Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Σύντομη είδηση

( θεοφάνια στην tv :: 5/1/2006 19:02:13) 

Της ΦΩΦΩΣ ΜΠΟΝΙΟΥ

5.3 Ζυγοί με άνισους βραχίονες (με ή χωρίς βερνιέρο).

Συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή παρουσιάζει απόψε (20.00) η ΕΤ3. Εικόνα 5.2.5

Κάλαντα, κρητικά έθιμα αλλά και εορταστικά προγράμματα πρωταγωνιστούν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα

Οι ζυγοί του τύπου αυτού αποτελούνται από φάλαγγα με άνισους βραχίονες.

Θεοφάνια στην TV

Ο μικρός βραχίονας φέρει ένα δίσκο, στον οποίο τοποθετείται το αντικείμενο που θα ζυγιστεί.

Στο γιορτινό κλίμα της ημέρας θα προσπαθήσουν να μας μυήσουν σήμερα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο μεγάλος βραχίονας αποτελείται από δύο ή τρία παράλληλα στελέχη (σκέλη).

Η αρχή θα γίνει από νωρίς το πρωί (08.00) με την απευθείας μετάδοση της θείας λειτουργίας τόσο από την ΕΤ1 όσο και από την ΕΤ3.

Άλλοι από τους ζυγούς της κατηγορίας αυτής έχουν βερνιέρο, ενώ άλλοι όχι.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η τελετή αγιασμού υδάτων (ΕΤ1, 11.00) αλλά και "Τα κάλαντα των Φώτων" (ΕΤ1, 11.30).

Επίσης άλλοι έχουν πρόσθετες μάζες (βαρίδια), ενώ άλλοι όχι (Εικ. 5.3.1).

Η εκπομπή θα παρουσιάσει κάλαντα των Φώτων από διάφορες περιοχές και τραγούδια των κοινών διασκεδάσεων, όπως αυτά διατηρήθηκαν στην παράδοσή μας.

Εικόνα 5.3.1 Ζυγοί με άνισους βραχίονες

Αυτήν την ημέρα ψάλλονται ειδικά κάλαντα σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, κάλαντα που αναφέρονται στη γιορτή των Φώτων και στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή.

Εικόνα 5.3.2

Λίγο αργότερα μη χάσετε (ALTER, 14.00) τη συναυλία στον Στράτο Διονυσίου αλλά και το αφιέρωμα στον παραδοσιακό εορτασμό στα λιμάνια της μεγαλονήσου και ειδικά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και στο λιμάνι της Ιεράπετρας και το παλιό έθιμο των Φωτοκόλλυβων, που ετοίμασε η εκπομπή "Έχει γούστο" (ΕΤ1, 16.00). Στην εικόνα 5.3.2 φαίνεται ο ζυγός με βερνιέρο που υπάρχει στα περισσότερα σχολικά εργαστήρια. Καλεσμένοι της Μπήλιως Τσουκαλά, για να μιλήσουν για τα κρητικά έθιμα, είναι οι Κώστας Πλαΐτης, πρόεδρος του συλλόγου "Παγκρήτιος Ένωση", Αριστείδης Χαιρέτης, μαντιναδολόγος, και Βασιλική Παναγιωτοπούλου, διδάκτωρ Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο μεγάλος βραχίονας αποτελείται από δύο παράλληλα στελέχη. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακούσουμε μαντινάδες των Φώτων και ριζίτικα τραγούδια από το λυράρη Μιχάλη Καλλέργη. Κάθε στέλεχος φέρει μία μάζα, η οποία μπορεί να μετακινηθεί κατά μήκος του.

Νωρίτερα (ΕΤ3,15.00) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το κονσέρτο "Τα Άγια Θεοφάνια" από τη φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία της Ρώμης, που θα ερμηνεύσουν έργα Χέντελ και Σούμπερτ με τη συμμετοχή της σοπράνο Μάντλιν Μόντι, του τενόρου Λεοπόλδου Λο Τσιούτο και της Φρανσέσκα Πατανέ υπό τη διεύθυνση του Πάολο Πονζιάνι Κιάρντι.

Ο ζυγός συνοδεύεται και από δύο πρόσθετες μάζες (μεταλλικούς κυλίνδρους).

Σε ό,τι αφορά το βραδινό πρόγραμμα, ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή (ΕΤ3, 20.00), στο οποίο συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας κ.ά., και η εορταστική εκπομπή της ΝΕΤ "Παρασκευή των Φώτων" (22.00), με τη Ρίκα Βαγιάννη να καλωσορίζει στο στούντιο τα χάλκινα από την Κοζάνη αλλά και τους Θέμη Αδαμαντίδη, Ρένα Κουμιώτη και Ελένη Καρουσάκη.

