Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Δραματοποιημένη είδηση

( μια προίκα απ' το χονάζ ενώνει τούρκους και ρωμιούς ) 

Μια προίκα απ' το Χονάζ ενώνει Τούρκους και Ρωμιούς

Η Αγκάθα Κρίστι αυτοβιογραφείται

14.1.3 Αξιοπιστία

Της Αγγέλας Φωτοπούλου (ΜΠΕ)

Με εγκληματική αφέλεια

Ο όρος αναφέρεται στη συνεχή και ομοιόμορφη λειτουργία ενός προγράμματος.

Εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια περίμεναν τα προικιά της Ελένης και της Σοφίας Μηνόγλου, φυλαγμένα στο σεντούκι της Ουμμουχάν Γιαλτσίν, στο Χονάζ της Τουρκίας.

Δούλευε σε φαρμακείο και έμαθε τα δηλητήρια. Αργότερα κατάλαβε ότι ο δολοφόνος πρέπει να είναι προφανής και το βιβλίο στο μέγεθος που θέλει η αγορά. Η Άγκαθα Κρίστι αυτοβιογραφείται στον απόηχο της Βικτωριανής Αγγλίας.

Πράγματι χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιμένουμε από αυτό, να συμπεριφέρεται βάση των προδιαγραφών, ακόμα και κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες.

Προικιά κιτρινισμένα από το χρόνο που δεν κατάφερε να σβήσει τη μυρωδία της λεβάντας αλλά και τη μνήμη μιας γενιάς που χάθηκε.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Συνήθη λάθη χειρισμού, ή ακόμη ηθελημένα λάθη που επιζητούν τα όρια του προγράμματος, μπορούν να καταρρακώσουν την αξιοπιστία του. Ώσπου ήρθε η μέρα που το σεντούκι άνοιξε και οι αναμνήσεις ξεχύθηκαν. "Αμφιβάλλω αν υπάρχει στις ημέρες μας αυτό που λέμε πραγματική υπηρέτρια".

- Η αξιοπιστία ενός προγράμματος αυξάνεται με επιτυχείς ελέγχους επί των δεδομένων. λ Η αξιοπιστία ενός προγράμματος μειώνεται, όταν αποδέχεται δεδομένα εκτός προδιαγραφών και προχωρά στην επεξεργασία τους.

Αναμνήσεις από μια άλλη εποχή που Τούρκοι και Ρωμιοί ζούσαν αρμονικά στη Μικρά Ασία, μέχρι που τα τραγικά γεγονότα του πολέμου και της καταστροφής έβαψαν με αίμα τη γη και έγιναν αφορμή να ξεριζωθούν εκατομμύρια άνθρωποι και απ' τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Αυτή η αμφιλεγόμενη φράση, που γράφτηκε το 1950 από την Άγκαθα Κρίστι στην αυτοβιογραφία της, τονίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι καλύτεροι συγγραφείς, όταν πηγαίνουν με το κυρίαρχο ρεύμα ηθών της εποχής τους: να ξεπεραστούν τα έργα τους εξ αυτού του λόγου, παρά τις άλλες αρετές τους. - Σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δεν πρέπει να υπάρχουν εντολές ή ενότητες που δεν εκτελούνται. Ο Κεμάλ Γκατζάρογλου και η γυναίκα του Αϊσέ κράτησαν φυλαγμένη σε μια γωνιά της ψυχής τους την ανάμνηση των γειτόνων τους, των Μηνογλαίων, μαζί με τα προικιά που τους εμπιστεύτηκαν πριν φύγουν για πάντα για μία άλλη πατρίδα.

Βέβαια, η Άγκαθα ανήκε στη γενιά που ζούσε ακόμη στον απόηχο της Βικτωριανής Αγγλίας.

- Ένα πρόγραμμα για να παραμένει αξιόπιστο, θα πρέπει μετά από κάθε αλλαγή, να επανελέγχεται με όλα τα δεδομένα ελέγχου που είχαν χρησιμοποιηθεί στους προηγούμενους ελέγχους. Κι αυτές τις αναμνήσεις μαζί με τα προικιά τις παρέδωσαν στο γιο τους, τον Ραμαζάν, κι εκείνος με τη σειρά του στο γιο του Κεμάλ, εκφράζοντας την τελευταία του επιθυμία.

