Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι ξεχασμένοι βετεράνοι ) 

Οι ξεχασμένοι βετεράνοι

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας υπερνομάρχου, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, είναι η αναβάθμιση του κύρους, του εύρους και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη

Η αταξία των μορίων και η υποβάθμιση της ενέργειας

Για τους βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ, η ανθούσα αμερικανική βιομηχανία θεάματος έχει φροντίσει να μην ξεχαστούν.

"Θα κόψουμε τις ουρές"

Φανταστείτε ότι ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι δε φυσά καθόλου οπότε τα φύλλα των δένδρων μένουν ακίνητα. Το ίδιο και για τους πιο πρόσφατους, της επιχείρησης "Καταιγίδα της Ερήμου" στον Περσικό Κόλπο.

Η Φώφη Γεννηματά ανοίγει τις πόρτες των νομαρχιών στους πολίτες

Ακόμα και τότε ωστόσο μόρια του αέρα βομβαρδίζουν συνεχώς τα φύλλα. Δεκάδες ταινίες έχουν γυριστεί με θέμα τα κατορθώματα, αλλά και τη μετέπειτα ζωή των Αμερικανών στρατιωτών, που πήραν μέρος σε "ηρωικές επιχειρήσεις".

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Γιατί, τα φύλλα δεν κινούνται; Επίσης, επιστήμονες, πολιτικοί και οργανώσεις βετεράνων ασχολούνται με τα προβλήματα υγείας, που παρουσιάζουν -σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους ανθρώπους- όσοι πολέμησαν.

Την περασμένη Δευτέρα η κ. Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε τους εκατοντάδες πολίτες που παραβρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας της στο Πολεμικό Μουσείο με ένα συμβολικό δώρο για τον καθένα: ένα μικρό κλειδί με μια καρτελίτσα που έγραφε "Για Πόρτες Ανοιχτές".

Επειδή τα μόρια κινούνται άτακτα προς κάθε κατεύθυνση χτυπούν τα φύλλα ομοιόμορφα από κάθε πλευρά, οπότε τα φύλλα μένουν ακίνητα.

Αυτά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία εβδομάδα μετά, την προσεχή Τρίτη, η νέα υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά αποκτά την πρώτη από τις… πόρτες που δεσμεύτηκε να έχει "πάντα ανοιχτές στους πολίτες": Ένα γραφείο δίπλα απ' αυτό του νομάρχη Αθήνας, στον 7ο όροφο της Λεωφόρου Κηφισίας 125 αρχικά - ολόκληρο τον 4ο όροφο σε δυο-τρεις εβδομάδες.

Αυτό δεν συμβαίνει όταν φυσά. Από την άλλη πλευρά, όπου φτωχός κι η μοίρα του.

Από την ίδια ημέρα θα την περιμένει άλλο ένα γραφείο στο πρώτο λιμάνι της χώρας - δίπλα κι αυτό στου νομάρχη Πειραιά.

Τότε, τα περισσότερα μόρια κινούνται προς ορισμένη κατεύθυνση και χτυπούν τα φύλλα περισσότερο από τη μια πλευρά παρά από την άλλη, οπότε τα φύλλα κινούνται. Οι βετεράνοι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που πήραν μέρος στην εισβολή και επί μια δεκαετία παραμονή στο Αφγανιστάν των σοβιετικών στρατευμάτων -πένητες και ασθενείς οι περισσότεροι- είναι σήμερα ξεχασμένοι.

Για την κ. Φώφη Γεννηματά ούτε η επαφή με τους πολίτες ούτε το "πνεύμα ομάδας" με τους νομάρχες κ.κ. Γ. Σγουρό και Γ. Μίχα, που επιδιώκει να διατηρήσει και ενισχύσει, είναι τυχαίες επιλογές.

Και στις δύο περιπτώσεις τα μόρια έχουν κινητική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη δήλωση ενός από αυτούς στο πρακτορείο Ρόιτερ, "το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να πάρει η (σ.σ. ρωσική) κυβέρνηση για τη δέκατη επέτειο της αποχώρησης του στρατού από το Αφγανιστάν θα ήταν να εξαφανιστούμε όλοι".

