Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εργαζομενοι της βιομηχανιας φωσφορικων λιπασματων :: 11/2/2006 15:29:54) 

Οι περίπου 650 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αγωνίζονται για τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που "και βιώσιμο είναι και προοπτικές ανάπτυξης έχει".

Η ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Σημασία και χρησιμότητα της γλωσσομάθειας

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού

Όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του. (Goethe)

650 εργαζόμενοι. 1 Η σημασία που έχει η γλωσσομάθεια, το να έχει μάθει κανείς και να ξέρει πλάι στη δική του μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες, και η ανάγκη να γίνει αυτό, στα χρόνια προπάντων που ετοιμάζεται για τη ζωή, είναι τόσο μεγάλη, σχεδόν αυτονόητη - ιδίως στην εποχή μας με την τόσο στενή και έντονη διεθνική συγκοινωνία και επικοινωνία (ταξίδια, αεροπλάνα, ραδιόφωνα, κινηματογράφοι) - που δε χρειάζεται να γίνει διεξοδικός λόγος. Πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ μαζί με τις οικογένειές τους θα "κατέβουν" την Τρίτη στην Αθήνα

2 Οι λόγοι που μας σπρώχνουν στη γλωσσομάθεια είναι πολλοί. Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης μαζί με τις οικογένειές τους θα "κατέβουν" την Τρίτη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσουν την πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού και βουλευτή της πόλης, για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Πρώτα πραχτικοί: χρειαζόμαστε την ξένη γλώσσα για τη ζωή, για να συνεννοούμαστε με τους αλλόγλωσσους άμα ταξιδεύομε στην πατρίδα, τους, ή και στον τόπο μας, ιδίως όμως για το επάγγελμα που ενδεχομένως θα διαλέξουμε (λ.χ. έμπορος, υπάλληλος, δαχτυλογράφος, διπλωμάτης κτλ).

Οι περίπου 650 εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν χθες πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αγωνίζονται για τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που "και βιώσιμο είναι και προοπτικές ανάπτυξης έχει".

Μας χρειάζεται έπειτα η ξένη γλώσσα αν ετοιμαζόμαστε για στάδιο επιστημονικό, αφού με αυτή, και μάλιστα με αυτές, θα καταρτιστούμε αρτιότερα και θα μπορούμε να καταφύγουμε στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Επιπλέον, αύριο το πρωί σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών Εθνική και Εμπορική, ενώ λίγο αργότερα θα καταλάβουν συμβολικά τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Τέλος με την ξένη γλώσσα ερχόμαστε σε επικοινωνία, επιπόλαιη ή βαθύτερη, με τις ξενόγλωσσες λογοτεχνίες και με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

"Έχουμε στείλει το μήνυμα στον πρωθυπουργό πως την Τρίτη θα πάμε στο Μαξίμου αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.

3 Γιατί η γνώση μιας ξένης γλώσσας που μαθαίνουμε δε μας αποκαλύπτει μόνο, από τις άμεσες πηγές, τους θησαυρούς της σοφίας ενός ξένου λαού, τόσο απαραίτητες για μας· αν προσέξουμε την ιδιοτυπία της ξένης γλώσσας και μελετήσουμε την εθνική της λογοτεχνία, μας φέρνει σ' επαφή με τη σκέψη και την ιδιοφυΐα του λαού της· μας μεταφέρνει από τον ορισμένο και πάντα περιορισμένο ορίζοντα της μητρικής γλώσσας -που σα δική μας και γνώριμη από τη βρεφική ηλικία δε μας αφήνει συνήθως να πάρουμε απόσταση - σε ιδίωμα διαφορετικό.

Εμείς, ωστόσο, θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου, με σκοπό να επιδώσουμε το ψήφισμά μας στον πρωθυπουργό", δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΒΦΛ Γιώργος Μιχαηλίδης.

Μας πάει στην ψυχολογία και στη νοοτροπία άλλου λαού, διαφορετική από τη δική μας.

Παράλληλα, από χθες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου τελούν υπό κατάληψη.

Μας ανοίγει ένα νέο κόσμο και σα να μας χαρίζει μια καινούρια ψυχή· μας κάνει ακόμη, με τη σύγκριση, να νοιώσουμε καλύτερα τη δική μας εθνική γλώσσα και την ιδιοτυπία του έθνους μας.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε εργασίες ασφαλείας, καθώς, όπως αναφέρουν, υπάρχει κίνδυνος από τους εκατοντάδες αποθηκευμένους τόνους πρώτων υλών για την παρασκευή λιπασμάτων.

Γι' αυτό είπε ένας Γερμανός ποιητής, ο Ruckert, πως με κάθε γλώσσα που μαθαίνεις παραπάνω, ελευθερώνεις μέσα σου ένα πνεύμα δεμένο ως τότε.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΑ 60

Εκτός από το περιεχόμενο αυτό της ξένης γλώσσας, ας προστεθεί ακόμη και ότι με αυτή και με την προσπάθεια να την καταλαβαίνουμε κάνει το μυαλό μας ιδιαίτερη άσκηση.

Με σκυθρωπά πρόσωπα εκατοντάδες εργαζόμενοι στη ΒΦΛ Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου και καταλήγοντας στο ΥΜΑΘ.

4 Αν τέτοια είναι γενικά η σημασία της γλωσσομάθειας, αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για λαό καθώς εμείς οι Έλληνες, που είμαστε λίγοι αριθμητικά πλάι στους μεγάλους ευρωπαϊκούς, που ταξιδεύομε πολύ στο εξωτερικό και σε τόπους που δεν ξέρουν τη γλώσσα μας, που δεν έχομε ακόμη φιλολογία αρκετά αναπτυγμένη και που δεν μπορούμε να καταρτιστούμε επιστημονικά χωρίς ξένη γλώσσα.

Ο Κώστας Χαλκίδης δουλεύει εδώ και 30 χρόνια στο χημείο του εργοστασίου.

5 Γνώρισα και εγώ από νωρίς σχετικά ξένες γλώσσες και φιλολογίες· ταξίδεψα και κατοίκησα στο εξωτερικό, όπου έκαμα και μέρος των σπουδών μου· έχω συγγράψει και μιλήσει δημόσια σε ξένες γλώσσες και είχα έτσι συχνότατα ευκαιρίες να διαπιστώσω και πραχτικα τι αξίζει να κατέχει κανείς ξένες γλώσσες και τα πολλαπλά πλεονεχτήματα που μπορεί να μας εξασφάλισει η γνώση τους.

Με το κλείσιμό του, όμως, δεν μένει μόνο αυτός άνεργος αλλά και η γυναίκα του.

Γι' αυτό όχι μόνο δεν έχω κατ' αρχήν αντίρρηση, αλλά και θα συμβούλευα εκείνον που μπορεί και το θέλει, να καταγίνει με μια, με δυο ή και με τρεις ακόμη ξένες γλώσσες.

"Σε δυο χρόνια θα έβγαινα στη σύνταξη.

Το ζήτημα είναι: πότε, πώς και ως ποιο σημείο θα επιδίωξει αυτό.

Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να με προσλάβει κανείς.

6. Γι' αυτό δεν είμαι σύμφωνος και με κάθε προσπάθεια που γίνεται από καιρό στον τόπο μας σχετικά με τις ξένες γλώσσες και δε θα μπορούσα να επιδοκιμάσω πάντα τον τρόπο και το βαθμό που γίνεται η προσπάθεια αυτή.

Η κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη, μιας και έχουμε ένα γιο που σπουδάζει", τόνισε ο κ. Χαλκίδης.

Όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα πράματα στη ζωή, το ζήτημα της γλωσσομάθειας δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στην αρχή και παρουσιάζει πολλαπλές δυσκολίες, όπως κάθε αντινομία.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι Χαράλαμπος Χατζαρίδης και Δημήτρης Συναδάκης.

Γιατί όσο απαιτητική και αν είναι η ανάγκη των ξένων γλωσσών για μικρούς λαούς, έχουμε από το άλλο μέρος το ζήτημα: ως ποιο σημείο μπορούμε να πραγματώσουμε αυτό χωρίς ζημία μας.

"Υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο όλος ο θεσμός της οικογένειας", σχολίασε ο κ. Συναδάκης, ενώ ο κ. Χατζαρίδης πρόσθεσε:

παρατηρεί και ο Ηρόδοτος.

"Δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε με το επίδομα των 300 ευρώ, έχοντας παράλληλα να πληρώνουμε και στεγαστικό δάνειο".

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η απόφαση αυτή των μετόχων αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και μόνο. "Θα ξεκινήσει ένα ντόμινο με σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομία του νομού μας από τη στιγμή που 2.000 οικογένειες (εργαζόμενοι, προμηθευτές, μεταφορείς, έμποροι) ζουν από αυτό το εργοστάσιο. Ας αναλογιστούμε όλοι πόσα εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν από την αγοραστική δύναμη της πόλης μας", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.