Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

TV100, 10.00

Ιστορία και μέθοδοί της

Θεσσαλονίκη και κόσμος

Στο συλλογικό έργο "Ιστορία και μέθοδοί της" ο Yves Renouard, που έγραψε το κεφάλαιο για την πληροφόρηση και τη μετάδοση των ειδήσεων, υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση πρέπει να είναι ταυτόχρονα θετική, πλήρης, ακριβής και γρήγορη, για να γνωστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα γεγονότα στους ανθρώπους και έτσι να τους επιτρέπει να δράσουν σωστά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ο Στέφανος Δάγκας, ιδρυτής Σωματείου Φίλων Πρασίνου Θεσσαλονίκης, ο Θεοχάρης Ζάγκας καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ και ο Γρηγόρης Νικολαΐδης, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης φιλοξενούνται στη σημερινή εκπομπή.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο συγγραφέας δείχνει τη σημασία που έχει η πληρότητα της πληροφόρησης με ένα ιστορικό παράδειγμα.

Συντονίζουν ο Άγγελος Κολοκοτρώνης και η Δέσποινα Μηλιάδου.

Η πληρότητα της πληροφόρησης είναι μια από τις μορφές της ακρίβειάς της. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια ψεύτικη είδηση με την ίδια ευκολία, είτε ακρωτηριάζοντας την αφήγηση ενός γεγονότος είτε κατασκευάζοντάς το από την αρχή ως το τέλος. Το καλύτερο παράδειγμα για τη σημασία που έχει η πληρότητα μιας είδησης είναι το τηλεγράφημα του Εμς. Πρόκειται για το τηλεγράφημα που έστειλε από το Εμς, το 1870, ο βασιλιάς της Πρωσίας Γουλιέλμος Α' στον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Βίσμαρκ, για να τον κατατοπίσει σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με το Γάλλο πρεσβευτή Μπενεντέτι· ο Βίσμαρκ δημοσίευσε το τηλεγράφημα, αφού όμως το συνέπτυξε και το αλλοίωσε, ώστε να έχει έναν προσβλητικό τόνο για τη Γαλλία. Λέγεται ότι το τηλεγράφημα αυτό υπήρξε η αφορμή, για να κηρύξει η Γαλλία τον πόλεμο εναντίον της Πρωσίας. Ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος του 1870-71 θα είχε ίσως βρει μια άλλη αφορμή, για να ξεσπάσει, και ίσως να κατέληγε πάλι στην πρωσική νίκη. Με τις συνθήκες όμως που διαδραματίστηκε το κεφαλαιώδες αυτό γεγονός της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας δεν είναι απίθανο να το προκάλεσε μια ελλιπής και πλαστογραφημένη πληροφόρηση. (Διασκευή)

ALTER, 23.15

Η δημοσίευση του αλλοιωμένου τηλεγραφήματος στην εφημερίδα "Ubendblatt" της 3ης Σεπτεμβρίου 1870.

Αθέατος κόσμος

Φως στις τοποθετήσεις μικροτσίπ σε ανθρώπους και ζώα ρίχνει η αποψινή εκπομπή. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας αποκαλύπτει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει αυτή η πρακτική, η οποία αρχίζει να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

STAR, 23.30

Gala

Τη Ράνια Θρασκιά, τη συμπαρουσιάστρια του Γρηγόρη Αρναούτογλου, φιλοξενεί η Μαρία Σταματέρη. Η Θεσσαλονικιά παρουσιάστρια μιλάει για την προσωπική της ζωή, για τη σχέση της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, αλλά και για την επαγγελματική της πορεία. Για πρώτη φορά η Ράνια Θρασκιά αναφέρεται στο χωρισμό της από τον πρώην σύζυγό της, δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα: "Πέρασα πραγματικά μια προσωπική κόλαση, γιατί ποτέ δεν ήμουν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Ήταν το τελευταίο πράγμα που πίστευα ότι θα μου συμβεί στη ζωή μου". Η ίδια αναφέρει πως το θέμα αυτό έχει λήξει και κοιτά μπροστά.

ET1, 12.00

Μένουμε Ελλάδα

Η εκπομπή ταξιδεύει στα Γιάννινα και επισκέπτεται την πόλη των Ιωαννίνων, μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Οι ρεπόρτερ της εκπομπής ξεκινούν τη βόλτα τους από το πάρκο Λιθαρίτσα, απ' όπου απολαμβάνουν την πανοραμική θέα, κάνουν μια στάση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, περπατούν στην οδό Αβέρωφ στο κέντρο της πόλης, θαυμάζουν τον πύργο του ρολογιού, σήμα κατατεθέν της πόλης, και καταλήγουν στο παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο, στην περιοχή Βοτανικός.