Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

B. TO EPΓO

Παραιτήθηκε ο Μ. Παπαδόπουλος

Άρχισε το συγγραφικό του έργο με ιστορικά μυθιστορήματα, περιπετειώδη και ρομαντικά (Η Μετανάστις, Οι Έμποροι των Εθνών, Η Γυφτοπούλα), αλλά αργότερα στράφηκε στο διήγημα, όπου και διέπρεψε.

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες πεζογράφους και ο κυριότερος εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος.

Σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να κάνει δεκτή την παραίτησή του, προβάλλοντας σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Από τα 200 περίπου διηγήματά του τα πιο πολλά αναφέρονται στη ζωή των απλών ανθρώπων της Σκιάθου, ενώ ένας δεύτερος μικρότερος κύκλος αντλεί θέματα από τη ζωή στις φτωχογειτονιές της Αθήνας.

Η κ. Γιαννάκου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ, αφού εξήρε το έργο και την προσφορά του κ. Παπαδόπουλου, του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του, πλην όμως ο πρόεδρος επέμεινε να γίνει δεκτό το αίτημά του.

Το γνήσιο αφηγηματικό υλικό του Παπαδιαμάντη, η αίσθηση της φύσης, η χριστιανική ευλάβεια κι ένα αίσθημα νοσταλγίας που διατρέχει την αφήγηση του συνθέτουν ένα κλίμα ιδιότυπης γοητείας, που είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της πεζογραφίας του.

Μετά ταύτα η υπουργός τον ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους και έκανε δεκτή την παραίτησή του. Γλώσσα του είναι η καθαρεύουσα, διάσπαρτη όμως από λέξεις και φράσεις των εκκλησιαστικών βιβλίων, καθώς και από λέξεις της δημοτικής· Χρέη προέδρου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα εκτελεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Βλάχος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. στη δημοτική εξάλλου (και ιδίως στο ιδίωμα της Σκιάθου) είναι γραμμένοι και οι διάλογοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΙ

Η σύνθεση των διηγημάτων του μερικές φορές είναι χαλαρή (πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε από μερικούς κριτικούς), αλλά η έλλειψη αυτή αναπληρώνεται από τη φυσικότητα στην αφήγηση.

Ιατρική περίθαλψη από τον ΟΠΑΔ

Από τα εκτενέστερα διηγήματα του σημαντικότερο θεωρείται η Φόνισσα.

Αρχίζει από την 1η Ιουνίου η εφαρμογή της απόφασης για την υπαγωγή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού των πανεπιστημίων στον κλάδο ασφάλισης του δημοσίου.

Ο Παπαδιαμάντης δεν μπόρεσε να εκδώσει ο ίδιος κανένα βιβλίο όσο ζούσε·

Η σχετική απόφαση των συναρμόδιων υφυπουργών Οικονομίας και Παιδείας, Πέτρου Δούκα και Σπύρου Ταλιαδούρου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

τα έργα του τα δημοσίευε σε εφημερίδες και περιοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι το εκπαιδευτικό-διοικητικό και λοιπό τακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο, των πανεπιστημιακών φοιτητικών λεσχών, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Μετά το θάνατό του έγιναν διάφορες εκδόσεις.

Στους ασφαλισμένους παρέχεται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) νοσοκομειακή, εξωνοσοκομειακή, φαρμακευτική, οδοντιατρική περίθαλψη κτλ., με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που παρέχεται και στους υπαλλήλους του δημοσίου.

Πρόσφατα έγινε η κριτική έκδοση των Απάντων του (εκδ. Δόμος) με την επιμέλεια του φιλολόγου Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου.

Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας.