Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( h πανεπιστημιακή κοινότητα προ των ευθυνών της :: 27/2/2006 20:23:40) 

H πανεπιστημιακή κοινότητα προ των ευθυνών της

ΕΦΟΡΙΑ

Ανεξάρτητα Ενδεχόμενα

H υπουργός Παιδείας καταδίκασε χθες μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την επίθεση κατά του 23χρονου φοιτητή

Απρόσκοπτα η υποβολή δηλώσεων επαγγελματιών

Στο προηγούμενο παράδειγμα διαπιστώσαμε ότι η πιθανότητα πραγματοποίησης του ενδεχομένου Α, με δεδομένο ότι το ενδεχόμενο Β έχει ήδη πραγματοποιηθεί, είναι [pic], ενώ [pic].

Την επίθεση κατά του 23χρονου φοιτητή καταδίκασε και η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία χθες το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ινστιτούτο "Κ. Καραμανλής" με θέμα τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Χωρίς ταλαιπωρία κύλησε η χθεσινή ημέρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 1, οι οποίοι προσήλθαν στις Εφορίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Δηλαδή, [pic].

Τάχθηκε κατά της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και τόνισε ότι ευθύνες για τη διασφάλισή του έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των οποίων λήγει σε 2 και αύριο όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3. Με άλλα λόγια η πραγματοποίηση του Β επηρέασε την πιθανότητα πραγματοποίησης του Α.

"Είναι απαράδεκτο το γεγονός και θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για το νέο φοιτητή και παρακολουθούμε την εξέλιξη της υγείας του.

Πάντως, στελέχη Εφοριών αναμένουν αύξηση της προσέλευσης των φορολογουμένων από τον Απρίλιο και μετά, με σημείο κορύφωσής της τον Μάιο, όταν θα σπεύδουν μαζικά στις Εφορίες οι μισθωτοί. Υπάρχουν όμως και ενδεχόμενα στα οποία η πληροφορία για την πραγματοποίηση του ενός δεν επηρεάζει την πιθανότητα πραγματοποίησης του άλλου.

Αυτό αποδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, για να προφυλαχθεί όχι μόνο η έννοια του ασύλου αλλά κυρίως η ανεξαρτησία διακίνησης ιδεών και η πραγματική ποιότητα της εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, αν στο πείραμα της ρίψης δύο ζαριών θεωρήσουμε τα ενδεχόμενα

"Το άσυλο δεν θα αρθεί, αλλά να τι πρόκειται να γίνει ουσιαστικά:

Α: "Το πρώτο ζάρι να φέρει 1" και Β: "Το δεύτερο ζάρι να φέρει άρτιο", έχουμε: [pic], [pic] και [pic].

Αυτό θα το συζητήσουμε μέσα στο γενικότερο διάλογο.

Επομένως, [pic] και [pic].

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προτάσεις.

Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι [pic] και [pic].

Είναι σίγουρο ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα που δεν υπάρχουν σε κανένα πανεπιστήμιο του κόσμου.

Γι’ αυτό λέμε ότι τα ενδεχόμενα Α και Β είναι ανεξάρτητα.

Αυτό θέτει προ των ευθυνών της την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών", δήλωσε η κ. Γιαννάκου.

Γενικά: Δύο ενδεχόμενα Α και Β με [pic] και [pic] λέγονται ανεξάρτητα, αν και μόνον αν [pic] και [pic]. Λαμβάνοντες υπόψη τον πολλαπλασιαστικό νόμο των πιθανοτήτων συμπεραίνουμε ότι για δύο ανεξάρτητα ενδεχόμενα έχουμε [pic]. Η ισότητα αυτή χρησιμοποιείται και ως ορισμός των ανεξάρτητων ενδεχομένων, χωρίς μάλιστα τον περιορισμό [pic] και [pic]. Δηλαδή: Δύο ενδεχόμενα Α και Β λέγονται ανεξάρτητα, αν [pic] Δύο ενδεχόμενα που δεν είναι ανεξάρτητα λέγονται εξαρτημένα.

ΣΧΟΛΙΟ Με την ισότητα [pic] μπορούμε να διαπιστώσουμε αν δύο ενδεχόμενα Α και Β είναι ανεξάρτητα. Στην πράξη, όμως, η ανεξαρτησία δύο ενδεχομένων ή ισχύει από μόνη της, λόγω της φύσης του πειράματος ή έχει περιληφθεί στις υποθέσεις κατασκευής του μοντέλου που περιγράφει κάποια φαινόμενα. Για παράδειγμα, είναι εύλογο να δεχτούμε ότι είναι ανεξάρτητα τα ενδεχόμενα Α: "ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου είναι σε καλή κατάσταση" και Β: "η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι σε καλή κατάσταση". Αντιθέτως, είναι λάθος να δεχτούμε ως ανεξάρτητα τα ενδεχόμενα Α: "Ένα άτομο είναι μανιώδης καπνιστής" και Β: "Ένα άτομο θα προσβληθεί από ασθένεια των πνευμόνων".