Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η συνταγή της επιτυχίας και το λάθος "διάβασμα" :: 29/1/2006 18:46:25) 

Η συνταγή της επιτυχίας και το λάθος "διάβασμα" ΓΝΩΜΗ

Μέτρα Διασποράς

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

«Όλα στον ήλιο, στο φως»

Στα προηγούμενα είδαμε ότι τα μέτρα θέσης παρέχουν κάποια πληροφορία για την κατανομή ενός πληθυσμού.

Έχω την εκτίμηση ότι ο Άρης υποτίμησε τον Ηρακλή και γι' αυτό ακριβώς το λόγο αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι από το Ιβανώφειο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Αυτά όμως δεν επαρκούν, για να περιγράψουν πλήρως την κατανομή, όπως διαπιστώσαμε στην αρχή της § 2.3 συγκρίνοντας τις βαθμολογίες των μαθητών δύο τμημάτων Α και Β στα σχήματα 11(α), (β).

Πλήρωσε την υπεροψία του, θα έλεγα.

Με απόφασή του το δικαστήριο έδωσε λύση σε πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν την πρώτη ημέρα της δίκης. Η πιο σημαντική απόφαση ήταν η αφαίρεση του γυάλινου χωρίσματος, που δεν επέτρεπε την εύκολη επικοινωνία των παραγόντων της δίκης με τους κατηγορουμένους

Ενώ οι βαθμολογίες των δύο τμημάτων Α και Β έχουν ίσες μέσες τιμές [pic] και ίσες διαμέσους [pic], είναι φανερό ότι οι κατανομές τους διαφέρουν σημαντικά ως προς τη μεταβλητότητά τους.

Εντάξει, η απουσία του Μπρούερ "έβγαζε μάτια", αλλά και με αυτή τη σημαντική απουσία αν συγκρίνει κάποιος το ρόστερ των δύο ομάδων και πάλι θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ο Άρης διαθέτει μεγαλύτερο ταλέντο σαν ομάδα.

Έχω την αίσθηση ότι μία αρχική πολιτική αμηχανία, μία νομοτεχνικά ατυχής και νομοθετικά άστοχη διάταξη και μία απειρία στη διαχείριση παρόμοιων πολύπλοκων καταστάσεων έχουν προκαλέσει μια τέτοια σύγχυση στον νομικό (και μη) κόσμο που σε λίγο θα έχουμε όλοι ξεχάσει ποιος δικάζεται, γιατί δικάζεται και με ποιες διατάξεις δικάζεται.

Οι βαθμοί του τμήματος Α είναι περισσότερο "συγκεντρωμένοι" γύρω από τη μέση τιμή, ενώ, αντίθετα, οι βαθμοί του τμήματος Β διασπείρονται περισσότερο, έχουν δηλαδή μεγάλες αποκλίσεις γύρω από τη μέση τιμή τους.

Τι συνέβη τελικά και ο Άρης του Ματζόν "εκτροχιάστηκε" στο Ιβανώφειο; Η εθνική νίκη κατά της τρομοκρατίας κοντεύει αφενός να ξαναχωρίσει του Έλληνες σε "εθνικόφρονες" και "συνοδοιπόρους" και αφετέρου να θέσει σε επαναδιαπραγμάτευση όλες τις μέχρι σήμερα κοινά αποδεκτές δικονομικές έννοιες και διαδικασίες.

Παράλληλα λοιπόν με τα μέτρα θέσης κρίνεται απαραίτητη και η εξέταση κάποιων μέτρων διασποράς ή μεταβλητότητας, δηλαδή μέτρων που εκφράζουν τις αποκλίσεις των τιμών μιας μεταβλητής γύρω από τα μέτρα κεντρικής τάσης.

Ο Άρης, αυτή τη φορά, δεν διάβασε σωστά τον αντίπαλό του, χάνοντας πολύτιμο έδαφος.

Θέμα πρώτο: "Το κλουβί".

Τέτοια μέτρα λέγονται μέτρα διασποράς (measures of variation, dispersion measures).

Ζητείται τώρα επειγόντως έγκαιρη ανασύνταξη.

Η διαρρύθμιση των αιθουσών όπου συνεδριάζουν τα δικαστήρια καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης (σύμφωνα με τον Οργανισμό Δικαστηρίων), αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι η κανονιστική αυτή πράξη μπορεί είτε να ανατρέψει την παράδοση των εδρών, των εδράνων και των χωριστών θέσεων, ούτε να εμβάλλει μέτρα ασφαλείας ή τάξης για τα οποία δεν υπάρχει ειδική εξουσιοδότηση.

Τα σπουδαιότερα μέτρα διασποράς είναι το εύρος, η ενδοτεταρτημοριακή απόκλιση, η διακύμανση και η τυπική απόκλιση.

Δημιουργήθηκαν ερωτηματικά όταν διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι δύο παίκτες με περιορισμένη φέτος χρονική συμμετοχή, όπως ο ταλαντούχος αλλά άπειρος Ορφανός και ο Καμπερίδης, έγιναν ξαφνικά… βασικοί στον Άρη.

