Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( με έμβλημα τον μέγα αλέξανδρο :: 3/2/2006 21:38:04) 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σ. Καπετανόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσίασαν χθες τη σημαία του δήμου.

Οριζόντια διαίρεση: ιδίωμα και διάλεκτος

Με έμβλημα τον Μέγα Αλέξανδρο

…Όσοι έχουμε μητρική γλώσσα τα ελληνικά δεν τα μιλούμε ακριβώς το ίδιο σε όλη την ελληνόγλωσση γη.

Τη σημαία του δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία κυριαρχούν το μπλε και το άσπρο χρώμα παρουσιάστηκε χθες

Παρουσιάζει δηλαδή και η γλώσσα μας, καθώς όλες οι άλλες, τοπικές παραλλαγές ή ιδιωματικές· ποικιλίες.

Η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως σύμβολο της ένωσης των πολιτισμών, οι επάλξεις, οι οποίες παραπέμπουν στις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για την πόλη, το μπλε της θάλασσας και το λευκό της ειρήνης κυριαρχούν στη σημαία του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Καπετανόπουλου.

Και δε διαφέρει μόνο το γλωσσικό ιδίωμα δύο τόπων που απέχουν ο ένας από τον άλλο, καθώς λ.χ. η Κρήτη και η Ευρυτανία, παρά συχνά και η γλώσσα δύο γειτονικών χωριών, έτσι της Αράχοβας και της Δαύλειας στη Βοιωτία.

Η σημαία του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία κατά την επισήμανση του δημάρχου συνδυάζει όλα τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη, αποτελεί έργο της αρχιτέκτονα Έφης Σειρά.

Στην ιδιωματική ποικιλία της γλώσσας μιας χώρας θεμελιώνεται η διαίρεση της σε ό,τι ονομάζουμε ιδιώματα και διαλέκτους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθιερώθηκε ως σήμα του δήμου Θεσσαλονίκης το 1984, επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή.

Ιδίωμα και διάλεκτο ονομάζουμε συνήθως το ίδιο πράγμα, υποδιαιρέσεις της ίδιας γλώσσας.

"Οι επάλξεις συμβολίζουν ένα δυναμικό ορίζοντα για την πόλη, το χρώμα της θάλασσας την πηγή ισχύος και ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και το λευκό την ειρήνη και τον ουρανό", σημείωσε ο δήμαρχος, ενώ ο κ. Καπετανόπουλος πρόσθεσε ότι όλα τα χρώματα που έχουν επιλεγεί είναι βυζαντινά.

Συχνά ονομάζουν διάλεκτο ένα ιδίωμα με μεγάλη έκταση ή που διαφέρει σημαντικά από την κοινή γλώσσα.

Για το σχεδιασμό της σημαίας του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν προκηρυχθεί τρεις καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, το 2001, το 2002 και το 2003, οι οποίοι όμως απέβησαν άγονοι.

Κάποτε πάλι ονομάζουν μειωτικά το ιδίωμα που έμεινε λογοτεχνικά ακαλλιέργητο και ξέπεσε έτσι στη συνείδηση των ομογλώσσων.

Τελικά το έργο ανατέθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην αρχιτέκτονα Έφη Σειρά, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια στους πρώτους δύο διαγωνισμούς.

Ιδιωματισμό πάλι λέμε τύπο διαλεχτικό άγνωστο στην κοινή (π.χ. σκαρβελώνω αντί σκαρφαλώνω), ενώ ιδιωτισμός είναι έκφραση που λέγεται μόνο στη γλώσσα μας (την ελληνική) και έχει πάρει ξεχωριστή σημασία: Ο Τάκης περπατεί στα δύο, η Νίκη πάτησε στα πέντε, ακούονταν φωνές και κακό, μέρα μεσημέρι κτλ…

Β.Ζ.

Μ. Τριανταφυλλίδης, Νεοελληνική Γραμματική