"Οι υπηρέτες", εξηγεί, "δεν αποτελούσαν καμία ιδιαίτερη πολυτέλεια ­ δεν τους είχαν μόνο οι πλούσιοι.

- Σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες οι ακραίες περιπτώσεις, δεδομένων και ενεργειών. "Να βρει τους Μηνογλαίους, να τους παραδώσει τα προικιά".

Η μόνη διαφορά ήταν ότι οι πλούσιοι είχαν περισσότερους.

Συνήθως τα προβλήματα αξιοπιστίας παρουσιάζονται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των προγραμμάτων, όταν ο χρήστης του προγράμματος δεν είναι πλέον ο κ. Τέλειος αλλά αντίθετα ο κ. Άσχετος.

Και ο Κεμάλ ξεκίνησε να βρει ανάμεσα σε δέκα εκατομμύρια Έλληνες τους γείτονες του παππού του.

Είχαν μπάτλερ, λακέδες, καμαριέρες, τραπεζοκόμους, βοηθούς κουζίνας κ.ο.κ.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.

Ο γείτονας Μήνογλου δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ στην Ελλάδα, έφτασαν όμως η γυναίκα και οι κόρες του, που κι αυτές μέχρι να τις βρει ο Κεμάλ, είχαν πεθάνει.

Κατεβαίνοντας τα στάδια της ευημερίας, κατέληγες αργά ή γρήγορα στην "κοπέλα"".

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που διαβάζει δύο αριθμούς και εμφανίζει το άθροισμα τους.

Τα προικιά έμειναν στα χέρια του κι ο πατέρας του πέθανε χωρίς να δει την επιθυμία του να εκπληρώνεται.

Το βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι "Η αυτοβιογραφία μου" (στα αγγλικά: An Autobiography) κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Λυχνάρι, αυτονόητο εκδοτικό συμπλήρωμα για έναν οίκο που έχει την αποκλειστική διακίνηση των έργων της στην Ελλάδα και έχει κυκλοφορήσει 83 τίτλους της.

Προφανώς από το πρόγραμμα περιμένουμε, όσο του δίνουμε αριθμούς, να μας δίνει το άθροισμα.

Ωστόσο αυτό το οδοιπορικό, το γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις ταξίδι του Κεμάλ για την δική του "Ιθάκη" δεν τον πρόδωσε.

Δεν είναι μάλιστα έκδοση τσέπης, καθώς το "Λυχνάρι" ξεκίνησε την επανέκδοση όλου του έργου της σε νέα μορφή.

Τι θα κάνει όμως το πρόγραμμα, αν του δώσουμε ετερόσημους αριθμούς; θα πρέπει να μας δώσει το αλγεβρικό τους άθροισμα.

Η ιστορία, όσο κι αν φαίνεται σαν παραμύθι, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το βιβλίο είναι χορταστικό, παρότι το πλαίσιο στο οποίο κινείται μοιάζει… εγκληματικά αφελές, σε σχέση με το αντίστοιχο σημερινών συγγραφέων που έδωσαν και πολιτική διάσταση στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και αν του δώσουμε δύο αρνητικούς αριθμούς.

Ο Κεμάλ ήρθε δύο φορές στην Ελλάδα, μια φορά το '94 και μια το '96, κι αναζητώντας τους Μηνογλαίους χωρίς να έχει κανένα στοιχείο πέρα από το όνομα και την καταγωγή τους, συνάντησε τους τελευταίους εναπομείναντες από τη γενιά που ήρθε με την ανταλλαγή.

Η κύρια αξία της "Αυτοβιογραφίας" έγκειται στο γεγονός ότι ο αναγνώστης σχηματίζει σαφή εικόνα μιας βασικής πλευράς της Αγγλίας του '50. Αν του δώσουμε έναν αριθμό και ένα γράμμα όμως;

Ύστερα πήγε στην πατρίδα του και βρήκε τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί.

