Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( 25ετή κάθειρξη για λαθρεμπόριο τσιγάρων :: 10/2/2006 19:44:24) 

25ετή κάθειρξη για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Άσκηση

Οι τρεις βαρυποινίτες καταζητούνται - Το διεθνές κύκλωμα είχε εντοπιστεί το 2001 όταν αποκαλύφθηκαν πάνω από 18 εκατ. πακέτα τσιγάρων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα για τον αναλφαβητισμό που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (1998), ο μισός περίπου πληθυσμός της Ελλάδας είναι υποεκπαιδευμένος, δηλαδή δεν έχει ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Βαρύτατες ποινές κάθειρξης 25 ετών για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων που απασχόλησαν τις ελληνικές διωκτικές αρχές επέβαλε χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα το 12,2 % των ερωτώμενων δεν έχει παρακολουθήσει καθόλου το σχολείο ή έχει ολοκληρώσει μόνο μερικές τάξεις του Δημοτικού, το 26,7% έχει ολοκληρώσει μόνο το Δημοτικό, το 9,1% από τους τελευταίους συνέχισε για ένα δύο χρόνια σε κάποια τεχνική ή επαγγελματική σχολή, και οι υπόλοιποι παρακολούθησαν μία ή περισσότερες τάξεις του Γυμνασίου χωρίς να το ολοκληρώσουν.

Σε 25ετή κάθειρξη κατά συγχώνευση καταδικάστηκαν οι αδερφοί Γιώργος και Ηρακλής Ανθεμίδης, οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη και καταζητούνται, καθώς και ο εκτελωνιστής Χρήστος Παπακούλας.

Συζητήστε σχετικά με το φαινόμενο της υποεκπαίδευσης στη χώρα μας.

Οι τρεις βαρυποινίτες γλίτωσαν τα ισόβια, διότι το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικό, με το σκεπτικό ότι "δεν γνώριζαν καλά τον τελωνιακό κώδικα και παρασύρθηκαν σε παράνομες πράξεις από (σ.σ. άγνωστους) δημοσίους υπαλλήλους".

Ποιοι παράγοντες το προκαλούν;

Μικρότερες ποινές, που αρχίζουν από φυλάκιση τεσσάρων ετών και φτάνουν μέχρι την επταετή κάθειρξη, επιβλήθηκαν σε άλλα πέντε άτομα που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων Έλληνες, Κύπριοι και Βούλγαροι επιχειρηματίες.

Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει;

Η λαθρεμπορία αποκαλύφθηκε το 2001, έπειτα από διετείς έρευνες των ελεγκτών του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του;

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, το κύκλωμα των λαθρεμπόρων μετέφερε τσιγάρα από τη Βρετανία στην Κύπρο. Από εκεί τα τσιγάρα έφταναν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα σε σφραγισμένα κοντέινερ, εξάγονταν στα Βαλκάνια και εισάγονταν ξανά παράνομα, χωρίς δηλαδή να καταβληθούν οι προβλεπόμενοι δασμοί. Έτσι τα τσιγάρα έφταναν αφορολόγητα σε αποθήκες των λαθρεμπόρων στη Θεσσαλονίκη, από όπου διακινούνταν στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Για να πετύχουν τις συνεχείς μεταφορές των φορτίων τους από χώρα σε χώρα, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα.

Το Δεκέμβριο του 2001 ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν έφοδο σε δύο αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν 18.031.500 πακέτα τσιγάρων που επρόκειτο να πουληθούν λαθραία στην αγορά, με ζημία ύψους περίπου 27 εκατ. ευρώ για το δημόσιο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι κατά τον ίδιο τρόπο το κύκλωμα είχε ήδη διακινήσει άλλα πενήντα εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων ξεπερνούσαν τα 52 εκατ. ευρώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΒΗΣ