Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σχόλιο

( η θεσσαλονίκη "κερνάει" εντυπώσεις :: 21/3/2006 21:15:02) 

Η Θεσσαλονίκη "κερνάει" εντυπώσεις

Αθλητικοί Σύλλογοι

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Οι πρώτοι αθλητικοί σύλλογοι έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Επικοινωνιακό τρικ, θεατρινισμός ενός "άτακτου", πλην όμως αγαπητού, παιδιού του κυβερνώντος κόμματος ή αληθινή αγανάκτηση;

Το 1869 ιδρύεται ο "Κερκυραϊκός Σύλλογος Ριπής", το 1873 δημιουργείται ο αθλητικός σύλλογος "Μίλων" στην Αλεξάνδρεια και το 1878 ο "Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος" στην Αθήνα.

Είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτηματικά που μπορεί να θέσει κανείς με αφορμή την απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη να κλείσει σήμερα συμβολικά τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Το 1891 ο Ιωάννης Φωκιανός μαζί με τους μαθητές του ίδρυσε τον "Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο".

Και αυτό γιατί η απόφασή του αυτή εξαγγέλθηκε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Η ίδρυση αθλητικών σωματείων πυκνώνει αρκετά για να κορυφωθεί στα χρόνια 1895-1896 με τη διοργάνωση των πρώτων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Ίσως γιατί πίστευε ότι οι απειλές του… θα περάσουν στην κυβέρνηση και η παραγκωνισμένη Θεσσαλονίκη θα πάρει αυτό που δικαιούται.

Το 1897, είκοσι οχτώ σωματεία συγκρότησαν το Σύνδεσμο Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, όπου αργότερα ονομάστηκε ΣΕΓΑΣ.

Κονδύλια για σχολεία και αναγκαίες υποδομές στην πόλη και στην περιφέρεια του νομού.

Αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης επανιδρύεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ κ.ά.

Το αυτί της κυβέρνησης όμως δεν φαίνεται να ιδρώνει με τέτοια τεχνάσματα και ας προέρχονται από ένα αγαπητό, κατά γενική ομολογία, παιδί της.

Επιπλέον στη Θεσσαλονίκη ιδρύεται η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (ΧΑΝ) το 1922, η οποία παράλληλα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια καλλιεργούν την καλαθοσφαίριση.

Το χειρότερο όμως για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι ότι στην προσπάθειά του αυτή είναι μόνος.

Μετά το 1923 διαπιστώνεται μια τάση ανάπτυξης των αθλημάτων, ιδιαίτερα του κλασικού αθλητισμού, σε σχολεία και συλλόγους.

Οι εργαζόμενοι πάνε κόντρα στην απόφασή του και προσέρχονται κανονικά στη δουλειά τους.

Στην προώθηση του κλασικού αθλητισμού συνέβαλε σαφώς και η δημιουργία του θεσμού των Βαλκανικών Αγώνων, ιδέα την οποία καλλιέργησε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος στην προσπάθειά του να κάνει ένα πολιτικό άνοιγμα της Ελλάδας προς τις Βαλκανικές χώρες ενσωμάτωσε και τον αθλητισμό.

Το αντίπαλον δέος, ο δήμος Θεσσαλονίκης ξήλωσε τα πανό που ανήγγειλαν το κλείσιμο της νομαρχίας και η τοπική ηγεσία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη άφησε τη… σιωπή της να δώσει την απάντηση στις ενέργειες Ψωμιάδη.

Στη δεκαετία του 1960 ο αριθμός των αθλητικών συλλόγων άρχισε να αυξάνεται και οι πιο μεγάλοι από αυτούς άρχισαν να καλλιεργούν πολλά νέα αθλήματα.

Αυτός όμως συνεχίζει να τα βάζει με όλους και με όλα.

Το φαινόμενο αυτό δημιούργησε την ανάγκη της δημιουργίας ανεξάρτητων ομοσπονδιών, οι οποίες μέχρι τότε ανήκαν στο ΣΕΓΑΣ.

Με τους "πρίγκιπες" υπουργούς και τους διορισμένους.

Ανώτατη αθλητική αρχή είναι σήμερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μήπως όμως θα πρέπει επιτέλους να τα βάλει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και να σταματήσει να θεωρεί ότι είναι η μοναδική ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη;

Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπάγονται όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας.

Μήπως είναι καιρός να σπάσει τα αυγά για την "ομελέτα";

Ο αθλητισμός πήρε τη σημερινή του μορφή μετά τη μεταπολίτευση του 1974 με το νόμο 75/1975.

Τα περιθώρια εξάλλου, όπως έχει πει κατ' επανάληψη ο νομάρχης, έχουν εξαντληθεί και από το νομό σταμάτησαν να περνάνε τα "τρένα", ακόμα και αυτά που θα μετέφεραν την ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθώντας τον καταστατικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης περί "Αθλητισμού για όλους" άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά και στην Ελλάδα το κίνημα των προγραμμάτων Άσκησης για όλους. Σημαντικότατο ρόλο στο κίνημα της Άσκησης για όλους έπαιξε η προβολή της άσκησης από τα ΜΜΕ και η αλλαγή στάσης του κόσμου απέναντι στη συνεισφορά της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση ή αποκατάσταση της υγείας.

Αθλητές της γυμναστικής του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου (περίπου 1906-1910)