Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Έρευνα

( δεν καταβάλλουν έγκαιρα τη διατροφή :: 19/1/2006 19:06:16) 

ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ

Μηχανισμός ηλεκτρόλυσης

Δεν καταβάλλουν έγκαιρα τη διατροφή

Τα προϊόντα ηλεκτρόλυσης τήγματος ιοντικής ένωσης είναι προφανή π.χ. κατά την ηλεκτρόλυση τήγματος βρωμιούχου μαγνησίου έχουμε: κάθοδος ( - ): Mg2+ + 2e- [pic] Mg (αναγωγή) άνοδος ( + ): 2Br- - 2e- [pic] Br2 (οξείδωση)

Προβλήματα με τις πληρωμές της διατροφής αντιμετωπίζουν χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες και στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση όμως ηλεκτρόλυσης υδατικού διαλύματος ηλεκτρολύτη τα πράγματα περιπλέκονται.

Δικηγόρος, η οποία έχει αναλάβει πολυάριθμες σχετικές αγωγές, αναφέρει στη "Μ" ότι οι μισοί από τους πατέρες, στους οποίους έχει οριστεί να πληρώνουν διατροφή, "δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Δηλαδή, οι αντιδράσεις που γίνονται στην κάθοδο ή στην άνοδο δεν είναι πλέον προφανείς, καθώς στο διάλυμα εκτός από τα ιόντα του ηλεκτρολύτη υπάρχουν και μόρια νερού και τα προϊόντα ιοντισμού αυτού H3O+ και ΟΗ-.

Λίγοι βέβαια δεν πληρώνουν καθόλου".

Οι ουσίες αυτές μπορούν να πάρουν μέρος στις ηλεκτροχημικές αντιδράσεις, ανάλογα με τη συγκέντρωση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη στις προτάσεις που προωθεί ο σύλλογος αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών "Η ελπίδα", που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, είναι να ορίζεται "η διατροφή και επιμέλεια των παιδιών με την κατάθεση της αγωγής διαζυγίου.

Και δε φτάνει μόνο αυτό.

Ορισμός αυτόματης αναπροσαρμογής όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και καταβολή της στο δημόσιο ταμείο, από το οποίο θα την εισπράττει ο/η δικαιούχος.

Είναι δυνατόν το ένα ή και τα δύο ηλεκτρόδια να προκαλέσουν δευτερεύουσες αντιδράσεις, είτε με τα προϊόντα της ηλεκτρόλυσης, είτε με το διάλυμα.

Να χρειάζεται δικαστική πράξη μόνο σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής περιουσιακών στοιχείων".

Για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των ηλεκτροδίων χρησιμοποιούμε συχνά αδρανή ηλεκτρόδια π.χ. από λευκόχρυσο (Pt).

Κανονισμός

Η πρόβλεψη των αντιδράσεων που γίνονται στα δύο ηλεκτρόδια μπορεί να γίνει με βάση τις τιμές των κανονικών δυναμικών ηλεκτροδίου, Εο, των διαφόρων ουσιών στο διάλυμα.

Χθες, κατά το Euroinfo, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο πρόταση κανονισμού που στοχεύει στην άρση των φραγμών που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην είσπραξη της διατροφής στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Το δυναμικό του ηλεκτροδίου αποτελεί μέτρο της ευκολίας οξείδωσης ή αναγωγής μιας ουσίας και συνεπώς συσχετίζεται με την ευκολία εκφόρτισης των ιόντων στο διάλυμα.

Ο μελλοντικός αυτός κανονισμός έχει τη φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα νομικό περιβάλλον προσαρμοσμένο στις νόμιμες προσδοκίες των δικαιούχων διατροφής.

Την έννοια όμως του κανονικού δυναμικού θα θίξουμε στην ύλη της Γ΄ Λυκείου, γι’ αυτό επί το παρόντος θα αρκεστούμε στην καταγραφή μιας σειράς εκφόρτισης κατιόντων και ανιόντων, με βάση την οποία θα μπορούμε να προβλέπουμε τα προϊόντα ηλεκτρόλυσης.