Ακόμη και η έκφραση "οι κατηγορούμενοι φυλάσσονται" (άρθρο 339, παρ. 2, Κ. Ποιν. Δικ.) σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε έκτακτα μέτρα εκτός νομίμων προβλέψεων.

Ο Ορφανός έπαιξε συνολικά 22 λεπτά και ο Καμπερίδης 12 λεπτά.

Άλλωστε στη δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου, που διεξήχθη ενώ ακόμα τα "σταγονίδια" κυκλοφορούσαν και απειλούσαν, ουδείς είχε προτείνει να μπούνε σε "κλουβί" οι αποδεδειγμένα ένοχοι κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Δεν καταθέτω "μομφή" για τις ικανότητες των δύο παικτών, αλλά όταν έναν άπειρο νεαρό παίκτη, όπως είναι ο Ορφανός, τον ρίχνεις ξαφνικά στο "καμίνι" του Ιβανώφειου για να σου βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, παίρνεις μεγάλο ρίσκο.

Γιατί θα έπρεπε να διαταρασσόταν η δικονομική τάξη με τέτοιες "αστυνομικού τύπου" πρωτοβουλίες, οι οποίες μόνον επικοινωνιακά μπορούν να ερμηνευθούν;

Μέσα στο Αλεξάνδρειο κάτι παρόμοιο θα ήταν περισσότερο εφικτό.

Πού βασίζονταν τα μέτρα;

Και δεν αναφέρομαι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, όπου η μπάλα είχε αρχίσει να "βαραίνει".

Λαμβάνονταν προς το συμφέρον της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας ή του δικαστηρίου; Έχω μια απορία: γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου ο έμπειρος Πέτροβιτς;

Θέμα δεύτερο: Πρέπει να συμφωνήσουμε από την αρχή και επί της αρχής ότι:

Και ακόμη, ίσως και ο νεοφερμένος Τέιλορ;

α) Η έννοια του (εθνικού) δημόσιου συμφέροντος υπάγεται στη νομιμότητα και όχι στο δίκαιο της (οποιασδήποτε) ανάγκης.

(Έπαιξε 1.47'').

β) Τα ατομικά δικαιώματα δεν απορροφώνται από το δημόσιο συμφέρον.

Προσωπικά πιστεύω, ότι έστω κι αν δεν ήξερε τα συστήματα θα κέρδιζε εμπειρίες και ίσως βοηθούσε στο β' μέρος όταν είχε "καθίσει" όλος ο Άρης.

γ) Δεν υπάρχει εξαίρεση στους κανόνες της δίκαιης δίκης και στο τεκμήριο αθωότητας που να θεμελιώνεται στην πιθανολογούμενη "επικινδυνότητα" των κατηγορουμένων (την οποία άλλωστε μόνο το δικαστήριο μπορεί να αξιολογήσει και να διαχειριστεί δικονομικά).

Ήταν τελικά ντεφορμέ προχθές όλος ο πάγκος του Άρη;

δ) Μόνον κακό κάνουν στην όλη υπόθεση της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας και του επιμερισμού (συλλογικών ή εξατομικευμένων) ποινικών ευθυνών όσοι προτείνουν την τυφλή στήριξη του Κράτους αντί των εγγυήσεων τις οποίες εξασφαλίζει η έννομη τάξη που διέπει το Κράτος (Δικαίου).

Εν πάση περιπτώσει, το παιχνίδι δεν χάθηκε για τον Άρη μόνον εξαιτίας των παραπάνω γεγονότων.

Αυτές οι αρχές, όπως και άλλες που χρόνια τώρα τις θεωρούσαμε αυτονόητες, δεν αφορούν την ικανοποίηση των αιτημάτων που υποβάλλουν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.

Χάθηκε από την ανυπαρξία του κάτω από τα καλάθια.

Επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν την αρχαία, αλλά πάντα σύγχρονη αντίληψη περί δίκης, δηλαδή την Ηλιαία (που σημαίνει "όλα στον ήλιο, στο φως"), χωρίς ενδιάμεσες παραμορφωτικές θεσμικές διαθλάσεις και επικοινωνιακούς πολιτικούς αντικατοπρισμούς.

Από τα επιθετικά ριμπάουντ του αειθαλή Νίκου Κούβελα και του Χρήστου, ο Ηρακλής πέτυχε αποφασιστικά καλάθια και τρίποντα με τους εξαιρετικούς Φέλτον, Στεφάνοβιτς και Γιαννουζάκο.

Και ευτυχώς, όλα αυτά το δικαστήριο φαίνεται ότι τα κατανόησε από την πρώτη ημέρα κι έδωσε την ορθή λύση.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχαμε χρόνια να δούμε στο Ιβανώφειο τέτοια συγκλονιστική κερκίδα. Η συσπείρωση -ελέω Ζντόβτς- είναι η καλύτερη συνταγή τελικά για την επιχείρηση "σωτηρία" παράλληλα με την αγωνιστική λειτουργία του γηπεδούχου, που δείχνει φανερά να έχει υγιείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς με τον ερχομό του "ξανθού σκυλιού".