Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστολή αναγνώστου

( το ένδοξο "αβέρωφ" ποτέ δεν ήρθε στη θεσσαλονίκη ) 

Το ένδοξο "Αβέρωφ" ποτέ δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Γ ΑΦΗΓΗΣΗ

Κύριε διευθυντά,

Και κλάαααμα η διαφθορά!

Κείμενο 7 Ο Σπύρος Λούης και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Όπως κάθε χρόνο, αυτές τις ιστορικές ημέρες 26-27 και 28 Οκτωβρίου, όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν τα ιστορικά και νικηφόρα κατορθώματα των προγόνων μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ

Η εκκίνηση του Μαραθώνιου δρόμου, του πιο δημοφιλούς αθλήματος, είχε προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Μαρτίου.

Ιδίως τις γιορτάζουμε εμείς οι Μακεδόνες, διότι εδώ στη Θεσσαλονίκη γίνεται η μεγαλειώδης παρέλασις του ενδόξου στρατού μας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των μελών της Κυβερνήσεως.

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμη φορά το αυτονόητο έγινε είδηση και μάλιστα προκάλεσε αίσθηση: κυβέρνηση και Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανακοίνωσαν με μπόλικο στόμφο ότι ξεκινούν πόλεμο κατά της διαφθοράς! Οι αθλητές, Έλληνες και ξένοι, είχαν φτάσει στο Μαραθώνα από την προηγούμενη μέρα και φιλοξενήθηκαν σε σπίτια του χωριού.

Θα επιθυμούσα με την ευκαιρία αυτή να παρακαλέσω, όπως έλθει το πολεμικό, ιστορικό θωρηκτό "Αβέρωφ" που έπαιξε σπουδαιότατο ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και μετά.

Με τι όπλα και τι διαδικασίες, για ποια ακριβώς διαφθορά και για πόσο χρονικό διάστημα, δεν είπαν. Το πρωί συγκεντρώθηκαν όλοι στην πλατεία και συζητούσαν περιμένοντας να έρθει το μεσημέρι.

Το ένδοξο "Αβέρωφ" ποτέ δεν ήλθε στη Θεσσαλονίκη να το δούμε και να ενθουσιαστούμε και να αποδώσουμε τιμή στους πολεμιστές των νικηφόρων πολέμων.

Άσε που εκκρεμεί και η επίσημη κήρυξη του πολέμου ώστε να αρχίζουν και οι κανονικές εχθροπραξίες… Από το πρωί η μέρα ήταν μουντή, συννεφιασμένη.

Είναι καλύτερα να έρθει στη Θεσσαλονίκη, παρά να είναι αγκυροβολημένο και λησμονημένο στο Τροκαντερό.

Φοβούμαι πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ατύχησαν στο συγκεκριμένο θέμα.

Το προηγούμενο βράδυ η βροχή είχε γεμίσει τους χωματόδρομους με λάσπες και το μεσημεράκι άρχισαν πάλι να πέφτουν ψιλές σταγόνες από τον ουρανό.

Βεβαίως, θα απαιτηθούν έξοδα μετακινήσεως, αυτά, μάλλον, ευχαρίστως θα διατεθούν από αρκετούς Θεσσαλονικείς.

Πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση θυμήθηκε τη διαφθορά τώρα και υπόσχεται καταπολέμησή της.

Ο άντρας με το μουστάκι και το στρατιωτικό παράστημα σήκωσε ψηλά το χέρι και σημάδεψε με το πιστόλι τον ουρανό.

Οι καιροί μας είναι δύσκολοι, οι εχθροί μας επιβουλεύονται και ζητούν εδάφη μας, τα οποία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ελληνικά, γι' αυτό πρέπει εμείς να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να εξυψώσουμε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και ιδίως των νέων.

Ως κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι είναι στα καθημερινά καθήκοντά της όχι μόνο να καταπολεμά τη διαφθορά σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά - κυρίως αυτό - και να παίρνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει;

Ύστερα φώναξε δυνατά:

Μπορεί δε κατά την είσοδο στο πολεμικό "Αβέρωφ" να ζητηθεί εισιτήριο (όπως έγινε στη μεταφορά των Θησαυρών του Αγίου Όρους, που είχε μεγάλη επιτυχία), στην προκειμένη περίπτωση θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

Όταν κάθε χρόνο οι εκθέσεις των οργάνων που η ίδια έχει συστήσει (Σώματα Ελεγκτών διαφόρων τομέων, Αδιάφθοροι, Εσωτερικές Υποθέσεις, Επιθεωρητές κ.λπ.) είναι γεμάτες με περιστατικά διαφθοράς κρατικών λειτουργών και όταν τα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν τη μια περίπτωση μετά την άλλη, τι έκανε για να διορθώσει την κατάσταση;

"Λάβετε θέσεις!"

