Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( στην ελλάδα η μενούνος :: 19/3/2006 20:49:58) 

Η Μαρία Μενούνος στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Μείωση της τάσης ατμών - Νόμος Raoult

Στην Ελλάδα η Μενούνος

Είναι γνωστό ότι η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση που ασκούν οι ατμοί του υγρού όταν το υγρό βρίσκεται σε ισορροπία με τους ατμούς του.

Της Δήμητρας Τσαμποδήμου

[pic]

Με δόξα και τιμή έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" η Μαρία Μενούνος, η οποία στις 18 και 20 Μαΐου θα παρουσιάσει τις δύο βραδιές της Eurovision μαζί με τον Σάκη Ρουβά.

Αν διαλύσουμε μια μη πτητική ουσία σ΄ ένα υγρό διαλύτη π.χ. ένα στερεό, παρατηρείται ελάττωση της τάσης ατμών του διαλύτη.

Η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος και ηθοποιός έφτασε στην Αθήνα χθες το πρωί και στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιαστεί επίσημα στο ελληνικό κοινό μαζί με τον Ρουβά.

Το υγρό, δηλαδή, εξατμίζεται δυσκολότερα.

Το πρώτο καθήκον της ως οικοδέσποινα της Eurovision είναι να κάνει αύριο το μεσημέρι την κλήρωση της σειράς παρουσίασης των τραγουδιών στον ημιτελικό και τον τελικό μαζί με τον συμπαρουσιαστή της.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται ως εξής:

Χαμογελαστή η 28χρονη Ελληνοαμερικανίδα κατέβηκε από το αεροπλάνο και δέχτηκε μια ανθοδέσμη από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ Ευαγγελία Πισκερά.

Στην επιφάνεια του καθαρού διαλύτη υπάρχουν αποκλειστικά μόρια διαλύτη.

Λίγο αργότερα εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνεια της που θα παρουσιάσει το διαγωνισμό.

Ορισμένα απ΄ αυτά υπερνικούν τις διαμοριακές δυνάμεις και εξατμίζονται.

Απλή και φιλική η Μενούνος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στα ελληνικά, ενώ ζήτησε συγγνώμη αν της ξέφυγαν κάποιες αγγλικές λέξεις, επισημαίνοντας πως τη μητρική της γλώσσα την μιλάει μόνο στο σπίτι.

Η παρουσία του μη πτητικού διαλυμένου σώματος ελαττώνει τον αριθμό των μορίων του διαλύτη στην επιφάνεια του υγρού, επομένως η εξάτμιση περιορίζεται και η τάση ατμών ελαττώνεται.

Η επίσκεψη της όμορφης Μαρίας στη χώρα των προγόνων της θα διαρκέσει μόλις τέσσερις ημέρες, καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της θα την στείλουν πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη.

Προφανώς όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του διαλυμένου σώματος, τόσο μεγαλύτερη μείωση της τάσης ατμών παρατηρείται.

Το Eurovision Channel

ΣΧΗΜΑ 1.14 Η παρουσία μη πτητικής διαλυμένης ουσίας προκαλεί μείωση της τάσης ατμών του υγρού-διαλύτη.

Από σήμερα το πρωί οι φίλοι του διαγωνισμού θα μπορούν να παρακολουθούν μέσω της Nova το κανάλι της Eurovision.

F. M. Raoult (1830 -1901). Γάλλος χημικός. Από το 1867 και μέχρι το θάνατο του ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Μελέτησε πειραματικά τις προσθετικές ιδιότητες, όπως την ελάττωση του σ.π. και ελάττωση της τάσης ατμών μοριακών και ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του απέδειξαν την ισχύ της θεωρίας ηλεκτρολυτικής διάστασης του Arrhenius.

Το πρόγραμμά του θα είναι εξάωρο και θα επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές την ημέρα.

Ο νόμος του Raoult στη μορφή που δίνεται, ισχύει με την προϋπόθεση ότι: - η διαλυμένη ουσία είναι μη πτητική - το διάλυμα είναι αραιό - το διάλυμα είναι μοριακό, δηλαδή η διαλυμένη ουσία είναι σε μορφή μορίων.

Θα περιλαμβάνει αφιερώματα σε παλαιότερες διοργανώσεις, καθώς και τα τελευταία νέα από την 51η Eurovision και την προετοιμασία της Άννας Βίσση.

Το παραπάνω θέμα της μείωσης της τάσης ατμών ενός υγρού κατά τη διάλυση σ’ αυτό μιας μη πτητικής ουσίας, μελετήθηκε πειραματικά το 1886 από το Γάλλο χημικό Francois Raoult.

Τέλος η Σερβία

Τα αποτελέσματα της μελέτης του αυτής διατυπώθηκαν με τη μορφή ενός νόμου, που σήμερα είναι γνωστός ως νόμος Raoult.

Η EBU έδωσε το "πράσινο φως" στη σερβική τηλεόραση να επαναλάβει τη διαδικασία επιλογής τραγουδιού για την Αθήνα, όμως η RTS τελικά πήρε την απόφαση να αποσυρθεί.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διατύπωσης του νόμου αυτού.

Έτσι, Σερβία και Μαυροβούνιο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής τσουχτερού προστίμου και αποκλεισμού από το διαγωνισμό για πέντε χρόνια.

Μία εξ αυτών είναι η εξής:

Τη θέση τους στον τελικό θα πάρει η Κροατία.

- Σε αραιά μοριακά διαλύματα μη πτητικών διαλυμένων ουσιών η τάση των ατμών του διαλύματος είναι ίση με την τάση ατμών του καθαρού διαλύτη στην ίδια θερμοκρασία πολλαπλασιασμένη με το γραμμομοριακό κλάσμα του διαλύτη στο διάλυμα. Μαθηματικά εκφρασμένος ο νόμος αυτός είναι: P = P ο χ διαλύτη όπου, P = τάση ατμών του διαλύματος P ο = τάση ατμών του καθαρού διαλύτη χ διαλύτη = γραμμομοριακό κλάσμα του διαλύτη στο διάλυμα χ διαλύτη = nδιαλύτη / (nδιαλύτη + nουσίας) n διαλύτη = αριθμός mol διαλύτη n ουσίας = αριθμός mol διαλυμένης ουσίας Άλλη έκφραση του νόμου του Raoult είναι η εξής: (ΔP)σχ = (P o- P) / P o = χ ουσίας - Η σχετική ελάττωση της τάσης ατμών του διαλύτη, όταν διαλυθεί σ’ αυτόν μια μη πτητική ουσία, είναι ίση με το γραμμομοριακό κλάσμα της διαλυμένης ουσίας.