Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πολύ ευαίσθητη έχει γίνει η δημοκρατία στην ελλάδα ) 

Πολύ ευαίσθητη έχει γίνει η δημοκρατία στην Ελλάδα 200 δικογραφίες κατά υπαλλήλων του Δημοσίου για διαφθορά

Μαθαίνω ότι:

Ποιος υποστηρίζει ότι το κεφάλαιο είναι εκείνο που πνίγει τις προσδοκίες του λαού; Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η "χαρτογράφηση" της διαφθοράς από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ από τα στοιχεία που έχουν ήδη φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο από τις κατά τόπους αρμόδιες δικαστικές αρχές προκύπτει ότι τα σκήπτρα της διαφθοράς τα κρατά η Αθήνα, όπου εκκρεμούν 200 δικογραφίες εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ως "αδιάφθορες" περιοχές καταγράφονται η Σάμος και η Ευρυτανία. - Οι δευτερεύουσες προτάσεις λειτουργούν είτε ως αντικείμενο ή υποκείμενο του ρήματος της κύριας πρότασης, π.χ. Είπε ότι θα φύγει από τον τόπο του, είτε ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί? δηλώνουν δηλαδή: - χρόνο, π.χ. Όταν κατηφορίζεις την Ερμού, έχεις όλη την πόλη μπροστά σου. - αιτία, π.χ. Θύμωσε, επειδή ο Γιάννης αποφάσισε να φύγει. - σκοπό, π.χ. Τα καράβια έρχονταν (για) να φορτώσουν ξυλεία. - αποτέλεσμα, π.χ. Μιλά πολύ σιγά, ώστε μόλις ακούγεται. - υπόθεση, π.χ. Αν πάτε στη Μυτιλήνη, θα περάσετε ωραία. - εναντίωση, π.χ. Αν και περνάει δύσκολα, δεν αφήνει τον τόπο του. Ποιος είναι αυτός που θα διακηρύξει ότι ο επιχειρηματίας παίρνει το πορτοφόλι από την τσέπη του καταναλωτή; Την προσεχή εβδομάδα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να ολοκληρώσει την πανελλαδική καταγραφή των υποθέσεων διαφθοράς στο Δημόσιο, οι οποίες ήδη εκκρεμούν ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ποιος υπογραμμίζει την παροιμία "δούλεψε για να φας και κλέψε να 'χεις";

Δήμοι και πολεοδομίες

Ο πλούτος βέβαια δεν αποκτάται από εκείνους που βαδίζουν με το σταυρό στο χέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ευάγγ. Κρουσταλλάκη αφορούν υποθέσεις απάτης, απιστίας και παράβασης καθήκοντος, ενώ βάσει των σχετικών δικογραφιών στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς βρίσκονται οι πολεοδομίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία (κυρίως με υποθέσεις που αφορούν φακελάκια γιατρών) και υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών (ΚΤΕΟ και υπηρεσίες έκδοσης αδειών οδήγησης).

Δεν αποκτάται όμως και με την απειλή περιστρόφου ή μαχαιριού.

Οι περισσότερες δικογραφίες εκκρεμούν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας - ανέρχονται σε 200, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο -, ενώ 99 υποθέσεις που σχετίζονται με διαφθορά στον χώρο του Δημοσίου εξετάζονται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Με δύο λόγια, στην εποχή μας, μπορεί το κεφάλαιο να διαδραματίζει ουσιαστικότερο ρόλο στη διαμόρφωση πολλών καταστάσεων, αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μερικούς παράγοντες, που το ξεπερνούν σε σκληρότητα και αναλγησία και προκαλούν απροκάλυπτα το κοινό αίσθημα.

Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις εισαγγελικές αρχές Σάμου και Καρπενησίου δεν εκκρεμεί καμία σχετική δικογραφία.

Πρόκειται για ορισμένους πολιτικούς που τους συναντά κανείς σε όλο σχεδόν πλανήτη.

Παράλληλα με το ποινικό μέρος των υποθέσεων, εξετάζεται και το σκέλος των πειθαρχικών ευθυνών για τους υπαλλήλους που εμφανίζονται να παρανομούν και ήδη τη διενέργεια σχετικών ΕΔΕ έχει ζητήσει για τις περισσότερες περιπτώσεις ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, κ. Κων. Δαφέρμος.

Ας αφήσουμε το σκάνδαλο Κλίντον και την κρίση που προκλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες για την υπόθεση απάτης εις βάρος της ΕΤΒΑ Finance (με ζημιά για την εταιρεία άνω των 10 δισ. δραχμών).

Υπάρχουν μικρότερα γεγονότα που προβληματίζουν τον απλό πολίτη και τον κάνουν να διερωτάται ποιους εκλέγει για να κυβερνήσουν τη χώρα του.