Πρέπει να τους επιτραπεί να επιτυγχάνουν εύκολα, γρήγορα και συνήθως χωρίς έξοδα έναν εκτελεστό τίτλο, που θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει χωρίς εμπόδια στον ευρωπαϊκό δικαστικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι η σειρά αυτή ισχύει με την προϋπόθεση ότι τα ιόντα έχουν παραπλήσιες συγκεντρώσεις στον ηλεκτρολυτικό αγωγό και ότι τα ηλεκτρόδια είναι αδρανή.

Τι λένε οι αριθμοί

1. Στην κάθοδο η σειρά εκφορτίσεως για τα συνήθη κατιόντα είναι:

Εκθεση της UNICEF το 2000 παρατηρούσε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας διπλασιάζεται στις μονογονεϊκές οικογένειες, φθάνοντας το 24,9% (με ποσοστό παιδιών σε μονογονεϊκές οικογένειες το 3,7%).

Au3+, Pt2+, Ag+, Cu2+, H+(οξύ), Pb2+, Sn2+, Ni2+, [H2O], Fe2+, Cr3+, Zn2+, Mn2+, Al3+, Mg2+, Na+, Ca2+, Ba2+, K+

Σύμφωνα με στοιχεία του 2002-2003 στη χώρα μας μεταξύ των κατηγοριών με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας βρίσκονται οι μονογονεϊκές οικογένειες, με ποσοστό 34,5%, μεγαλύτερο και από των οικογενειών πολυτέκνων (31,5%), των ηλικιωμένων (27,8%), των άνεργων (32,7%) και των συνταξιούχων (29,5%).

Να παρατηρήσουμε ότι η σειρά εκφόρτισης των κατιόντων και ανιόντων είναι η αντίστροφη της σειράς δραστικότητας των μετάλλων και αμετάλλων, αντίστοιχα. Ο σχηματισμός Η2 κατά την ηλεκτρόλυση υδατικού διαλύματος NaCl οφείλεται στην αντίδραση: 2Η2Ο + 2e­- [pic] H2 + 2OH- Ο σχηματισμός Ο2 κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος AgNO3 οφείλεται στην αντίδραση: 2H2O [pic] 4H+ + O2+ 4e- Οι κυριότερες εφαρμογές της ηλεκτρόλυσης είναι: 1. παρασκευές α. μετάλλων π.χ. Na β. αμετάλλων π.χ.Cl2 γ. ενώσεων π.χ. NaOH 2. καθαρισμός μετάλλων 3. επιμετάλλωση.

Πρόσφατο δημοσίευμα της "Καθημερινής", εξάλλου, που παρέθετε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας βασισμένα στην απογραφή του 2001 ανέφερε ότι στη χώρα διαβιούν 351.177 μονογονεϊκές οικογένειες.

Για παράδειγμα κατά την ηλεκτρόλυση υδατικού διαλύματος AgNO3, στην κάθοδο εκφορτίζεται εκλεκτικά το Ag+ έναντι του ιόντος H+.

"Eκείνες με επικεφαλής μητέρα είναι 292.485 και με επικεφαλής πατέρα 58.692".

Δηλαδή έχουμε: 2Ag+ + 2e- [pic] 2Ag και όχι 2H+ + 2e- [pic] H2.

Ρ.Α.

Ομοίως, αν ηλεκτρολυθεί διάλυμα NaCl, στην κάθοδο σχηματίζεται Η2 και όχι Na. 2. Στην άνοδο η σειρά εκφορτίσεως για τα συνήθη ανιόντα είναι: S2-, OH- (βάση), J-, [H2O], Br-, Cl-, οξυγονούχα ιόντα, F-

Δηλαδή αν ηλεκτρολυθεί υδατικό διάλυμα NaCl, στην άνοδο έχουμε: 2Cl- [pic] Cl2 + 2e- και όχι 2OH- [pic] H2O + 1/2 O2 + 2e- Αν ηλεκτρολυθεί διάλυμα Na2SO4 στην άνοδο έχουμε έκλυση Ο2, που οφείλεται στην αντίδραση: 2OH- - 2e- [pic] H2O + 1/2 O2. Για την εμπέδωση των παραπάνω δίνεται σειρά παραδειγμάτων.