Άλλωστε και η πρώτη της προτεραιότητα, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, είναι η αναβάθμιση του κύρους, του εύρους και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη: το 65% των υποθέσεων καθημερινότητας των κατοίκων Αθήνας και Πειραιά έχουν σχέση με τις υπηρεσίες των αντίστοιχων νομαρχιών…

Δεν μπορούν ωστόσο να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Άλλωστε, η Ρωσία -διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης- αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα συλλογικής επιβίωσης και το αγκάθι των στρατιωτών, που πολέμησαν υπηρετώντας μια (άλλη) ιδεολογία, δεν τη βοηθάει.

Κι αυτή τη μάχη αποφάσισε να τη δώσει "από κοινού" με τους δύο νομάρχες - συνεργάτες της "και από την ίδια έδρα".

Λέμε, ότι η κινητική ενέργεια των μορίων λόγω της άτακτης κίνησης τους είναι κατώτερης ποιότητας από αυτή λόγω της προσανατολισμένης κίνησης τους. Το Δεκέμβριο του 1979, επί Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η Μόσχα έστειλε στην ασιατική γείτονά της περίπου 80.000 στρατιώτες για να στηρίξει το κομμουνιστικό καθεστώς, που είχε εγκαταστήσει στην Καμπούλ.

Γι' αυτό και απέκλεισε την πρόταση να εγκατασταθεί σε κάποιο νεοκλασικό του κέντρου, αποκομμένη από τις υπηρεσίες και τα… προβλήματα.

Δηλαδή, η θερμική ενέργεια είναι κατώτερης ποιότητας από την κινητική ενέργεια, που συνδέεται με προσανατολισμένη κίνηση. Η "σύντομη επιχείρηση", η οποία είχε αρχικώς σχεδιαστεί, διήρκεσε τελικώς δέκα χρόνια, καθώς ο κόκκινος στρατός συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους ισλαμιστές αντάρτες, τους οποίους υποστήριζε η δύση.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει για τα προβλήματα αυτά μια υπερνομαρχία που μέχρι τώρα δεν είχε καν δικά της γραφεία και ο ετήσιος προϋπολογισμός της μόλις που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δραχμές;

Όσο μεγαλύτερη είναι η αταξία των μορίων του τόσο περισσότερη εντροπία λέμε ότι έχει το σώμα.

Τον Φεβρουάριο του 1989, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στο πλαίσιο της περεστρόικα και της γκλάσνοστ, έδωσε το σύνθημα για την αποχώρηση των στρατευμάτων, ενώ στις μάχες είχαν χάσει τη ζωή τους ένα εκατομμύριο Αφγανοί και 15.000 Σοβιετικοί.

Και πώς θα παρέμβει στα δημόσια πράγματα του Λεκανοπεδίου όταν οι αρμοδιότητές της είναι αντιστρόφως ανάλογες του πομπώδους τίτλου της; Όταν ένα κινούμενο αυτοκίνητο φρενάρει, η κινητική ενέργεια του μετατρέπεται (λόγω της τριβής των ελαστικών με το οδόστρωμα) σε θερμική ενέργεια.

Στις ταφόπλακες των στρατιωτών, αρχικώς δεν επιτρεπόταν να χαραχθεί ο τόπος θανάτου, "για να μην τρωθεί το ηθικό του πληθυσμού", όπως λέει ο βετεράνος Μπορίς Ζντάνοφ.

Ενίσχυση του θεσμού.

Η ενέργεια του υποβαθμίζεται και η εντροπία του αυξάνεται.

Τα τελευταία θύματα ήταν πιο "τυχερά" σ' αυτό το ζήτημα.

Την πραγματικότητα αυτή δεν δείχνει να αγνοεί ούτε η 38χρονη πρώην βουλευτής ούτε, πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση.

Επίσης κατά την κίνηση του αυτοκινήτου το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας των καυσίμων του μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια της ατμόσφαιρας καθώς θερμότητα μεταφέρεται προς αυτήν από τα θερμά μέρη του αυτοκινήτου και από τα καυσαέρια.

Όσοι επέζησαν, όμως, θεωρούν εαυτούς άτυχους.

"Εμείς θα δουλέψουμε μαζί", ακούστηκε να της λέει την Πρωτοχρονιά ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, που θέλει να ενισχύσει τον θεσμικό της ρόλο και λόγο.

