Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά ανθιμου :: 3/2/2006 21:10:33) 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ

ΙΙ. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ)

Συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά Ανθιμου

Η γλώσσα είναι πολυκύμαντη, όπως πολυκύμαντη είναι και η γλωσσική κοινότητα που τη μιλάει

Με τις προσφυγές για την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία ο κ. Άνθιμος μετατέθηκε στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης από την Αλεξανδρούπολη, ασχολήθηκε χθες η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Από την έως εδώ πορεία μας μπορούμε να επαληθεύσουμε αυτό που ήδη έχουμε επισημάνει, ότι δηλαδή η γλώσσα είναι πολύμορφη και πολύπλοκη, όπως (πολύμορφη και πολύπλοκη) είναι και η γλωσσική κοινότητα που τη χρησιμοποιεί.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της ολομέλειας δεν θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναμένεται πριν από την άνοιξη.

Άλλωστε η γλώσσα είναι κοινωνικό προϊόν.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελικής διαδικασίας, η ολομέλεια φέρεται να ασχολήθηκε με τη νομολογία που αφορά το χρονικό περιθώριο που είχαν στη διάθεσή τους οι ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, από την ώρα της κλήσης σε έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας μέχρι και τη σύγκλησή της.

Γι' αυτό και είναι τόσο πολυκύμαντη, όσο και η κοινωνία από την οποία αναδύεται και την οποία εκφράζει και υπηρετεί.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι των προσφευγόντων φέρεται να υποστήριξαν πως οι ιεράρχες δεν προσκλήθηκαν, όπως προβλέπεται, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για άκυρη για τυπικούς λόγους διαδικασία.

Αυτά σημαίνουν ότι η γλωσσική κοινότητα δε χαρακτηρίζεται από γλωσσική ομοιομορφία/ομοιογένεια, δεν αποτελεί δηλαδή ένα σύνολο ομιλητών οι οποίοι χρησιμοποιούν παντού και πάντοτε τους ίδιους γλωσσικούς τρόπους.

Μάλιστα φέρεται να χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη τη απουσία ενός μητροπολίτη, ο οποίος δεν ενημέρωσε, όπως προβλέπεται, τον πρόεδρο της συνόδου.

Αντίθετα μάλιστα χαρακτηρίζεται από μια πολυμορφία/ετερογένεια γλωσσικής συμπεριφοράς, η οποία όμως δεν τη διασπά ούτε και την υποβαθμίζει.

Οι ίδιες πληροφορίες συμπληρώνουν, τέλος, πως το σώμα δεν ασχολήθηκε με τη διαδικασία της "μετάθεσης" που επιλέχθηκε για την πλήρωση του κενού στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Μια προσεκτικότερη εξέταση θα μας έπειθε ότι χάρη σ' αυτήν (την ετερογένεια) η γλώσσα υπάρχει και λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται πως ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γ. Τσιμέκας, είχε προτείνει την απόρριψη των προσφυγών του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου και του Γ. Μπεκιαρίδη, πρώην δικαστή.

Είναι επομένως η γλώσσα συνισταμένη πολλών και ποικίλων συνιστωσών.

Δ.Π.

Έτσι, σε μια γλωσσική κοινότητα, διαφορετικές ομάδες ομιλητών χρησιμοποιούν διαφορετικές γλωσσικές ποικιλίες/διαλέκτους που τα κοινά χαρακτηριστικά τους τις διακρίνουν από άλλες ποικιλίες/διαλέκτους της ίδιας γλώσσας. Οι ποικιλίες αυτές με κριτήρια τη γεωγραφική καταγωγή του ομιλητή και την κοινωνική/γλωσσική συμπεριφορά του διακρίνονται αντίστοιχα σε γεωγραφικές ποικιλίες/διαλέκτους (οριζόντια κατάταξη) και σε κοινωνικές ποικιλίες/διαλέκτους (κάθετη κατάταξη). Σ' αυτές πάλι τις κοινωνικές ποικιλίες εντάσσονται, εκτός από τα άλλα, τα ποικίλα είδη των κειμένων και οι ειδικές γλώσσες. Όλες μαζί οι ποικιλίες συναποτελούν και τροφοδοτούν την εθνική μας γλώσσα.