Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Σύντομη είδηση

( διαγωνισμός τραγουδιού για μαθητές από την ετ3 :: 21/3/2006 21:03:04) 

Διαγωνισμός τραγουδιού για μαθητές από την ΕΤ3

7.4 Μεταβλητές

Από σήμερα και κάθε Τετάρτη - Παρασκευή

Η έννοια της μεταβλητής (variable) είναι γνωστή από τα μαθηματικά.

Στο πλευρό των μαθητών της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας θα βρίσκεται από σήμερα η εκπομπή της ΕΤ3 "Πάμε καλά", που παρουσιάζει καθημερινά (6-7 το απόγευμα) η Ζωή Κρονάκη.

Για παράδειγμα ο τύπος της γεωμετρίας Ε=αβ

Ειδικότερα αγόρια και κορίτσια, τα οποία ασχολούνται με τη μουσική, είτε παίζοντας κάποιο όργανο είτε τραγουδώντας, καλούνται να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο "Μελωδόραμα", την 1η Μουσική Συνάντηση Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Τρίτο Κανάλι σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

υπολογίζει το εμβαδόν (Ε) ενός ορθογωνίου με διαστάσεις, που συμβολίζονται με α και β.

Στο άτυπο αυτό τάλεντ σόου θα εμφανίζονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή οκτώ συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τεσσάρων.

Αν στο α και στο β δοθούν οι αντίστοιχες τιμές, τότε ο τύπος αυτός υπολογίζει το εμβαδόν του ορθογωνίου.

Αφού ερμηνεύσουν το κομμάτι τους, στη συνέχεια και μέχρι τις 10 το βράδυ της ημέρας εμφάνισης οι τηλεθεατές της ΕΤ3 θα ψηφίζουν το μαθητή που ξεχώρισε.

Μια μεταβλητή λοιπόν, παριστάνει μία ποσότητα που η τιμή της μπορεί να μεταβάλεται.

Στο τέλος του κύκλου εκπομπών όλοι οι διακριθέντες μαζί με τα σχολεία τους θα συμμετάσχουν σε ημιτελικό και τελικό διαγωνισμό. Οι μεταβλητές που χρησιμοποιούνται σε ένα πρόγραμμα, αντιστοιχούνται από το μεταγλωττιστή σε συγκεκριμένες θέσεις μνήμης του υπολογιστή. Τα πρώτα δύο σχολεία που θα "κλέψουν" την παράσταση θα επιβραβευτούν μέσω προγράμματος ενίσχυσης της δραστηριότητας του σχολείου τους. Η τιμή της μεταβλητής είναι η τιμή που βρίσκεται στην αντίστοιχη θέση μνήμης και όπως αναφέρθηκε μπορεί να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη μεταβλητή και την αντίστοιχη θέση μνήμης σαν ένα γραμματοκιβώτιο, το οποίο εξωτερικά έχει ως όνομα το όνομα της μεταβλητής και ως περιεχόμενο εσωτερικά, την τιμή που έχει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή η μεταβλητή.

Ενώ η τιμή της μεταβλητής μπορεί να αλλάζει κατά την εκτέλεση του προγράμματος, αυτό που μένει υποχρεωτικά αναλλοίωτο είναι ο τύπος της μεταβλητής.

Η ΓΛΩΣΣΑ επιτρέπει τη χρήση μεταβλητών των τεσσάρων τύπων που αναφέρθηκαν, δηλαδή ακεραίων, πραγματικών, χαρακτήρων και λογικών ενώ η δήλωση του τύπου κάθε μεταβλητής γίνεται υποχρεωτικά στο τμήμα δήλωσης μεταβλητών.

Το όνομα κάθε μεταβλητής, ακολουθεί τους κανόνες δημιουργίας ονομάτων, δηλαδή αποτελείται από γράμματα, ψηφία καθώς και τον χαρακτήρα _, ενώ το όνομα κάθε μεταβλητής είναι μοναδικό για κάθε πρόγραμμα.

Σύνταξη ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ τύπος-1: Λίστα-μεταβλητών-1 τύπος-2: Λίστα-μεταβλητών-2 . . . Τύπος-ν: Λίστα-μεταβλητών-ν Παραδείγματα ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Εμβαδόν, Α ΑΚΕΡΑΙΕΣ: ΤΙΜΗ, Ν ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Όνομα ΛΟΓΙΚΕΣ: Έλεγχος Λειτουργία Δηλώνει τον τύπο όλων των μεταβλητών που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα.

Αν και όπως αναφέρθηκε, το όνομα των μεταβλητών μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός χαρακτήρων, είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιούνται ονόματα, τα οποία να υπονοούν το περιεχόμενό τους, κάνοντας το πρόγραμμα ευκολότερο στην ανάγνωση του και στην κατανόηση του.

Συνιστάται τα ονόματα των μεταβλητών και των σταθερών να ανάγουν στο περιεχόμενο τους.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του υπολογισμού του εμβαδού είναι προτιμότερη η χρήση του ονόματος ΕΜΒΑΔΟ για την αντίστοιχη μεταβλητή, από ένα όνομα που αποτελείται από ένα μόνο γράμμα όπως Ε ή Α ή ένα οποιοδήποτε τυχαίο όνομα που δεν ανάγει στο πραγματικό περιεχόμενο της μεταβλητής όπως Τιμή.