Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ευθυμογράφημα

( κράτησε κάτι που να πέφτει ) 

Κράτησε κάτι που να πέφτει ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Γ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ

Γράφει ο Ε. Α. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Πίσω από τον πόλεμο…

Ακούω και μιλώ

Ο βασιλιάς Κάρολος της Ισπανίας ήταν εκείνος που εισήγαγε τη σύντομη ανάπαυση μετά το φαγητό, δηλαδή την λεγόμενη σιέστα.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

1. Ξαναθυμηθείτε τις περιπτώσεις στις οποίες βάζουμε κόμμα (συμβουλευτείτε τις ενότητες 8 και 10) και συζητήστε τες στην τάξη. Οι γιατροί θεωρούν τη σιέστα ευεργετική για την υγεία, αρκεί να είναι σύντομη. Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ την περιοχή μας; 2. Διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα δυνατά και ακούγοντάς τα παρατηρήστε πότε χρησιμοποιείται το κόμμα: Αν ξεπερνά τα είκοσι λεπτά, γίνεται δώρο άδωρο. Τι θα συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; α. "Το Γύθειο, η Αρεόπολη, το Οίτυλο, ο Κάμπος, ο Κότρωνας και άλλα 270 χωριά και χωριουδάκια αποτελούν τη Μάνη" (κείμ. 1) Ξυπνά κανείς με πονοκέφαλο και δυσθυμία. Και τι αναμένεται στο Κυπριακό; β. "Έτρεχα τότε στο γωνιακό υπνοδωμάτιο, έσπρωχνα ένα σκαμνί στο παράθυρο, μα μονάχα τη βάρκα μας κατάφερνα να δω" (κείμ. 2) Γι' αυτό και ο Κάρολος έπαιρνε τον υπνάκο του επάνω στο θρόνο, όχι στο κρεβάτι. Ερωτήματα, που ασφαλώς θα έπρεπε να έχει ήδη συζητήσει και για τα οποία να έχει αναζητήσει απαντήσεις η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. γ. "Τον έξω κόσμο τον γνώρισα, τον έφαγα με το κουτάλι" (κείμ. 2) Κρατούσε στο χέρι ένα βαρύ σιδερένιο κλειδί. Άλλωστε, αυτό έχει ήδη συμβεί - με διαφορετικά ερωτήματα - στα σημαντικότερα Κοινοβούλια της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. δ. "Αν βρεθείτε στη Λήμνο, θα δοκιμάσετε φλομάρια" (κείμ. 6) Τα πρώτα λεπτά, όσο ο ύπνος ήταν ελαφρύς, τα δάχτυλα έσφιγγαν το κλειδί.

Η Τουρκία… βεβαίως πρόλαβε και έκανε πολλά βήματα, αποσκοπώντας στην αναβάθμισή της μέσα από αυτήν την κρίση.

3. Διαβάστε δυνατά τα παραπάνω αποσπάσματα. Όταν τον έπαιρνε βαριά ο ύπνος, τα δάχτυλα άνοιγαν, το κλειδί έπεφτε στο πάτωμα και ο μεταλλικός θόρυβος ξυπνούσε το βασιλιά και όλους όσους είχαν αποκοιμηθεί όρθιοι κοντά του.

Και δεν περιορίστηκε μόνο σε συζητήσεις.

- Σε ποια σημεία παρατηρείτε παύση, ένα μικρό σταμάτημα της φωνής σας; Ήταν το τέλος της σιέστα.

Προχώρησε και σε πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας εγκαίρως στην Άγκυρα σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Μέσης Ανατολής, με την παρουσία του Γερμανού ομολόγου τους.

- Πώς αποδίδεται αυτή η παύση στο γραπτό λόγο;

Το ιστορικό δίδαγμα είναι ότι, αν φοβόμαστε πως θα μας πάρει ο ύπνος, καλό είναι να κρατάμε στο χέρι κάτι βαρύ, για να μας ξυπνήσει μόλις μας πέσει.

Η Ελλάδα, αντιθέτως, έχει μεταθέσει για τις… 25 Φεβρουαρίου τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

- Διαλέξτε τα σωστά, βάζοντας X στα κατάλληλα κουτάκια:

Οι εραστές των μέσων συνωστισμένης μεταφοράς κρατούν τις χειρολαβές του λεωφορείου. Και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών- με σειρά πρωτοβουλιών για την ειρήνη - στη Μέση Ανατολή είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. "τρέχει" από την 1η Ιανουαρίου.

Βάζουμε κόμμα: - Για να χωρίσουμε κύριες από δευτερεύουσες προτάσεις - Πριν από κάθε σύνδεσμο - Στο τέλος μιας περιόδου - Για να χωρίσουμε όμοιες προτάσεις στο ασύνδετο σχήμα - Για να χωρίσουμε λέξεις ή φράσεις ασύνδετες - Για να χωρίσουμε το αντικείμενο από το υποκείμενο - Για να χωρίσουμε την κλητική από την υπόλοιπη πρόταση (π.χ. Γιάννη, έλα κοντά μας)

Μόλις τους πάρει ο ύπνος, τα δάχτυλα ανοίγουν και πέφτουν οι ίδιοι πάνω στον διπλανό τους.

