Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( αγωγή σε βάρος της οικολογικής κίνησης :: 19/1/2006 22:09:43) 

Αγωγή σε βάρος της Οικολογικής Κίνησης

Γραφική απεικόνιση ατομικών τροχιακών

- Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου εκδικάζεται από το πολυμελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή της εταιρείας "ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ", με την οποία ζητά την πληρωμή αποζημίωσης 13,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και προσωπικά από τα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η απεικόνιση των ατομικών τροχιακών ή ακριβέστερα της πυκνότητας του ηλεκτρονιακού νέφους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.

- Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων διαμαρτύρεται με επιστολές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρωθυπουργό για την εξαγγελθείσα κατασκευή μονάδας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΕΛΠΕ στα Μέγαρα της Αττικής.

Η παράσταση των τροχιακών (συναρτήσεων ψ2) με οριακές καμπύλες είναι από τις πιο συνηθισμένες.

Η μονάδα, που θα λειτουργεί με τη χρήση φυσικού αερίου, θα είναι ισχύος 390 MW.

Να θυμίσουμε, ότι το περίγραμμα της καμπύλης περικλείει το 90-99% της πυκνότητας του ηλεκτρονιακού νέφους.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της Αττικής με 920.000 τόννους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Τα s τροχιακά (l = 0) έχουν σφαιρική συμμετρία, που σημαίνει ότι η πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο σε μια ορισμένη απόσταση από τον πυρήνα είναι ανεξάρτητη από την κατεύθυνση.

Το πιο… παράδοξο όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια εκκρεμούν αιτήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Αττική!

Τα s τροχιακά συμβολίζονται με σφαίρες, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από τον κύριο κβαντικό αριθμό.

- Η ανακύκλωση των αποβλήτων στις χώρες της Ε.Ε. προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο κύριος κβαντικός αριθμός n, στον οποίο ανήκει το τροχιακό s, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ακτίνα της σφαίρας.

Αυτό αποδεικνύει έκθεση των αρμόδιων φορέων, ωστόσο στη χώρα μας κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει μέχρι τώρα ότι ακολουθούμε τους ρυθμούς των άλλων κρατών.

ΣΧΗΜΑ 1.3 Σχηματική παρουσίαση των 1s, 2s και 3s τροχιακών (συναρτήσεων ψs2). Η ένταση του χρώματος είναι ανάλογη προς την πυκνότητα του ηλεκτρονιακού νέφους.

- Η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στην πόλη κυρίως τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο καθώς και τα υψηλά ποσοστά ηχορύπανσης που παρατηρούνται στους περισσότερους δρόμους της πόλης την ίδια περίοδο αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, σύμφωνα με έκθεση του ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης.

Με ανάλογη σκέψη, τα p τροχιακά έχουν το σχήμα διπλού λοβού, όπως φαίνεται στο σχήμα 1.4. Το σχήμα του λοβού είναι το σχήμα που προκύπτει αν ένα σφαιρικό μπαλόνι «τραβηχτεί» από κάποιο σημείο του, π.χ. από εκεί που είναι δεμένο. Να παρατηρήσουμε επίσης ότι το ηλεκτρόνιο στο p τροχιακό, αντίθετα από ότι συμβαίνει στο s, έχει ελάχιστη πιθανότητα να βρεθεί κοντά στον πυρήνα. Όπως γνωρίζουμε, σε κάθε τιμή του κύριου κβαντικού αριθμού με n [pic] 2, αντιστοιχούν τρία p τροχιακά, που έχουν ίδιο μέγεθος και σχήμα αλλά διαφορετικό προσανατολισμό. Το καθένα απ’ αυτά τα τροχιακά, px, py και pz, προσανατολίζεται στον αντίστοιχο άξονα, x, y και z, όπως φαίνεται στο σχήμα 1.4. Επίσης, όπως και στην περίπτωση των s, το μέγεθος του p τροχιακού καθορίζεται από την τιμή του κύριου κβαντικού αριθμού. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο κύριος κβαντικός αριθμός n στον οποίο ανήκει το τροχιακό p, τόσο μεγαλύτερο είναι τo μέγεθος του τροχιακού. Τέλος, τα d τροχιακά (l = 2) είναι πέντε (ml: -2, -2, 0, +1, +2) με σχετικά πολύπλοκη απεικόνιση, που ξεφεύγει από τα όρια διδασκαλίας του παρόντος βιβλίου. Το ίδιο ισχύει και για τα f τροχιακά (l = 3) που είναι συνολικά 7 (ml: -3, -2, -2, 0, +1, +2, +3).

ΣΧΗΜΑ 1.4 α. Σχηματική παρουσίαση των τριών p τροχιακών, px, py και pz (συναρτήσεων ψp2) β. Σχετικά μεγέθη των τροχιακών 2pz και 3pz. Τα τροχιακά p έχουν σχήμα παρόμοιο με τα «βαράκια» της γυμναστικής.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΙΑΚΟΥ Μπορούμε να σκεφτούμε ένα τροχιακό σαν μια διαρκή κίνηση ενός ηλεκτρονίου γύρω από τον πυρήνα. Μια τέτοια φωτογραφία θα εμφάνιζε το τροχιακό σαν ένα σύννεφο από στίγματα, το οποίο θα έδειχνε την περιοχή του χώρου γύρω από τον πυρήνα όπου βρίσκεται το ηλεκτρόνιο. Αυτό το νέφος ηλεκτρονίων δεν έχει σαφώς καθορισμένα όρια, αλλά για πρακτικούς λόγους μπορούμε να θέσουμε τέτοια όρια, λέγοντας ότι το τροχιακό αντιπροσωπεύει το χώρο όπου το ηλεκτρόνιο βρίσκεται το περισσότερο χρόνο (90-95%). (J. McMurry «Οργανική Χημεία τόμος 1»)

Άλλος τρόπος απεικόνισης των p τροχιακών (συναρτήσεων ψp2).