποσιωπητικά.

Τιμή και δόξα στους μαχητές της Εθνικής μας Αντίστασης.

- Τι θέλει να δηλώσει με αυτά σε καθεμιά περίπτωση;

Άσβεστη η μνήμη των αγώνων τους.

5. Βρείτε τη διπλή παύλα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο κείμενο 7.

Βίνιανη 10 Μάρτη 1944.

– Γιατί τη χρησιμοποιεί;

Ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

- Σε τι τον εξυπηρετεί;

ΛΙΛΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

6. Λίγο παρακάτω, στην υποενότητα Δ, θα βρείτε ένα απόσπασμα από μία σελίδα λεξικού.

Φιλόλογος

Προσέξτε την άνω τελεία που υπάρχει στην πρώτη σειρά. - Συζητήστε στην τάξη γιατί χρησιμοποιείται αυτό το σημείο στίξης. Τι εξυπηρετεί; 7. Στο ίδιο απόσπασμα του λεξικού παρατηρήστε και συζητήστε τη χρήση της διπλής τελείας. - Τι συμπεράσματα βγάζετε για το ρόλο που παίζει στο γραπτό λόγο; 8. Στο κείμενο 6, βρείτε τα σημεία εκείνα στα οποία χρησιμοποιούνται παρενθέσεις. - Για ποιους λόγους τις χρησιμοποιεί ο συγγραφέας;