Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( παγκόσμια απειλή για την υγεία η φτώχεια ) 

Παγκόσμια απειλή για την υγεία η φτώχεια Επείγουσα έρευνα για πλαστά διπλώματα και άδειες κυκλοφορίας

Κατάλαβα ότι

Ομάδα γιατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Με κατεπείγουσα εντολή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ευάγγ. Κρουσταλλάκης, ζήτησε από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές την επίσπευση της διερεύνησης των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών 34 νομαρχιών της χώρας. - Η παράγραφος είναι ένα ενιαίο κείμενο, με αρχή, ανάπτυξη και τέλος.

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση στο χώρο της υγείας, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των 30 τελευταίων ετών. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 138, εντοπίστηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Έχει την αυτονομία της, αφού αναπτύσσεται μια ιδέα ή η πλευρά ενός θέματος, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με την επόμενη παράγραφο και όλες μαζί διαμορφώνουν ένα κείμενο.

Τη δραματική διαπίστωση κάνει, σε επιστολή της προς τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, ομάδα γιατρών από την Κολομβία, την Ελβετία, τη Βρετανία, την Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφορούν δε, στην πλειονότητά τους, "λαδώματα" και άλλες παρανομίες για την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης, καθώς και τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων (Ι.Χ., φορτηγών, ταξί κ.λπ.).

- Στην αρχή της παραγράφου εντοπίζουμε-γράφουμε το θέμα που αναλύεται παρακάτω σε προτάσεις.

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας που απειλεί την υγεία είναι η φτώχεια.

Ένα χρόνο στο συρτάρι

- Συνδέουμε τις προτάσεις στο εσωτερικό της παραγράφου με κατάλληλες συνδετικές λέξεις που δηλώνουν επεξήγηση, παράδειγμα, συμπέρασμα, αντίθεση κτλ.

"Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα υγείας, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τη φτώχεια", δηλώνει ένας από τους συντάκτες της επιστολής, ο καθηγητής Ροδρίγο Γερέρο από την Κολομβία.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις βρίσκονται για περισσότερο από έναν χρόνο στις κατά τόπους Εισαγγελίες και το γεγονός αυτό ανάγκασε πρόσφατα τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστο Βερελή, να ζητήσει τη συνδρομή τού εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο απέστειλε όλα τα σχετικά έγγραφα.

- Η μια παράγραφος πρέπει να ξεχωρίζει από την άλλη, γι' αυτό αφήνουμε περιθώριο στην αρχή κάθε παραγράφου.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μια νέα προσέγγιση, και όχι τόσο η παραδοσιακή ιατρική, μπορεί να συμβάλει άμεσα στη βελτίωση της υγείας εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων", λέει ο Γερέρο.

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Μεταφορών, η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, από τον Απρίλιο του 2001 μέχρι και τον Μάρτιο του 2002 σε 628 ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκαν ποικίλες παρανομίες και παρατυπίες.

Οι γιατροί στην επιστολή τους αναφέρουν τη φτώχεια ως τον κυριότερο λόγο εξαιτίας του οποίου εκατομμύρια παιδιά δεν εμβολιάζονται, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό ή πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα και 600.000 γυναίκες πεθαίνουν χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια του τοκετού κάθε χρόνο.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, 138 υποθέσεις εστάλησαν στον εισαγγελέα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για άλλες 160 ζητήθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ 99 περιπτώσεις παραβάσεων οδηγών ταξί διαβιβάστηκαν στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (δηλαδή έχουν εισοδήματα κατώτερα των 370 δολαρίων το χρόνο) έχει υπερδιπλασιασθεί από το 1975 και φθάνει το 1,3 δισεκατομμύρια. Επτά στους δέκα αυτούς ανθρώπους είναι γυναίκες.