Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( φυλάκιση 2 ετών σε γιατρό του αχεπα :: 1/3/2006 22:17:42) 

ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

3.5 Ρυθμιστικά διαλύματα

Φυλάκιση 2 ετών σε γιατρό του ΑΧΕΠΑ

Ορισμός - Υπολογισμός pH ρυθμιστικού διαλύματος

Φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε γιατρό του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ", κρίνοντάς τον ένοχο για το θάνατο 59χρονου ασθενούς στο διάδρομο των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου σε ημέρα γενικής εφημερίας. - Ρυθμιστικά διαλύματα ονομάζονται διαλύματα των οποίων το pH παραμείνει πρακτικά σταθερό, όταν προστεθεί μικρή αλλά υπολογίσιμη ποσότητα ισχυρών οξέων ή βάσεων.

Το τραγικό περιστατικό, το οποίο είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα, σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2001.

Επίσης μπορούν μέσα σε όρια να αραιωθούν, χωρίς να μεταβληθεί το pH τους.

Ο 59χρονος Κωνσταντίνος Καπής υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ βρισκόταν σπίτι του.

Τα διαλύματα αυτά περιέχουν ένα ασθενές οξύ και τη συζυγή του βάση (ΗΑ /Α-) ή μια ασθενή βάση και το συζυγές της οξύ (Β / ΒΗ+).

Η σύζυγός του ειδοποίησε τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ και λίγη ώρα αργότερα ασθενοφόρο παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που βρισκόταν σε γενική εφημερία. Παραδείγματα ρυθμιστικών διαλυμάτων είναι: διάλυμα HF και NaF (HF/ F-) ή διάλυμα NH4Cl και NH3 (NH3 / NH4+)

Ο 59χρονος βρέθηκε να περιμένει, σε αναπηρικό καροτσάκι, στο διάδρομο των εξωτερικών ιατρείων, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

Σε κάθε ρυθμιστικό διάλυμα που περιέχει ένα συζυγιακό σύστημα οξέος-βάσης, όπως έχουμε δει, ισχύει η σχέση: [pic]

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός, παθολόγος λοιμωξιολόγος, Β.Κ., ο οποίος είχε εφημερία, παρέλειψε να αξιολογήσει έγκαιρα την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς και τον άφησε να περιμένει, με αποτέλεσμα περίπου μία ώρα μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο ο 59χρονος να πεθάνει από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η εξίσωση αυτή με λογαρίθμιση οδηγεί: [pic]

Ακολούθησε μήνυση σε βάρος των γιατρών από τους συγγενείς του νεκρού και η υπόθεση έφτασε χθες στην αίθουσα του τριμελούς πλημμελειοδικείου.

Η σχέση αυτή, είναι γνωστή ως εξίσωση των Henderson και Hasselbalch, και αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του pH ενός ρυθμιστικού διαλύματος.

Κατά την απολογία του ο γιατρός υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί πως ο ασθενής είχε υποστεί έμφραγμα και ότι με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αλλά και την εικόνα που παρουσίαζε ο 59χρονος αξιολόγησε ως μη επείγουσα την περίπτωσή του.

Η παραπάνω εξίσωση ισχύει υπό ορισμένες προϋποθέσεις π.χ. για ένα το ρυθμιστικό διάλυμα της μορφής ΗΑ/ Α- θα πρέπει: α. η συγκέντρωση του οξέος στην κατάσταση ισορροπίας να είναι περίπου ίση με την αρχική συγκέντρωση του οξέος, δηλαδή cοξ = [ΗΑ]αρχικό β. η συγκέντρωση της συζυγούς βάσης στην κατάσταση ισορροπίας να είναι περίπου ίση με την αρχική συγκέντρωση της βάσης, δηλαδή c βάσης = [Α-]αρχικό

Δεν έπεισε ωστόσο το δικαστήριο, το οποίο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, κήρυξε ένοχο τον γιατρό για ανθρωποκτονία από αμέλεια και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Αναλογικά ισχύει: [pic] και [pic]