Για να μετρήσουμε τη μάζα αντικειμένου κάνουμε προηγουμένως ρύθμιση μηδενός.

Μαζί της στο δείπνο ο Γιώργος Λιάνης, η Μαριέττα Χρουσαλά, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Πάνος Καμμένος με τη γυναίκα του Έλενα Τζούλη και ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Για το σκοπό αυτό φέρνουμε την κινητή μάζα του μπροστινού στελέχους (απόβαρο) στην άκρη αριστερά και την κινητή μάζα του πίσω στελέχους (βαρίδι) στη θέση 0.

Τέλος απόψε το βράδυ (ALPHA, 21.00) θα προβληθεί σε επανάληψη το χριστουγεννιάτικο εορταστικό "Κοίτα τι έκανες" (21.00).

Στρέφουμε το μαύρο κοχλία της κλίμακας 0-100, ώστε το μηδέν του να συμπέσει με το μηδέν του βερνιέρου.

Πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού γλεντιού θα είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μάνος Πυροβολάκης και η Ραλλία.

Στρέφουμε έπειτα τη μικρή βίδα που υπάρχει κάτω από το δίσκο, δεξιά ή αριστερά, μέχρις ότου φέρουμε το δείκτη του μπροστινού στελέχους στη χαραγή "μηδέν". Ο ζυγός είναι τώρα έτοιμος για ζύγιση. Για να ζυγίσουμε σώμα με μάζα μέχρι 100g, τοποθετούμε το σώμα στο δίσκο και στρέφουμε τον κοχλία, μέχρις ότου ο δείκτης της φάλαγγας έρθει στη χαραγή "μηδέν". Βρίσκουμε σε ποια χαραγή της κλίμακας του κοχλία αντιστοιχεί το μηδέν του βερνιέρου. Η χαραγή αυτή μας δείχνει το ακέραιο μέρος της τιμής της μάζας (στην εικόνα 5.3.3 η ένδειξη είναι 67).

Εικόνα 5.3.3

Προσδιορίζουμε έπειτα τη χαραγή (ένδειξη) του βερνιέρου που συμπίπτει με κάποια χαραγή της κλίμακας του κοχλία. Η χαραγή αυτή του βερνιέρου μας δίνει το δεκαδικό μέρος της τιμής της μάζας (στην εικόνα 5.3.3 συμπίπτει η τέταρτη χαραγή, άρα το δεκαδικό μέρος είναι 0,4). Το σώμα λοιπόν έχει μάζα 67,4g. Για να ζυγίσουμε σώμα με μάζα από 100 έως 600g μετατοπίζουμε την κινητή μάζα του πίσω στελέχους της φάλαγγας στις θέσεις (εγκοπές) 100g, 200g, 300g κτλ., μέχρις ότου ο δείκτης της φάλαγγας πέσει κάτω από τη χαραγή. Φέρνουμε τότε τη κινητή μάζα μία θέση πίσω. Η φάλαγγα ανασηκώνεται πάλι και την οριζοντιώνουμε (ώστε ο δείκτης της να έρθει στη χαραγή "μηδέν") με τη βοήθεια του κοχλία. Η μάζα του σώματος βρίσκεται, αν προσθέσουμε την ένδειξη της θέσης της κινητής μάζας και αυτή της κλίμακας 0 έως 100 (λ.χ. 200 + 67,4 = 267,4g). Για μάζες από 600 έως 1.100 g πιέζουμε το ένα έλασμα, ώστε να πέσει στην υποδοχή ένας μαύρος κύλινδρος, ο οποίος έχει μάζα 500g, ή τον κρεμάμε σε κατάλληλη υποδοχή. Η εύρεση της μάζας του σώματος γίνεται με την προηγούμενη διαδικασία αφού προσθέσουμε το 500. Για μάζες από 1.100 έως 1.600 g ρίχνουμε ή κρεμάμε και τους δύο κυλίνδρους. Η εύρεση της μάζας γίνεται όπως και προηγουμένως αλλά τώρα θα προσθέσουμε το 1.000. Όταν τελειώσουμε τη ζύγιση, επαναφέρουμε τους κυλίνδρους στις θέσεις τους με περιστροφή της πεταλούδας που βρίσκεται κάτω από το δείκτη.