Αυτά τα χρήματα μπορεί να διατεθούν για στρατιωτικούς σκοπούς ή τη δημιουργία Πολεμικού Ναυτικού Μουσείου, που στερείται η Θεσσαλονίκη (πιθανόν μέσα στη Ναυτική Διοίκηση).

Τίποτα απολύτως.

Δεκαεφτά νέοι άνθρωποι, παραταγμένοι σε τέσσερις σειρές, περίμεναν το σύνθημα για να ξεκινήσουν.

Η άφιξη του "Αβέρωφ" θα ενθουσιάσει και θα εξάψει τον πατριωτισμό των Ελλήνων στο έπακρον.

Και τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, θυμήθηκε ότι υπάρχει διαφθορά και πρέπει να καταπολεμηθεί;

Στην τελευταία σειρά, την τέταρτη, έξι περίπου μέτρα πίσω από τους πρώτους, ο Σπύρος Λούης παρατηρούσε τις πλάτες των συναθλητών του.

Την παράκληση αυτή την ανακοίνωσα γραπτώς και στον Μακεδόνα υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Τσοχατζόπουλο.

Δεν ξέρω πόσοι την πιστεύουν, αλλά εμένα μου φαίνεται λίαν υποκριτικό.

Ο άντρας με το μουστάκι κοίταξε το ρολόι του.

Ευχαριστώ

Δεύτερον, ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τους εισαγγελείς της χώρας, τους κρατικούς λειτουργούς που είναι ταγμένοι να προασπίζουν τη νομιμότητα, να παρακολουθούν την εφαρμογή των νόμων και να επεμβαίνουν όταν υπάρχει παραβίασή τους.

"Έτοιμοι!"

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί λοιπόν ξαφνικά τώρα θυμήθηκαν τη βασική επαγγελματική υποχρέωσή τους; Ο πυροβολισμός που ακολούθησε τάραξε την ησυχία του τοπίου. Μεσολάβησε κάτι που δεν γνωρίζουμε; Οι χωρικοί που είχαν συγκεντρωθεί χειροκρότησαν τους αθλητές που ρίχτηκαν μπροστά με φτερά στα πόδια. Τόσο καιρό δεν είχαν ακούσει ούτε διαβάσει τίποτα σχετικό που θα τους έκανε να ενεργοποιηθούν; Από κοντά οι δυο άμαξες με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, καθώς και δύο έφιπποι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα. Όχι, οι εισαγγελείς δεν κομματίζονται, αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η επέμβασή τους, καλώς ή κακώς, δίνει λαβές για σχόλια ότι δεν είναι άσχετη με τα κομματικά παιχνίδια. Ο Σπύρος Λούης ξεχύθηκε μαζί με τους άλλους αθλητές με έναν και μοναδικό στόχο: τη νίκη! Και αν η κυβέρνηση - ώς ένα βαθμό - μπορεί να παίζει τέτοια παιχνίδια, για τους εισαγγελείς είναι αδιανόητο.

Μέσα από αμπέλια και πεύκα, οι αθλητές έφτασαν στο Πικέρμι.

Στο μεταξύ, διαφθορείς και διεφθαρμένοι διαβάζουν για τις εναντίον τους πολεμικές προετοιμασίες και προφανώς σκάνε στα γέλια…

Πρώτος μπήκε στο χωριό ο Γάλλος Λερμιζιό με συνοδεία δύο έφιππων αξιωματικών. Ακολουθούσαν ο Αυστραλός ολυμπιονίκης στα 800 και 1500 μέτρα Έντουιν Φλακ. Οι κάτοικοι της περιοχής χειροκροτούσαν τους αθλητές και τους έδιναν αναψυκτικά. Ο Λούης στάθηκε για λίγο να δροσιστεί σε ένα πανδοχείο.

- Τρέξε, Σπύρο! Μην κάθεσαι! του φώναζαν όλοι.

- Μη νοιάζεστε και θα τους φτάσω, απάντησε αυτός με σιγουριά.