Ενέργεια Καυσίμου 100% Ενέργεια Κινητήρα 26% Απώλεια στο σύστημα ψύξης 36% Απώλεια στην εξάτμιση 38%

"Πιθανώς η γκλάσνοστ να ήταν καλή, αλλά, όταν γυρίσαμε πίσω, οι συμπατριώτες μας μας αντιμετώπιζαν σαν εγκληματίες, σαν να αρχίσαμε εμείς τον πόλεμο", προσθέτει ο Ζντάνοφ, ο οποίος σημειώνει με πικρία ότι η πιο ήπια απάντηση, που έπαιρναν όσοι απευθύνονταν στις αρχές για βοήθεια ήταν: "δε σας στείλαμε εμείς εκεί".

Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης ετοιμάζει ειδικές διατάξεις στο νομοσχέδιο - σκούπα που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για να αποκτήσει η υπερνομαρχία τη στοιχειώδη υποδομή - ούτε υπαλλήλους έχει καλά καλά.

Η στάση των αρχών αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αντιμετώπιση του ήδη διερρηγμένου ρωσικού κοινωνικού ιστού προς τους βετεράνους.

Η πρώτη ευρεία μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σχεδιάζεται να γίνει από την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του Β' Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση μητροπολιτικών λειτουργιών που θα προωθηθεί πριν από το Πάσχα.

Ευτυχώς, γι' αυτούς υπάρχουν και στη Ρωσία οργανώσεις, που υπενθυμίζουν την παρουσία τους.

Συμμετοχή και λόγος. Ο νέος ρόλος που προδιαγράφεται και ήδη συζητείται για την υπερνομάρχη περιλαμβάνει συμμετοχή και λόγο σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα της καθημερινής ζωής: - Στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου Αθηνών. - Στη διαχείριση 3-4 μεγάλων πνευμόνων πρασίνου (Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος κ.λπ.). - Στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό. - Στην οργάνωση της δημόσιας υγείας και της πολιτικής προστασίας. - Στην προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων διαδημοτικού ή και διανομαρχιακού χαρακτήρα. - Στη διεύρυνση του κοινωνικού τομέα εργασίας και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Όσο κι αν οι άξονες αυτοί ακούγονται αόριστοι, το "τρίο" της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά έχει ήδη συγκεκριμένα σχέδια με αιχμή την ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη. "Θα… κόψουμε την ουρά!" - λένε - και τη γραφειοκρατία. Για τον σκοπό αυτό: - Ιδρύονται άμεσα δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Αθήνα - Πειραιά), ενώ από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζεται και άλλο και αναλαμβάνεται από την υπερνομαρχία το αντίστοιχο Κέντρο της Πλατείας Συντάγματος. - Μηχανοργανώνονται άμεσα και ενιαιοποιείται το σύστημα λειτουργίας και έκδοσης πιστοποιητικών των δύο νομαρχιών. - Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες διαδημοτικών συνεργασιών σε συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά κ.λπ. θέματα.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Κοινή πορεία και στενή συνεργασία

"Θεωρώ αυτονόητο ότι θα συνεργαστώ με την κ. Μπακογιάννη", δηλώνει η κ. Γεννηματά, η οποία θεωρεί ότι, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές, αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

"Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων μάς δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες - μας υποχρεώνει θα έλεγα - για μία κοινή πορεία και στενή συνεργασία", λέει συχνά για τη νέα δήμαρχο Αθήνας, προσδιορίζοντας έναν ακόμη τομέα που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί η υπερνομάρχης.

Οι πόροι. Ο ευκολότερος τομέας για τη νέα υπερνομάρχη ίσως αποδειχθεί τελικά αυτός των πόρων. Μόλις προχθές έμαθε από τον προκάτοχό της ότι στο… ταμείο υπάρχει ένα δισ. δρχ. από τα ενοίκια των καταστημάτων που βρίσκονται στα πάρκα. Ωστόσο, τις μεγάλες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων "μητροπολιτικού χαρακτήρα" η κ. Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ. Σγουρός και Μίχας θα τις αναζητήσουν τόσο στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης όσο και στην απόκτηση σταθερών πόρων από την κεντρική διοίκηση.

Το εγχείρημα για την ενίσχυση της "Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά" δεν είναι εύκολο - "σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να πεισθεί και η… κυβέρνηση", παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, που υποστηρίζει ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων "θέλει σχεδιασμό". Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την απήχηση της κ. Γεννηματά και τις προσδοκίες που γέννησε η άνετη νίκη της. Η ίδια ωστόσο έχει θέσει ως κύριο στόχο της να πείσει και τους πολίτες που δεν την ψήφισαν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός "που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει".