Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΦΕΤ

10.3.1 Μουσική

Παραβάσεις σε σκευάσματα αλατιού

Η μουσική είναι από τους πρώτους χώρους της τέχνης όπου βρήκε εφαρμογή ο υπολογιστής.

Πληθώρα παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ στον κλαδικό έλεγχο για τη σύννομη ή όχι σήμανση στο αλάτι και τα σκευάσματα αλατιού, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα ζωικά και φυτικά προϊόντα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές της δεκαετίας του 60 οι μουσικοί χρησιμοποίησαν τον υπολογιστή ως βοηθητικό εργαλείο στη διαδικασία της σύνθεσης, κυρίως για την παραγωγή νέων τύπων ήχων ή για την επίτευξη συνδυασμών ήχων.

Ο ΕΦΕΤ ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 50 σήματα και έδωσε προθεσμία στις εταιρείες τρεις μήνες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία.

Έτσι σύντομα αναπτύχθηκε ένα νέο είδος μουσικού οργάνου, ο συνθετητής (synthesizer), που είναι εφοδιασμένο με υπολογιστή και χρησιμοποιείται όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για την επεξεργασία ήχων.

Ο υφ. Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα το φάκελο με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι αφορούν την επισήμανση των προϊόντων και όχι την καταλληλότητα του άλατος και των σκευασμάτων άλατος.

Μάλιστα αναπτύχθηκε και ένα είδος μουσικής που βασίστηκε στο όργανο αυτό, η ηλεκτρονική μουσική.

Το 100% των εταιρειών δεν είχε ένδειξη για τα σκευάσματα άλατος (αν δηλαδή απαιτείται προσοχή στη χρήση του προϊόντος από άτομα τα οποία λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν κάλιο, δεδομένου ότι στα σκευάσματα άλατος έχει υποκατασταθεί μέρος του χλωριούχου νατρίου από χλωριούχο κάλιο).

Στη σημερινή εποχή ο μουσικός μπορεί να "γράψει" ένα μουσικό έργο, αποθηκεύοντας στη μνήμη του υπολογιστή τις "νότες" των μουσικών οργάνων σε ηλεκτρονική μορφή.

Το 80% των σημάτων είχε απόκλιση σε ό,τι αφορά την ονομασία πώλησης, το 82% στον κατάλογο των συστατικών, το 72% είχε πρόβλημα με την αναγραφή των συνθηκών διατήρησης και χρήσης, στο 54% υπήρχε παραπλάνηση ως προς τον τρόπο παραγωγής (φυσικό, γνήσιο), το 40% δεν ανέφερε ή ήταν δυσδιάκριτη η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, το 36% είχε πρόβλημα στην ένδειξη για χρήση στην παρασκευή τροφίμων, το 14% εμφάνιζε απόκλιση στη διάκριση ομοειδών προϊόντων (κρυσταλλικό, δεν θολώνει), το 12% στην επωνυμία παρασκευαστή ή συσκευαστή ή πωλητή στην Ε.Ε. και το 4% παραπλανούσε ως προς την καταγωγή (πού παράγεται δηλαδή).

Στη συνέχεια, μπορεί: - να το ακούσει ολόκληρο ή οποιοδήποτε τμήμα του σε πραγματικό ήχο - να το τροποποιήσει - να το εκτυπώσει στο χαρτί σε μορφή παρτιτούρας - να το εγγράψει σε ταινία, κασέτα, οπτικό δίσκο ή οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο αποθήκευσης.

ΚΟΖΑΝΗ

Ο υπολογιστής παίζει σημαντικό ρόλο και στην παρουσίαση-διάδοση της μουσικής.

Νέα προοπτική σε γυναίκες με χρόνιες παθήσεις

Για παράδειγμα οι μουσικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν μηχανήματα που ελέγχονται από υπολογιστή, για να οργανώσουν και να παρουσιάσουν τη μουσική είτε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές είτε σε κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, συναυλίες και αλλού.

Μια άλλη προοπτική για τη ζωή επιχειρεί να δώσει σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις το ενημερωτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το γραφείο παροχής κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών που υπάγεται στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κοζάνης.

Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν γυναίκες που πάσχουν μεταξύ άλλων από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπάθειες, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Κοινωνιολόγος και ψυχολόγος θα αναλάβουν να στηρίξουν τις γυναίκες, οι οποίες θα μπορούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων να μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημά τους και να μοιραστούν εμπειρίες.