Στο μεταξύ, επικεφαλής εξακολουθούσε να είναι ο Γάλλος Λερμιζιό. Πίσω του, σε αρκετή όμως απόσταση, έτρεχε ο Αυστραλός Φλακ, παραπίσω ο Αμερικανός Μπλέικ με τον Ούγγρο Κέλνερ κι έπειτα οι Έλληνες, ο Βασιλάκος με το Λούη και τους υπόλοιπους. Τελευταίες οι δύο άμαξες με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους.

Στα μισά περίπου της διαδρομής ο Μπλέικ κουράστηκε και σταμάτησε. Μετά το Χαρβάτι ο δρόμος γινόταν ανηφορικός και δύσκολος. Τότε ο Φλακ βρήκε την ευκαιρία να ξεπεράσει το Λερμιζιό, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε, εξαντλημένος από την κούραση. Σε λίγο ο Φλακ άκουσε πίσω του τα βήματα του Λούη, που πλησίαζε.

[…] Ο Λούης δεν άργησε να ξεπεράσει τον Αυστραλό, ο οποίος λίγο αργότερα λιποθύμησε και εγκατέλειψε τον αγώνα. Ο Λούης πλησίαζε τώρα στο στάδιο, ενώ ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους και πανηγύριζε. Σε λίγο οι θεατές του σταδίου είδαν το Λούη με τον αριθμό 17 στη φανέλα να κατευθύνεται τρέχοντας προς το τέρμα. Η χαρά των Ελλήνων θεατών δεν περιγράφεται! Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο, φώναζαν ρυθμικά συνθήματα υπέρ του νικητή και όλοι, επίσημοι και μη, ήθελαν να τον συγχαρούν και να του σφίξουν το χέρι.

Κώστας Πούλος, Ο Σπύρος Λούης και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκδ. Παπαδόπουλος, 2003

Ακούω και μιλώ 1. Ποιος είναι ο τόπος και ο χρόνος της ιστορίας (κείμ. 7); 2. Ποια πρόσωπα παίρνουν μέρος; 3. Ποια γεγονότα έγιναν την ημέρα του Μαραθώνιου; - Σε ποιο χρόνο κυρίως εξιστορούνται; 4. Ποια γεγονότα έγιναν πριν από το Μαραθώνιο; - Σε ποιο χρόνο κυρίως εξιστορούνται; 5. Ποιος αφηγείται την ιστορία; -Συμμετείχε ο ίδιος στα γεγονότα που εξιστορεί; - Σε ποιο πρόσωπο αφηγείται την ιστορία; 6. Εκτός από την αφήγηση, ποιος άλλος εκφραστικός τρόπος χρησιμοποιείται; - Τι προσθέτει στην αφήγηση; 7. Πώς φαντάζεστε τον καιρό την ημέρα που έγινε ο Μαραθώνιος το 1896; - Από ποια στοιχεία του κειμένου 7 το συμπεραίνετε; - Τα στοιχεία αυτά προωθούν την αφήγηση; - Γιατί δίνονται από το συγγραφέα;

Διαβάζω και γράφω 1. Στο κείμενο 7 δε δίνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων. Ο συγγραφέας περιορίζεται κυρίως στην αφήγηση των γεγονότων. Ξαναγράψτε το κείμενο εμπλουτίζοντάς το με τέτοια στοιχεία. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός αφηγητή που γνωρίζει τι σκέφτονται και πώς αισθάνονται οι ήρωες της ιστορίας αυτού του Μαραθώνιου και πλαισιώστε τα γεγονότα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 2. Συγκρίνετε την αφήγηση της νίκης του Λούη στο Μαραθώνιο που δίνεται στο κείμενο 7 με αυτή του κειμένου 5. - Ποιες ομοιότητες και διαφορές παρατηρείτε; - Ποια αφήγηση θεωρείτε πιο έγκυρη; - Για ποιους λόγους; 3. Στο κείμενο 6 ο συγγραφέας-δημοσιογράφος αφηγείται το χρονικό της νίκης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. - Ποιες διαφορές παρατηρείτε ανάμεσα στην αφήγηση αυτή και την αφήγηση της νίκης του Σπύρου Λούη στο κείμενο 7; - Ποια από τις δύο αυτές αφηγήσεις θεωρείτε πιο άμεση; 4. Στις δύο αφηγήσεις των κειμένων 6 και 7 τα γεγονότα δίνονται με τη χρονολογική τους ακολουθία ή όχι; 5. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος γνωρίζουμε ότι αφηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Αφηγείται ο Όμηρος τα γεγονότα αυτά με τη χρονολογική τους σειρά ή με κάποιον άλλο τρόπο; - Από πού αρχίζει την αφήγησή του;