Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μπαίνουν σε πορνογραφικά sites ακόμη κι από τον υπολογιστή του… σχολείου τους!

1.2.2 Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών

Το 99% των παιδιών παραδέχονται ότι έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο ή τυχερά παιχνίδια μετά από την προτροπή φίλων ή γνωστών τουλάχιστον για μία φορά Η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό του ανθρώπου ονομάζεται μόλυνση, ενώ η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός του ονομάζεται λοίμωξη.

Το 75% των παιδιών επηρεάζονται από τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο και μπαίνουν στον πειρασμό να χρεώσουν τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους

Οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς ονομάζονται λοιμώδη νοσήματα.

Πάνω από το 85% των παιδιών άνω των 13 ετών προτιμούν να μπαίνουν στο Ίντερνετ όταν οι γονείς τους απουσιάζουν

Μια ασθένεια, για να θεωρηθεί λοιμώδης, πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις.

Το 50% των εφήβων παραδέχονται ότι έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Ο Ρ. Κοχ, μελετώντας το 1882 τον τρόπο μετάδοσης της φυματίωσης, διατύπωσε τις προϋποθέσεις αυτές που ονομάστηκαν «κριτήρια του Κοχ».

Από αυτούς, το 39% χρησιμοποίησε υπολογιστή του σχολείου του, δημόσιας βιβλιοθήκης, κέντρου νεότητας ή νεολαίας δήμου!

Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, μια ασθένεια οφείλεται σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό, όταν ο μικροοργανισμός αυτός:

Τα παιδιά-χρήστες του Διαδικτύου έχουν την πρώτη τους πορνογραφική "εμπειρία" κατά μέσο όρο στα 12 τους χρόνια

• Ανιχνεύεται στους ιστούς ή στα υγρά του ασθενούς ή στον οργανισμό ατόμων που πέθαναν από αυτή την ασθένεια.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κατά μέσο όρο 8,5 ώρες την εβδομάδα για εύρεση υλικού προσωπικού ενδιαφέροντος, για επικοινωνία (chat rooms) και για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

• Μπορεί να απομονωθεί και να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.

Για τις σχολικές εργασίες τους μόνο 1,8 ώρες

• Μπορεί να προκαλέσει την ίδια ασθένεια σε πειραματόζωα αλλά και να απομονωθεί εκ νέου από αυτά.

Αν κάποιος πληκτρολογήσει τη λέξη "σεξ" σε μια μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, εμφανίζονται περισσότερα από 36 εκατ. ιστοσελίδες και 213 εκατ. links!

Πολλά μικρόβια απειλούν την υγεία μας μέσω των ουσιών που παράγουν.

Περισσότεροι από 3.500 πίνακες ανακοινώσεων (bulletin board services) προσφέρουν πορνογραφικά θέματα

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται τοξίνες και διακρίνονται σε ενδοτοξίνες και εξωτοξίνες.

Σχεδόν 1 στους 2 φοβάται να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα για αγορές μέσω Διαδικτύου

Οι ενδοτοξίνες βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα ορισμένων παθογόνων βακτηρίων και είναι υπεύθυνες για συμπτώματα όπως ο πυρετός, η πτώση της πίεσης του αίματος κ.ά.

Το 87% των χρηστών θεωρούν ότι η προστασία του PC τους είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα

Οι εξωτοξίνες εκκρίνονται από τα παθογόνα βακτήρια και με την κυκλοφορία του αίματος διασπείρονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού και προσβάλλουν, ανάλογα με τη φύση τους, συγκεκριμένα όργανα.

Το 52% έχουν ελάχιστη ή καμία γνώση αναφορικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταδίδονται στον άνθρωπο με την τροφή και το νερό, με την επαφή με μολυσμένα ζώα, με τα σταγονίδια του βήχα ασθενούς ατόμου, με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από μολυσμένο άτομο.

Το 42% ρωτούν φίλους ή την οικογένεια τους σχετικά με την ασφάλεια των Η/Υ και τις συμβουλές ασφάλειας πλοήγησης

Συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό από κάποια ασυνέχεια του δέρματος ή από τους βλεννογόνους που υπάρχουν σε κοιλότητες του οργανισμού όπως το στόμα, το στομάχι, ο κόλπος.

Το 40% αισθάνονται ανασφάλεια ως προς χρήση της πιστωτικής κάρτας στις διαδικτυακές αγορές τους

Εικόνα 1.10: Η Νάπολη προσβάλλεται από πανώλη (πίνακας 17ου αιώνα). Τα λοιμώδη νοσήματα αποδεκάτιζαν κάποτε την ανθρωπότητα.

