Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Έρευνα

( "παχαίνουν" τα παιδικά τηλεοπτικά προϊόντα :: 16/2/2006 20:25:51) 

"Παχαίνουν" τα παιδικά τηλεοπτικά προϊόντα

5.3.2 Γραμμική αναζήτηση

Με μπόλικη ζάχαρη και λίπος "σερβίρονται" τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα στους λιλιπούτειους τηλεθεατές της Νέας Ζηλανδίας. Στην παράγραφο 3.6 μελετήσαμε την απλούστερη μέθοδο αναζήτησης, τη γραμμική ή σειριακή μέθοδο. Τούτο προκύπτει από μελέτη των ερευνητών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Οτάγκο, οι οποίοι εντόπισαν ότι οι εκπομπές αυτές προβάλλουν κατά μέσο όρο δώδεκα διαφημίσεις για τρόφιμα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους και είναι αντίθετα σε μια βελτιωμένη διατροφή. Όταν αναζητούμε ένα κλειδί που πράγματι υπάρχει στον πίνακα, τότε λέμε ότι η αναζήτηση είναι επιτυχής (successful). Σημειωτέον, κατά τους ερευνητές, μόνο το 5% των διαφημίσεων αφορά προϊόντα υγιεινής διατροφής. Στην αντίθετη περίπτωση, λέμε ότι η αναζήτηση είναι ανεπιτυχής (unsuccessful). Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η οργάνωση "Συμμαχία κατά της παχυσαρκίας", σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία είναι υπέρβαρα και πως τα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις σχετικά με τα τρόφιμα τους περνούν λάθος ιδέες για το τι μπορούν να τρώνε σε καθημερινή βάση. Το κόστος της αναζήτησης μετράται με τον αριθμό των συγκρίσεων κλειδιών. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Preventive Medicine" επισημαίνεται ότι "η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους προβάλλεται από τις διαφημίσεις ως κάτι απόλυτα λογικό". Έτσι το κόστος αυτό για την επιτυχή αναζήτηση συμβολίζεται με Ε, ενώ για την ανεπιτυχή αναζήτηση συμβολίζεται με Α.

Ας εξετάσουμε αρχικά, πως προκύπτει η πολυπλοκότητα της επιτυχούς αναζήτησης σε μη ταξινομημένο πίνακα που αποτελείται από n στοιχεία. Αν αναζητάται το πρώτο στοιχείο, τότε η επιτυχής αναζήτηση θα κοστίσει μία σύγκριση, ενώ αν αναζητάται το δεύτερο στοιχείο, τότε το κόστος είναι δύο συγκρίσεις. Με την ίδια λογική, αν αναζητάται το n-οστό στοιχείο, τότε θα εκτελεσθούν n συγκρίσεις κλειδιών μέχρι την περάτωση του αλγορίθμου. Έτσι κατά μέσο όρο, ο απαιτούμενος αριθμός συγκρίσεων κλειδιών για την επιτυχή αναζήτηση είναι: [pic]

Από τη σχέση αυτή, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιτυχής αναζήτηση έχει πολυπλοκότητα της τάξης Ο(n), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα κλειδιά αναζητώνται ισοπίθανα. Η πολυπλοκότητα της ανεπιτυχούς αναζήτησης είναι επίσης τάξης Ο(n). Αυτό προκύπτει με βάση την απλή σκέψη ότι, όταν το αναζητούμενο κλειδί δεν υπάρχει στον πίνακα, τότε η αναζήτηση καταλήγει να εξετάσει ένα προς ένα όλα τα κλειδιά μέχρι το τέλος του πίνακα. Αν ο πίνακας είναι ταξινομημένος, τότε η διαδικασία της επιτυχούς και της ανεπιτυχούς αναζήτησης μπορεί να βελτιωθεί, ωστόσο και πάλι η πολυπλοκότητα θα είναι γραμμικής τάξης.

Πιν. 5.4. Πολυπλοκότητες μερικών αλγορίθμων Αλγόριθμος Πολυπλοκότητα Ώθηση-απώθηση σε στοίβα Ο(1) Εισαγωγή-εξαγωγή σε ουρά Ο(1) Fibonacci επαναληπτική Ο(n) Ταξινόμηση ευθείας ανταλλαγής O[pic] Σειριακή αναζήτηση O(n) Δυαδική αναζήτηση O(logn)