Και μάλιστα από έναν άνθρωπο που δείχνει μεν να αποδέχεται πλήρως την τρέχουσα ηθική και το βάρος της παράδοσης, έχει όμως επιπλέον την οξυδέρκεια και την απαιτούμενη αναλυτική ικανότητα, ώστε να περιγράψει διεισδυτικά τον περίγυρο και να απομονώσει κριτικά τις υπερβολές του. Εδώ έχουμε αλλαγή στον τύπο δε δομένων και ένα πρόγραμμα που δουλεύει αξιόπιστα, πρέπει να απορρίψει το γράμμα σαν δεδομένο ακατάλληλο για επεξεργασία και να ζητήσει άλλο αποδεκτό τύπο δεδομένου.

Τον Κεμάλ, τον εγγονό του Κεμάλ Γκατζάρογλου, τον βρήκαμε στο Bochum της Γερμανίας.

Στο παράδειγμα της υπηρέτριας προβάλλει ανάγλυφα, μέσα από τη γραφή της Άγκαθα Κρίστι, ο ιδιαίτερος κόσμος του υπηρετικού προσωπικού, με τις εσωτερικές ιεραρχήσεις του, με την ιδιάζουσα θέση του που αντέστρεφε, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σχέση αφεντικού προς υπηρέτη και το καθιστούσε τυραννικό κ.ο.κ.

Σε άλλη περίπτωση δίνεται ημερομηνία από το πληκτρολόγιο (ημέρα, μήνας, έτος), και ζητείται να βρεθεί σε ποια ημέρα της εβδομάδας αντιστοιχεί. "Το χωριό μου το Χονάζ στην αρχαιότητα λεγόταν Κολοσσαί και στα βυζαντινά χρόνια ονομάστηκε Χωναί.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αντιλαμβάνεται κανείς τις ακριβείς σχέσεις ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, τους γονείς και τα παιδιά, τα παιδιά και τις νταντάδες τους, τους Άγγλους και τους ξένους.

Άραγε πως θα συμπεριφερθεί το πρόγραμμα αν του δώσουμε ενδεικτικά: Οι πραγματικοί ντόπιοι ήταν Ρωμιοί, εμείς οι Τούρκοι εγκατασταθήκαμε πολύ αργότερα εκεί.

Τον πατέρα της, η Άγκαθα Κρίστι τον περιγράφει ως πολύ συμπαθητικό, όχι όμως ιδιαίτερα έξυπνο εισοδηματία, που περνούσε την ώρα του στη Λέσχη Κρίκετ.

Αρνητικό αριθμό ή μηδέν στην θέση της ημέρας, του μήνα ή του έτους; Μέχρι το 1920 ζούσαν στο Χονάζ περίπου 1.000 Ρωμιοί.

Η μητέρα της ήταν "αινιγματική, σαγηνευτική αλλά και βαθιά μελαγχολική".

Αριθμό μήνα μεγαλύτερο του 12; Μετά όμως άρχισαν να τους εκτοπίζουν.

Της Άγκαθα τα παιδικά χρόνια ήταν ευτυχισμένα.

Αριθμό ημέρας 32; Ανάμεσα σε αυτούς που εκτοπίστηκαν ήταν και οι Μηνογλαίοι, για τους οποίους ο πατέρας μου πάντα μου μιλούσε", λέει ο Κεμάλ Γιαλτσίν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το λέει από την πρώτη φράση, το εμπεδώνει και ο αναγνώστης, αφού μόλις στη σελίδα 250 μάς λέει πότε αποφάσισε να γράψει αστυνομικό μυθιστόρημα.

Εδώ έχουμε τιμές εκτός ορίων υπολογισμού, προφανώς ένα αξιόπιστο πρόγραμμα πρέπει να απορρίπτει κάθε τέτοια ημερομηνία και να ζητά άλλη αποδεκτή τιμή ημερομηνίας.

Ο Κεμάλ Γιαλτσίν περιγράφει την ημέρα που ξεριζώθηκαν οι Μηνογλαίοι έτσι όπως του τη διηγήθηκε με σπαραγμό ο πατέρας του, που τότε ήταν παιδί ακόμη.

Δούλευε σε φαρμακείο τότε και είχε μάθει πώς παρασκευάζονται τα δηλητήρια.