Αν κανείς συνυπολογίσει "ολιγωρίες" μας στη Μέση Ανατολή (π.χ. ακόμα και τώρα το ισραηλινό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, χωρίς κανείς ουσιαστικά να διαμαρτύρεται)…

4. Θυμηθείτε τον ορισμό της περιόδου στην ενότητα 8. Η πτώση είναι αθόρυβη, όχι όμως και οι βλαστήμιες του διπλανού.

… Και αν ληφθεί υπόψη ότι στο ΝΑΤΟ η χώρα μας ήρθε σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους Γάλλους για να στηριχθούν οι αμερικανοτουρκικές θέσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ…

Ποιο ρόλο παίζει η τελεία εκεί;

Ο δημόσιος τομέας κρατάει το μολύβι του.

Τότε θα πρέπει να τεθούν κι άλλα ερωτήματα:

5. Διαβάστε δυνατά το κείμενο 6.

Αν του πέσει, καλώς έκανε και έπεσε.

Ποιος είναι τελικώς ο ελληνικός δρόμος για την ειρήνη;

- Διαλέξτε το σωστό, βάζοντας Χ στο κατάλληλο κουτάκι:

Σιγά τώρα!

Μήπως νομίζουν μερικοί ότι το "έλλειμμα" αυτό έναντι της Τουρκίας στην εξωτερική μας πολιτική μπορεί να γεφυρωθεί απλά με τη ριζοσπαστική κίνηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα κατέλθει στις 15 Φεβρουαρίου στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου;

Τελεία βάζουμε για να αποδώσουμε στο γραπτό λόγο - Μεγάλο σταμάτημα της φωνής - Μικρό σταμάτημα της φωνής - Καθόλου σταμάτημα της φωνής Γι' αυτό και ο κύριος Παπαδόπουλος αντικαθιστά τα μολύβια με κομπιούτερ.

Μήπως υπολογίζουν κάποιοι πως μία ανάλογη θετική και φιλειρηνική κίνηση, της μητρός του υπουργού Εξωτερικών, της δραστήριας κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου - η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βαγδάτη - αρκεί για να εξισορροπηθούν έξυπνες κινήσεις της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο;

Αν σου πέσει ο κομπιούτερ στο πάτωμα, τότε ξυπνάς σίγουρα.

Και… κάτι ακόμη:

Ως μέθοδος, όμως, για την επιβράχυνση της σιέστα, δεν είναι πολυδάπανη;

Δεν πρέπει να δοθεί μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα;

Χάθηκαν δηλαδή τίποτε παλιά κλειδιά;

Ο κύριος Αρσένης κρατούσε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Μόλις αποκοιμήθηκε, του έπεσε. Ξύπνησαν όλοι, εκτός από τον ίδιο, που κοιμάται πολύ βαριά, ονειρευόμενος τη μεταρρύθμιση.

Ο κύριος Παπαντωνίου κρατάει τις υποσχέσεις ότι θα μπούμε στην ονέ και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Τη μέρα που θα αποκοιμηθεί, θα πέσουν όλες μαζί οι υποσχέσεις και μαζί τους όλα τα κουτάλια. Δεν θα έχει μείνει, όμως, κανείς για να ακούσει το θόρυβο. Διότι, όπως είπε και ο ίδιος, οι θυσίες τελείωσαν. (Τώρα αρχίζει η πραγματική γενοκτονία).

Τέλος, ο κύριος Σημίτης, όποτε ομιλεί δημοσίως, κρατάει μία σελίδα χαρτί, που υποψιάζομαι ότι είναι λευκή. Πρώτον, διότι λέει πολλά περισσότερα από όσα χωράνε σε μία σελίδα χαρτί. Δεύτερον, κομπιάζει τόσο πολύ, ώστε αποκλείεται να διαβάζει από μέσα. Μήπως, κύριε πρωθυπουργέ, κομπιάζετε επίτηδες; Διότι, όταν εκφωνούσατε τους προεκλογικούς λόγους σας, δεν κομπιάζατε. Ιδιαίτερα, μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, όταν μπαίνατε στο κεφάλαιο "υποσχέσεις".

(Διότι ο καθένας έχει το χούι του. Άλλος κοιμάται με κλειδιά, άλλος με χειρολαβές, εγώ βλέπω στο βίντεο τις προεκλογικές ομιλίες του κυρίου Σημίτη. Στο σημείο που άρχιζε τις υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας και των φόρων, όλοι οι παρευρισκόμενοι άνεργοι και φορολογούμενοι πετούν αντικείμενα πάνω στην οθόνη κι έτσι ξυπνάω.

Υπενθυμίζω. Πάνω από τα είκοσι λεπτά, η σιέστα βλάπτει).