Για την υπόθεση που εκκρεμεί στις ανακριτικές αρχές από τον Μάρτιο του 2002, απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστουδουλάκης, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά των δικαστικών αρχών.

Διερωτάται ακόμη γιατί θεωρεί πολλούς από αυτούς που εκλέγει καλύτερους από τον εαυτό του, τόσο από πλευράς ευφυίας όσο και τιμιότητας.

Χθες, ο κ. Κρουσταλλάκης έδωσε εντολή να επισπευσθεί η έρευνα, η οποία ουσιαστικά βρισκόταν ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο…

Ένα από τα γεγονότα αυτά είναι η κλοπή χρημάτων από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη, χωρίς συνήθως να αποκαλύπτεται ο ένοχος. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε προσφάτως, αναφέρθηκε ότι για τη μελέτη του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, διατέθηκε ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών. Η μελέτη είναι άγνωστο αν εκπονήθηκε και πού βρίσκεται, όπως άγνωστο παραμένει ποιοι εισέπραξαν τα χρήματα.

Καθώς διαβάζει ο αναγνώστης μια ημερήσια πρωινή εφημερίδα, διαπιστώνει ότι δεν λίγοι οι ξένοι πολιτικοί και μάλιστα μερικοί διεθνούς ακτινοβολίας, όπως είναι ο Ζακ Σιράκ και η Εντίτ Κρεσόν, που ενέχονται σε διάφορες ατασθαλίες. Ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται από τον γαλλικό Τύπο για ευθεία εμπλοκή στο σκάνδαλο εικονικών προσλήψεων δημοτικών υπαλλήλων και για προσωπική συμμετοχή στην υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του.

Υπάρχει και συνέχεια. Ισραηλινό δικαστήριο κήρυξε ένοχο για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης τον Αριέχ Ντέρι, ηγέτη του κόμματος "Σας" των υπερορθοδόξων Εβραίων. Μεταξύ άλλων, ο Ντέρι κατηγορείται ότι προ ετών, ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών και κατόπιν ως υπουργός, αποδέχθηκε ποσόν 155. 000 δολαρίων για "πολιτικές εξυπηρετήσεις".

Ενώ γυρίζεις σελίδα στην εφημερίδα το βλέμμα σου πέφτει σε άλλη παρεμφερή είδηση. Διαβάζεις: Για απάτη και κατάχρηση δωρεών, που προορίζονταν για τη βοήθεια των θυμάτων του "απαρτχάιντ" καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής ο Άλαν Μπέσακ, πρώην κληρικός, από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στον αγώνα κατά του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μπέσακ καταχράστηκε αυτά τα χρήματα για να κατασκευάσει στούντιο ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών για τη δεύτερη σύζυγό του, πρώην τηλεοπτικό αστέρι της Νοτίου Αφρικής.

Κατεχόμενος από βαθύτατο σκεπτικισμό, επιστρέφω στην ελληνική πραγματικότητα και φέρνω στο νου μου ένα επιτυχημένο στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης, ηλικίας 35-40 χρόνων. Νοερά διαβάζω και το εκκαθαριστικό του σημείωμα. Καθαρά έσοδα γύρω στα 10 εκατομμύρια. Μεταξύ των μισθωτών, θεωρείται επιτυχημένος. Αν είναι γυναίκα, τα καθαρά έσοδα κυμαίνονται γύρω στα 6 εκατομμύρια. Το σπίτι αγοράστηκε με δάνειο. Όσο για τα παιδιά, τα περισσότερα πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία.

Από την άλλη πλευρά, κάποιος που αυτοαποκαλείται πολιτευτής και βρίσκεται στην ίδια ηλικία, μπορεί να μη κερδίζει ούτε τα μισά. Μπορεί να είναι και άνεργος ή ισόβιος φοιτητής. Είναι θέμα ικανοτήτων. Όπως το πάρει κανείς. Ο άνθρωπος αυτός όμως με ένα χαρτόσημο των είκοσι δραχμών θέτει υποψηφιότητα, ανακηρύσσεται υποψήφιος και κινώντας διαφόρους μηχανισμούς, εκλέγεται βουλευτής. Και σε λίγους μήνες κυκλοφορεί με "Μερσεντές". Και έχει γνώμη επί των πάντων. Και δογματίζει. Και αποκτά ύφος. Και μεριμνά δήθεν για το συμφέρον του πολίτη. Το κεφάλαιο ίσταται παράμερα, σιωπηλό. Γιατί να βγει στο μπαλκόνι; Γνωρίζει καλά ποια κατάσταση έχει διαμορφωθεί… Δημοκρατία, έγινες πολύ ευαίσθητη….