Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Επιστημονική είδηση

( "στοπ" στον καρκίνο της μήτρας :: 8/2/2006 19:27:33) 

Το εμβόλιο θα δρα προφυλακτικά και δεν θα επιτρέπει στον ιό HPV, που ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, να προσβάλει τις γυναίκες.

Πιστοποιητικό αυθεντικότητας

Εμβόλιο που θα δρα προφυλακτικά αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου 1,5 χρόνο

Το έγγραφο της άδειας χρήσης που συνοδεύει το λογισμικό αποδεικνύει μόνο την κοινοποίηση των όρων που οφείλει να σεβαστεί ο χρήστης, χωρίς να αποτελεί τεκμήριο νομιμότητας για την προμήθεια του λογισμικού.

"Στοπ" στον καρκίνο της μήτρας

Αυτό που αποδεικνύει ότι η προμήθεια του λογισμικού είναι νόμιμη και εγγυάται τη γνησιότητα του προϊόντος είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας (certificate of authenticity), οι πρωτότυπες δισκέτες ή το CD-ROM και το παραστατικό αγοράς.

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Πιστοποιητικό αυθεντικότητας της εταιρείας Microsoft

Σε περίπου ενάμιση χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

To πιστοποιητικό αυθεντικότητας είναι κατασκευασμένο με ειδικές τεχνικές που δυσχεραίνουν την πιστή του αντιγραφή, όπως είναι τα ολογράμματα, τα υδατογραφήματα, οι ειδικές ένθετες ταινίες κ.ά., ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πλαστογραφίας.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που θα δρα προφυλακτικά, δηλαδή δεν θα επιτρέπει στον ιό HPV, που ευθύνεται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, να προσβάλει τις γυναίκες.

Στην εγκατάσταση της δοκιμαστικής έκδοσης του CorelDraw 8, εμφανίζεται η άδεια χρήσης την οποία οφείλει να αποδεχτεί ο χρήστης. Μετά την παρέλευση των 30 ημερών το πρόγραμμα δεν ξεκινά (υπάρχει κλείδωμα).

Μάλιστα, ενδέχεται να έχει και θεραπευτική δράση, καθώς οι γυναίκες-φορείς του ιού HPN, οι οποίες ωστόσο δεν νοσούν, θα μπορούν να "διώξουν" πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τον οργανισμό τους τον ιό.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αντικαρκινική Ενημέρωση", με αφορμή την εκδήλωση για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς".

"Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 50.000 γυναίκες εμφανίζουν κάθε χρόνο καρκίνο του τραχήλου κι απ' αυτές περίπου οι 25.000 πεθαίνουν. Το τεστ Παπανικολάου βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, εάν αρχίζει να γίνεται τακτικά σε ηλικία κάτω των 20 ετών, ωστόσο στην Ελλάδα μόνο μία στις πέντε γυναίκες κάνει τακτικά το τεστ. Εξάλλου, το τεστ Παπανικολάου δεν προφυλάσσει 100% τη γυναίκα από τη νόσο, δηλαδή υπάρχουν και "ψευδώς αρνητικά" τεστ", ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Ηλικία εφαρμογής

Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση αναμένεται να αποτελέσει το εμβόλιο κατά του ιού HPV, τα αποτελέσματα του οποίου στις μελέτες αγγίζουν το 100%. Ωστόσο, οι διευκρινίσεις σχετικά με την ηλικία εφαρμογής, το δοσολογικό σχήμα, τη διάρκεια ανοσοπροστασίας, το φορέα που θα αναλάβει τον εμβολιασμό και το κόστος εκτιμάται ότι θα δοθούν εντός των επόμενων 3-4 ετών.

"Το εμβόλιο πιθανότατα θα εφαρμόζεται στα νεαρά κορίτσια στην ηλικία των 12-15 ετών, που δεν έχουν συνάψει σεξουαλικές σχέσεις. Επίσης, θα συνιστάται και στις νέες γυναίκες με σεξουαλική δραστηριότητα, εάν αυτές αποδειχθούν αρνητικές σε διενεργούμενο HPV-test. Οι υπόλοιπες γυναίκες, δηλαδή οι θετικές στο HPV-test ή αυτές που δεν έκαναν HPV-test, θα ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου σε τακτά χρονικά διαστήματα", επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η δραστικότητα του εμβολίου εκτιμάται ότι θα διαρκεί πολλά χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να ελέγχεται με διενέργεια HPV-test κατά τακτά χρονικά διαστήματα (ανά πενταετία ή δεκαετία).

Πρόγραμμα "Λυσιστράτη"

Στο μεταξύ, από την 1η Μαρτίου αρχίζει και στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", η εφαρμογή του προγράμματος "Λυσιστράτη", που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και η εξέτασή τους με HPV test, ώστε να υπάρξει καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.