Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ψήφισαν "όχι" στο ψυχιατρικό :: 7/3/2006 22:31:52) 

Ψήφισαν "όχι" στο Ψυχιατρικό

(2)

Ομόφωνα κατά της λειτουργίας του νοσοκομείου τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ευόσμου

… Το πρώτο που ένιωθες, σε κείνο το καφενείο με τους καθρέφτες, ήταν πως μπήκες άξαφνα σε διαφορετική γειτονιά, […] ίσως και σ' άλλη εποχή.

Κατά της λειτουργίας οικοτροφείου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τάχθηκε αργά χθες το βράδυ, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο του Ευόσμου.

Μια ησυχία· ένα φως, ένα πρασινωπό ημίφως, ήρεμο, αιώνιο.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και κάτοικοι, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια του ΨΝΘ, το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε τελικά υπέρ της μερίδας των κατοίκων που αντιδρούσαν και έτσι αρνείται να επιτρέψει τη λειτουργία του οικοτροφείου.

Οι λίγοι του πελάτες κάθονταν ανάρια, σιωπηλοί κι αθόρυβοι, ακόμα κι οι δύο συνταξιούχοι που παίζανε τάβλι.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει ενοικιάσει στην οδό 25ης Μαρτίου ένα αυτοτελές οίκημα, προκειμένου να δημιουργήσει οικοτροφείο για τη φιλοξενία 15 πρώην χρόνιων ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της αποασυλοποίησης.

Ένας σπουδαστής από το γειτονικό Άζχαρ*, έσκυβε πάνω σε μια περγαμηνή από προβιά· την ακουμπούσε στα γόνατα και ξεσήκωνε με καλλιγραφικό κελέμι ένα κατεβατό από χρυσόδετο βιβλίο.

Πρόκειται για άτομα, τα οποία παίρνουν εξιτήριο από το ΨΝΘ και δεν έχουν οικογένειες για να τα φιλοξενήσουν, οπότε στο πλαίσιο της β' φάσης του προγράμματος "Ψυχαργώς", το οποίο χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ και η υλοποίησή του έχει μετατεθεί για το 2007, μπορούν να φιλοξενηθούν σε οικοτροφεία, όπου έχουν και 24ωρη υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου.

Ένας εφένδης με μυωπικά γυαλιά διανοούμενου, ξεκούκιζε κάποιο αόρατο κομπολόι με βλέμμα γυρισμένο στο μέσα του κόσμο.

Ο δήμαρχος Ευόσμου Παναγιώτης Αλεξανδρίδης κατηγόρησε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν ενημέρωσε νωρίτερα τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί και οι δημότες του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων".

Τα τρίποδα σιδερένια τραπεζάκια, που κάποτε θα ήταν πράσινα, ισορροπούσαν στο πατημένο χώμα του δρομάκου με τις μαντεμένιες 1 αποχρώσεις.

Τι λέει ο διοικητής του ΨΝΘ

Γιατί, καρέκλες και τραπέζια ξεχείλιζαν από το μαγαζί και πιάνανε το σταυροδρόμι.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΨΝΘ Κ. Πούλιος παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε το δήμαρχο αλλά, όπως πρόσθεσε, "αυτό δεν έγινε εκ του πονηρού.

Δεν περνούσαν άμαξες ή καροτσάκια.

Σκοπεύαμε να καλέσουμε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στα εγκαίνια του οικοτροφείου".

Ζητιάνοι, αλήτες, νεραϊδοπαρμένοι, συλλέκτες αποτσίγαρων και πλανόδιοι πουλητές, μόλις μπαίναν κάτω από τις τέντες που σκέπαζαν τη διασταύρωση, χαμηλώνανε τη φωνή και περπατούσαν αθόρυβα.

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαργώς" τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρία αντίστοιχα οικοτροφεία (Νέο Ρύσιο, Νέα Ιωνία και Περαία), αλλά και ορισμένοι ξενώνες.

Ο χρόνος εδώ κυλούσε αλλιώς, η ταραχή του κόσμου εκόπαζε, όλα παίρνανε τη δική τους αξία, την αναπαλλοτρίωτη 2: ο στοχασμός, η νοσταλγία, η ρέμβη· το πράσινο τσάι που ήτανε βρασμένος δυόσμος, σερβιρισμένος μέσα σε ποτηράκια απ' το πιο φθηνό γυαλί, αλλά και με τα πιο γλυκά χρώματα· ο κισσός που είχε βρει τρόπο να ρίξει ρίζες και να σκαρφαλώσει πάνω από τις πόρτες· […]

Σε αντίθεση με τον Εύοσμο, στις άλλες περιοχές δεν υπήρξαν αντιδράσεις και σε κάποιες περιπτώσεις οι περίοικοι "αγκάλιασαν" εξαρχής το πρόγραμμα της αποασυλοποίησης των πρώην ψυχικά ασθενών.

Κι όλα μαζί να τα τυλίγει σα μια ύλη, κάτι το φιλντισένιο, το φεγγαρίσιο.

Να σημειωθεί ο κ. Πούλιος κάλεσε του κατοίκους να επισκεφθούν το ΨΝΘ για να ενημερωθούν από κοντά για το πρόγραμμα και αυτοί το αποδέχτηκαν.

Φυσικά, ήταν οι καθρέφτες. Πολλοί και μεγάλοι, από τους μεγαλύτερους που έγιναν ποτέ, κρεμασμένοι μόνιμα έξω και μέσα στο καφενείο, σκεπάζοντας τους λεπρούς τοίχους των χαμόσπιτων, μέσα στο δρόμο. Καθρέφτες με νερά καθάρια κι αστραφτερά σαν όνειρο, με χρυσωμένες, σκαλιστές κορνίζες όλων των ρυθμών, φερμένοι από τη Βενετία, τα Γιάννενα, τη Λόντρα, το Παρίσι, τη Βιέννη- […] Κι ήταν κι άλλοι με χαλασμένα νερά, ή με κορνίζες ξεφτισμένες, κι αυτοί, θα 'λεγες, πως σε μαγνητίζανε περισσότερο, γιατί από τις τρύπες και τις χαρακιές τους έβλεπες πίσω από το σήμερα και το χτες, πίσω από το χρόνο, τη λάσπη που σουβάντιζε τους τοίχους, τη ματαιότητα…

1 μαντεμένιος: από χυτοσίδηρο 2 αναπαλλοτρίωτη: που δεν μπορεί κανείς να την πουλήσει, να την εκχωρήσει Άζχαρ: Μεσαιωνική συνοικία του Καΐρου

Στρ. Τσίρκας, Ακυβέρνητες πολιτείες, Αριάγνη, εκδ. Κέδρος, σ. 169