Παραδείγματα τιμών άλλου τύπου από τον αναμενόμενο είναι και τα: Τον πατέρα Μηνόγλου τον είχαν εκτοπίσει μαζί με όλους τους άντρες του χωριού ενώ τη γυναίκα και τις κόρες του τις κρατούσαν κλεισμένες για τρεις μήνες σε ένα αχούρι μαζί με τις άλλες Ρωμιές.

Ο Πουαρό είναι Βέλγος επειδή στο Τόρκι όπου μεγάλωσε, υπήρχαν Βέλγοι πρόσφυγες.

- Τι πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα που στα γράμματα ενός ονοματεπώνυμου δίνονται και αριθμοί; "Η γιαγιά μου έστελνε κάθε μέρα με τον πατέρα μου ψωμί στην Μηνόγλαινα και τις κόρες της.

Και όσο για τους φόνους, έπρεπε να μην είναι πολύ ασυνήθιστοι και με πολύ ασυνήθιστο κίνητρο.

- Τι πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα όταν τα ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα είναι λιγότερα από πέντε; Όταν δόθηκε η εντολή να μεταφερθούν μια κραυγή συγκλόνισε το χωριό.

"Το όλο νόημα μιας καλής αστυνομικής ιστορίας", λέει, "είναι ότι ο δολοφόνος είναι κάποιος προφανής που, για κάποιον λόγο, αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί να το έχει κάνει αυτός.

- Τι πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα που του δίδονται γράμματα στη θέση αριθμών; Ο πατέρας μου φοβήθηκε, άφησε το παιχνίδι και έτρεξε στο σπίτι.

Αν και, φυσικά, όντως το έχει κάνει".

Παραδείγματα τιμών εκτός ορίου υπολογισμών είναι και τα: Σε λίγο έφτασαν στο σπίτι της γιαγιάς μου, της Αϊσέ, η Μηνόγλαινα κρατώντας ένα μεταξωτό πάπλωμα και οι δύο κόρες της βαστώντας από ένα τσουβάλι.

Ούτως ή άλλως, η συνταγή της "έπιασε".

- Δίνεται δυαδικός αριθμός. "Αδελφή μου Ασά", είπε η Μηνόγλαινα, "τούτα είναι τα προικιά των κοριτσιών μου.

Περιλαμβάνει, μάλιστα, μία ακόμη οδηγία: "Ο μελλοντικός συγγραφέας πρέπει να λάβει υπόψη του την αγορά για το εμπόρευμά του.

Ζητείται να μετατραπεί στον αντίστοιχό του δεκαδικό. Σου τα αφήνω αμανάτι.

Δεν έχει νόημα ένα μυθιστόρημα 30.000 λέξεων.

Προφανώς στην είσοδο πρέπει να γίνονται δεκτά μόνο ψηφία 0 και 1. Φεύγουμε και μπορεί να μη ξαναγυρίσουμε, μπορεί να γυρίσουμε και να μη ξαναϊδωθούμε!

Αν θέλεις να το πουλήσεις καλά, πρέπει να του δώσεις την εμφάνιση και το μέγεθος που ζητιέται.

- Δίνεται ρωμαϊκός αριθμός. Αν έρθουμε μας δίνεις τα προικιά.

Αν ήσουν ξυλουργός, τι νόημα θα είχε να φτιάξεις μία καρέκλα με άβολο κάθισμα;".

Ζητείται να μετατραπεί στον αντίστοιχό του δεκαδικό. Αν πάλι δεν ξαναγυρίσουμε δώστα σε κανένα φτωχό". Προφανώς στην είσοδο πρέπει κατ’ αρχήν να γίνονται δεκτοί μόνο χαρακτήρες I, V, X, L, C, D, M, αλλά και μία ακόμα σειρά ελέγχων προκειμένου να γίνει αποδεκτός ο συνδυασμός των ορθών χαρακτήρων. Ύστερα αγκαλιάστηκαν κλαίγοντας.

Για τις περιπτώσεις που η αξιοπιστία του προγράμματος κινδυνεύει από διαφορετικό τύπο δεδομένου, ο τρόπος ελέγχου προσφέρεται από τη γλώσσα προγραμματισμού.

Ο πατέρας μου στεναχωριόταν που έφευγε η φίλη του η Σοφία που κάποτε τον είχε ρίξει στο νερό από γεφύρι του Καρακιοπρού.