Το 21% αναβαθμίζουν (αυτόματα ή χειροκίνητα) το λογισμικό ασφάλειας του υπολογιστή τους εβδομαδιαίως

Εικόνα 1.11: Ρ. Κοχ

Το 20% δεν έχουν πρόγραμμα προστασίας από ιούς

Εικόνα 1.12: Μετάδοση της ελονοσίας από το κουνούπι

Το 22% ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους

Εικόνα 1.13: Με το βήχα ή το φτέρνισμα μεταδίδονται παθογόνοι μικροοργανισμοί

Εικόνα 1.14: Θερμομέτρηση

Η πρόληψη των μολύνσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων προϋποθέτουν τη γνώση των μηχανισμών ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των συγκεκριμένων μικροβίων. Η γνώση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει πολλές μεταδοτικές ασθένειες.

Η υιοθέτηση και η τήρηση των κανόνων προσωπικής και δημόσιας υγιεινής αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Το δέρμα, τα μαλλιά και ειδικά τα χέρια πρέπει να πλένονται τακτικά. Τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, θα πρέπει να πλένονται καλά, ενώ άλλα, όπως το γάλα, θα πρέπει να παστεριώνονται. Με την παστερίωση το γάλα θερμαίνεται στους 62°C για μισή ώρα, οπότε καταστρέφονται όλα τα παθογόνα αλλά και τα περισσότερα μη παθογόνα μικρόβια, ενώ συγχρόνως διατηρείται η γεύση του. Το νερό θα πρέπει να χλωριώνεται και η χλωρίωσή του να ελέγχεται συνεχώς, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών. Για την αποφυγή μετάδοσης αφροδίσιων νοσημάτων συνιστάται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

Σήμερα η αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες με αντιμικροβιακή δράση που παράγονται από βακτήρια, μύκητες και φυτά. Το πρώτο αντιβιοτικό, η πενικιλίνη, ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1929, όταν παρατήρησε ότι η ανάπτυξη των βακτηριακών κυττάρων είχε ανασταλεί σε καλλιέργειες στις οποίες τυχαία είχε αναπτυχθεί ένας μύκητας του γένους Penicillium.

Τα αντιβιοτικά δρουν αναστέλλοντας ή παρεμποδίζοντας κάποια ειδική βιοχημική αντίδραση του μικροοργανισμού. Όλα τα γνωστά αντιβιοτικά δρουν σύμφωνα με έναν από τους παρακάτω μηχανισμούς: • Παρεμποδίζουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος των μικροοργανισμών (π.χ. η πενικιλίνη). • Αναστέλλουν κάποια αντίδραση του μεταβολισμού των μικροοργανισμών. • Παρεμβαίνουν στις λειτουργίες αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών. • Προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία της πλασματικής μεμβράνης.

Εικόνα 1.15: Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Εικόνα 1.16: Αντιβιοτικά

Από βακτήρια παράγεται το 5% περίπου των αντιβιοτικών που κυκλοφορούν σήμερα. Όλα τα αντιβιοτικά βακτηριακής προέλευσης παράγονται από το γένος Βacillus. Aυτά είναι οι πολυμιξίνες, η τυροσιδίνη κ.ά. Το 20% περίπου των γνωστών αντιβιοτικών παράγεται από μύκητες. Οι μύκητες παράγουν πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες κ.ά. Τα περισσότερα όμως αντιβιοτικά παράγονται από τους ακτινομύκητες, κυρίως από το γένος Streptomyces. Στα αντιβιοτικά αυτά υπάγονται η χλωραμφαινικόλη, η στρεπτομυκίνη, η ερυθρομυκίνη, οι τετρακυκλίνες κ.ά.

Τα αντιβιοτικά δρουν επιλεκτικά, με την έννοια ότι βλάπτουν μόνο τους μικροοργανισμούς και όχι τα κύτταρα του ανθρώπου. Επειδή τα αντιβιοτικά, γενικά, δρουν αναστέλλοντας την παραγωγή ουσιών στα βακτήρια, στους μύκητες και στα πρωτόζωα, δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των ιών, καθώς αυτοί δε διαθέτουν δικό τους μεταβολικό μηχανισμό, αφού αποτελούν υποχρεωτικά κυτταρικά παράσιτα.

Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έφερε επανάσταση στην αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων. Παρ’ όλα αυτά η αλόγιστη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στελεχών βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Λόγω του γεγονότος αυτού γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών.