Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( γλέντι κατά της γρίπης των πτηνών :: 25/1/2006 17:39:47) 

Με 4.500 μερίδες κοτόπουλου, μαγειρεμένου με ποικίλους τρόπους και ντόπιο κρασί αντιδρούν οι πτηνοτρόφοι-ψητοπώλες του νομού Δράμας στην υστερία που κυριαρχεί για τη γρίπη των πουλερικών και απειλεί ακόμη και με αφανισμό τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.

10.1.5 Συστήματα αναγνώρισης προτύπων

Στήνουν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Δράμας οι πτηνοτρόφοι

Η αναγνώριση προτύπων είναι μια καθημερινή νοητική λειτουργία που επιτελεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασιζόμενος στη βιωματική εμπειρία.

Γλέντι κατά της γρίπης των πτηνών

Η εμπειρία αυτή δημιουργείται από τη λογική διεργασία που επιτελείται στο σύνολο των αισθητηρίων ερεθισμάτων που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος από το εξωτερικό περιβάλλον.

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Έτσι, ο άνθρωπος είναι ικανός να αναγνωρίζει διάφορα πρότυπα και να τα κατατάσσει σε κατηγορίες.

Με ένα τσιμπούσι στην κεντρική πλατεία της Δράμας αντιδρούν οι πτηνοτρόφοι-ψητοπώλες του νομού στην υστερία που κυριαρχεί για τη γρίπη των πουλερικών και απειλεί ακόμη και με αφανισμό τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα πρότυπα αυτά μπορεί να αναφέρονται σε εικόνες, ήχους, κείμενα, κ.ά.

Οσοι πολίτες βρεθούν σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας, καιρού επιτρέποντος, θα γευτούν 4.500 μερίδες κοτόπουλου, μαγειρεμένου με ποικίλους τρόπους, και θα πιουν ντόπιο κρασί.

Η ανθρώπινη αυτή εμπειρία έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί και στον υπολογιστή.

Συνάμα θα ενημερωθούν υπεύθυνα από εξειδικευμένους επιστήμονες για τους τρόπους προφύλαξης από τη γρίπη των πουλερικών.

Έχουν, λοιπόν, αναπτυχθεί ειδικά υπολογιστικά συστήματα, τα οποία μπορούν να αναζητούν και να αναγνωρίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά, συγκρίνοντάς τα με άλλα που ο άνθρωπος έχει καθορίσει ως πρότυπα.

"Κανένας απολύτως κίνδυνος"

Η αναγνώριση προτύπων με τη βοήθεια υπολογιστή γίνεται με τις τεχνικές της ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, οι οποίες χωρίζονται συνήθως σε δύο μεγάλες κατηγορίες: - τη στατιστική αναγνώριση, που εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό και την αναγνώριση των πρωτογενών δομικών στοιχείων του προτύπου - τη δομική αναγνώριση, που εφαρμόζεται όταν το πρότυπο είναι σύνθετο και απαιτείται εκτός από την ταξινόμηση και περιγραφή της δομής του.

"Με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κοτόπουλου και δη από τα ελεγμένα και άψογα οργανωμένα πτηνοτροφεία μας δεν συνιστά απολύτως κανέναν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το γλέντι, για να διαδηλώσουμε τη στήριξή μας στους πτηνοτρόφους και να πείσουμε τον κόσμο να ξαναφάει άφοβα κοτόπουλο", δήλωσε ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης.

Οι εφαρμογές στις οποίες απαιτείται αναγνώριση προτύπων με τη βοήθεια υπολογιστικών συστημάτων είναι πολλές.

Όπως σημείωσε, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει μειωθεί πια σε ποσοστό 90%, εξαιτίας της υστερίας που τροφοδοτείται καθημερινά από τηλεοράσεως, με συνέπεια να τίθεται με δραματικό πλέον τρόπο ζήτημα επιβίωσης των μέχρι πρότινος υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Μερικές από αυτές είναι:

"Η οργανωμένη ελληνική πτηνοτροφία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα, πλην του αδικαιολόγητου πανικού των πολιτών, αλλά ίσα-ίσα είναι από τους λίγους επιχειρηματικούς κλάδους που κάνει υπερήφανη τη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής των παραγωγών Δ. Θεοδοσίου.

Η αναγνώριση και κατηγοριοποίηση εικόνων ή ήχων:

Το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό για όλα τα πτηνοτροφεία της χώρας, αλλά σε νομούς όπως της Δράμας αφορά περισσότερο από οπουδήποτε αλλού όλη την κοινωνία, δεδομένης της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού τις τελευταίες δεκαετίες μετά τη μετανάστευση των επιχειρήσεων φασόν στη Βαλκανική και της μεγάλης διαφοράς των αναπτυξιακών κινήτρων με τους νομούς της Θράκης.

Η διεργασία αυτή επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας υπάρχουσας βάσης δεδομένων, στην οποία είναι συγκεντρωμένο υλικό για σύγκριση με τα προς αναγνώριση αντικείμενα.

Για τούτο και η σημερινή… ημέρα ελληνικού κοτόπουλου στην πλατεία της Δράμας τελεί υπό την αιγίδα της νομαρχίας Δράμας, της ΤΕΔΚ, του δήμου Δράμας, του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας.

Εφαρμογές υπάρχουν πολλές, όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση ενός ζωγραφικού πίνακα που μπορεί να αποδοθεί στον πιθανό δημιουργό του, μια φωτογραφία ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο άτομο που ανήκει, ένα τραγούδι στο συνθέτη του ή να πραγματοποιηθεί ταξινόμηση ήχων στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Εφαρμογές στην Ιατρική: Η επεξεργασία καρδιογραφημάτων, εγκεφαλογραφημάτων, υπερηχογραφημάτων, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών βοηθά στη σύνδεση συγκεκριμένων ευρημάτων με πιθανές ασθένειες. Ασφαλής καθοδήγηση ρομπότ στο χώρο: Με τη βοήθεια "έξυπνων" αλγόριθμων γίνεται επεξεργασία των οπτικών σημάτων που λαμβάνονται από τους αισθητήρες του μηχανήματος, ώστε να προσδιορίζεται με τον καλύτερο τρόπο η μορφή των αντικειμένων και, κατά συνέπεια, να αποφεύγεται η σύγκρουση με αυτά. Αναγνώριση κειμένου: Επιτυγχάνεται με τα ειδικά προγράμματα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (OCR), με τα οποία όπως έχουμε αναφέρει επιτυγχάνεται η αναγνώριση των χαρακτήρων που συνθέτουν ένα έντυπο κείμενο, το οποίο προηγουμένως έχει ψηφιοποιηθεί μέσω συσκευών ψηφιοποίησης, όπως σαρωτών, κ.ά.

Τα περισσότερα συστήματα ψηφιοποίησης και οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων περιλαμβάνουν συνήθως μια συσκευή οπτικής σάρωσης για την ανάγνωση του κειμένου, και ειδικό λογισμικό για την ανάλυση των εικόνων. Τα περισσότερα συστήματα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό εξειδικευμένου υλικού και λογισμικού για να αναγνωρίζουν χαρακτήρες, αν και κάποια χαμηλού κόστους συστήματα χρησιμοποιούν μόνο λογισμικό. Διάφορα εξελιγμένα συστήματα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν κείμενα μεγάλης ποικιλίας γραμματοσειρών, αλλά ακόμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα χειρόγραφα κείμενα.