Πράγματι κάθε γλώσσα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τύπο μεταβλητής και έτσι να αποκλείσει κάθε άλλο τύπο δεδομένων μέσα στη μεταβλητή αυτή.

Όταν έφτασαν στο ρέμα ξέσπασε ένας θρήνος.

Αυτά τα προβλήματα είναι απλούστερο να αντιμετωπιστούν, δεδομένου ότι ο έλεγχος του τύπου πραγματοποιείται αυτόματα από τη γλώσσα προγραμματισμού.

Κάθε φορά που έλεγε αυτή την ιστορία ο πατέρας μου δάκρυζε.

Για την περίπτωση των τιμών εκτός ορίου, ο τρόπος βελτίωσης της αξιοπιστίας θα στηριχθεί στους ελέγχους που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Έτσι το 1994 πήγα για πρώτη φορά στην Ελλάδα να αναζητήσω τους Μηνογλαίους.

Προσπαθώντας για τη λύση τέτοιου είδους προβλημάτων, διαπιστώνεται ότι πρώτα πρέπει να σχεδιαστούν όλοι οι έλεγχοι και μετά η λύση του προβλήματος.

Δυστυχώς δεν τους βρήκα τότε".

Υπάρχει δηλαδή ένα "πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα" .

Το 1995 όταν ο Κεμάλ, μετά από δέκα τρία χρόνια που ζούσε αυτοεξόριστος στη Γερμανία, ξαναπήγε στην πατρίδα του, ο πατέρας του τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα βρει τους Ρωμιούς γείτονες του παππού του και θα τους παραδώσει τα προικιά.

Διαπιστώνεται ακόμη, ότι ένα πρόγραμμα λίγων γραμμών, λόγω των ελέγχων, κύρια των ελέγχων αποδεκτών τιμών διογκώνεται υπέρμετρα.

Ξαναήρθε στην Ελλάδα το 1996 αλλά τον Μηνόγλου δεν τον βρήκε γιατί δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην Ελλάδα.

Δεν θα αναφερθούμε σε παραδείγματα της πρώτης περίπτωσης, επειδή η αντιμετώπιση τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού.

Η γυναίκα και οι κόρες του είχαν έρθει στην Ελλάδα αλλά είχαν πεθάνει.

Χωρίς πολύ καλή γνώση του χώρου του βασικού προβλήματος είναι αδύνατον να σχεδιαστούν σωστά οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε το πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.

Όμως κάποιοι μακρινοί συγγενείς τους ζουν στο Βόλο.

Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα για τη δεύτερη περίπτωση.

Αυτούς βρήκε ο Κεμάλ και σε αυτούς θέλει να παραδώσει τα προικιά όταν θα ξαναέρθει στην Ελλάδα στα τέλη του '98 ή στις αρχές του '99.

Παράδειγμα 4

"Εκείνο που με συγκλόνισε όσο αναζητούσα τους Μηνογλαίους είναι οι αφηγήσεις των προσφύγων", λέει ο Κεμάλ.

Να κατασκευαστεί πρόγραμμα που θα ελέγχει μια ημερομηνία που δίνεται από το πληκτρολόγιο.

"Ποτέ δεν θα ξεχάσω όσα μου διηγήθηκε ο Βασίλης Βασιλειάδης, που παιδί ακόμη, φεύγοντας κυνηγημένος μαζί με τους άλλους Ρωμιούς, έγινε μάρτυρας φρικιαστικών σκηνών.

Κατ΄ αρχήν μερικές γνωστές και "άγνωστες" πληροφορίες για τον χώρο των ημερομηνιών, προκειμένου να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό γνώσεων για να περιγραφούν οι σχετικοί έλεγχοι.

Μάζεψαν τους συγχωριανούς του και αφού τους γύμνωσαν τους έβαλαν στην εκκλησία και τους έκαψαν ζωντανούς.

- Κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός αν είναι δίσεκτο, οπότε έχει 366.

Τον ίδιο και την οικογένειά του την έσωσε ένας Τούρκος φίλος τους.

- Οι μήνες Ιανουάριος, Μάρτιος, Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος και Δεκέμβριος έχουν 31 μέρες.

Οι Ρωμιοί κρύβονταν σε σπηλιές.

- Οι μήνες Απρίλιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Νοέμβριος, έχουν 30 μέρες.

Τα μωρά τους όμως έκλαιγαν και έτσι τους έβρισκαν οι τσέτες και τους σκότωναν.

- Ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες, εκτός αν το έτος είναι δίσεκτο, οπότε έχει 29.

Μωρά υπήρχαν και στην ομάδα που ήταν ο μικρός τότε Βασίλης.

- Ένα έτος λέγεται δίσεκτο αν ο αριθμός του είναι πολλαπλάσιο του 4, αλλά όχι του 100, εκτός αν είναι πολλαπλάσιο του 400.

Ο αρχηγός της, ο Γιώργη αγάς, είπε πως για να σωθούν πρέπει να σκοτώσουν τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα: το 1984 είναι δίσεκτο (πολλαπλάσιο του 4), το 1900 δεν είναι (πολλαπλάσιο του 4 αλλά και του 100), το 2000 είναι δίσεκτο (πολλαπλάσιο του 4, του 100, αλλά και του 400), τέλος το 1993 δεν είναι.

Πρώτος έπνιξε το δικό του και ύστερα σκότωσαν κι οι άλλοι τα μωρά τους.

- Το ημερολόγιο που ισχύει σήμερα είναι το Γρηγοριανό.

Άλλοι πάλι δεν μπόρεσαν.

Το εφάρμοσε ο πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ’ την 4η Οκτωβρίου του 1582 προσθέτοντας δέκα ημέρες.

Το έκαναν οι υπόλοιποι γι' αυτούς.

Έτσι η επόμενη της 4ης Οκτωβρίου ήταν η 15η Οκτωβρίου.

Είκοσι παιδιά μέχρι δύο χρόνων σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Στην

Ο κυρ Βασίλης είχε χάσει τη φωνή του για πολύ καιρό μετά από αυτό το γεγονός.

Ελλάδα εφαρμόστηκε στις 10 Μαρτίου 1923.

Ακόμη και τότε που τον συνάντησα και ήταν 87 χρονών γέρος έβλεπε αυτόν τον εφιάλτη".

Έτσι η επόμενη της 10ης Μαρτίου ήταν η 23η Μαρτίου 1923.

Μετά το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα ο Κεμάλ αποφάσισε να πάει στην πατρίδα του και να γνωρίσει περισσότερο τους πρόσφυγες που είχαν έρθει με την ανταλλαγή από την Ελλάδα.

Προσέξτε λοιπόν γιατί δεν υπάρχουν στα ελληνικά ημερολόγια οι ημερομηνίες 11/3/1923 έως 22/3/1923.

"Όσα μου αφηγήθηκαν ήταν σχεδόν ίδια με αυτά που άκουσα και είδα στην Ελλάδα.

Ενώ στα Ευρωπαϊκά δεν υπάρχουν οι ημερομηνίες 5/10/1582 έως 14/10/1582.

Όλοι τους νοσταλγούσαν την πατρίδα, είχαν ένα ανείπωτο καημό.

Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικό, ενώ για άλλες αδιάφορο.

Ντράπηκα, θύμωσα με τον εαυτό μου που τόσα χρόνια δεν μπόρεσα να διακρίνω τη θλίψη στα πρόσωπα των προσφύγων γειτόνων μου.

Μετά από αυτά σκεπτόμενοι τη λύση του προβλήματος, διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε τους παρακάτω ελέγχους.

Ντράπηκα που δεν τους ρώτησα ποτέ γιατί, πότε και πώς ήρθαν.

- Πρώτα να ελέγξουμε, αν δόθηκαν αρνητικοί αριθμοί στην ημερομηνία.

Ντράπηκα που δεν άκουσα ποτέ τις πίκρες και τους καημούς των Ρωμιών, των Αρμένηδων, των Ασσυριανών και των Εβραίων αδελφών και συμπατριωτών μου στα δεκατρία χρόνια που έζησα στην Πόλη", λέει.

- Μετά να ελέγξουμε, αν η ημέρα είναι υπαρκτή.

Ο Κεμάλ Γιαλτσίν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις μαρτυρίες που κατέγραψε σε δεκάδες κασέτες, για τη συγγραφή ενός βιβλίου.

Βλέπε πληροφορία για το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Έτσι έγραψε το βιβλίο "Μια προίκα αμανάτι" που εκδόθηκε στην Τουρκία και αυτό τον καιρό μεταφράζεται στα γερμανικά.

- Στη συνέχεια να ελέγξουμε, αν το έτος που δόθηκε είναι δίσεκτο.

Η μεγαλύτερη επιθυμία του Κεμάλ είναι να μεταφραστεί το βιβλίο και στα ελληνικά.

Αυτή την πληροφορία θα τη χρησιμοποιήσουμε στον έλεγχο της ημέρας, όταν ο μήνας είναι ο Φεβρουάριος.

"Το έχω στείλει στους ανθρώπους που συνάντησα στην Ελλάδα, δηλαδή στους ήρωες του βιβλίου.

- Και τέλος να ελέγξουμε, αν συνδυάζονται σωστά ο αριθμός της ημέρας με τον αριθμό του μήνα.

Δυστυχώς δεν μπορούν να το διαβάσουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημερομηνία

Μου τηλεφωνούν λέγοντάς μου να το μεταφράσω στη γλώσσα τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ η, μ, ε

Όσοι πάλι έχουν βρει κάποιον που να ξέρει να τους το διαβάσει μου λένε πως κλαίνε στην κάθε του σελίδα.

ΚΑΛΕΣΕ Ελεγχος_1(η, μ, ε, c)

Η μετάφρασή του στα ελληνικά πιστεύω ότι θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους πρόσφυγες", καταλήγει ο Κεμάλ Γιαλτσίν.

ΑΝ c=0 ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ `Αρνητικές τιμές' ΚΑΛΕΣΕ Ελεγχος_2(η, μ, ε, c) ΑΝ c=0 ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ `Ανύπαρκτη ημερομηνία' ΚΑΛΕΣΕ Ελεγχος_3(η, μ, ε, c) ΑΝ c=0 ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ `Λανθασμένη ημερομηνία' ΤΕΛΟΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_1(η, μ, ε, c) ! Αρνητικές ημερομηνίες c ΑΝ ε>0 ΚΑΙ μ>0 ΚΑΙ η>0 ΤΟΤΕ c ΤΕΛΟΣ_ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_1

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_2(η, μ, ε, c) ! Ιουλιανό ημερολόγιο c ΑΝ (10

ΤΕΛΟΣ_ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_3(η, μ, ε, c) ! Έλεγχος δίσεκτου έτους (αν δ=1 ΔΙΣΕΚΤΟ) ε4 ΑΝ ε4=0 ΤΟΤΕ ΑΝ ε100=0 ΤΟΤΕ ΑΝ ε400=0 ΤΟΤΕ δ ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ΑΛΛΙΩΣ δ ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ΤΕΛΟΣ_ΑΝ ! Έλεγχος αποδεκτής ημερομηνίας (c=1 ΑΠΟΔΕΚΤΗ) c ΕΠΙΛΕΞΕ μ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1, 3, 5, 7, 8, 10, 12 ΑΝ η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4, 6, 9, 11 ΑΝ η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2 ΑΝ δ=0 ΚΑΙ η ΑΝ δ=1 ΚΑΙ η ΤΕΛΟΣ_ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΕΛΟΣ_ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ελεγχος_3

Ας δοθεί προσοχή στη σύνθετη συνθήκη στην ενότητα Ελεγχος_2. Ο έλεγχος σωστά γίνεται με σύνθετη συνθήκη, παρά τα όσα αντίθετα έχουν γραφτεί. Εδώ γίνεται μια ακίνδυνη καταστρατήγηση του κανόνα για λόγους συντομίας. Πραγματικά στο συγκεκριμένο σημείο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, σε οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος.

Το παραπάνω πρόγραμμα χρησιμοποιείται απαραιτήτως ως υποπρόγραμμα από οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργάζεται ημερομηνίες που εισάγονται από το πληκτρολόγιο. Ας σημειωθεί ότι για τον έλεγχο της αποδεκτής ημερομηνίας χρειάστηκαν αρκετές γραμμές. Αυτή θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση κάθε τέτοιου προγράμματος.