Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( μεταλλάχθηκε ο φονικός ιός της γρίππης :: 12/1/2006 21:48:38) 

Βρετανία: Ελεγχοι σε δείγματα που ελήφθησαν από την Τουρκία έδειξαν ότι "υπέστη μια μικρή αλλαγή" - Εντείνεται η ανησυχία για πανδημία

Παράδειγμα 4.8

Μεταλλάχθηκε ο φονικός ιός της γρίππης

Σε δοχείο όγκου V = 20 L εισάγονται στους 500 βαθμούς C 4 g H2, 508 g I2 και 1024 g HI.

Γενετικοί έλεγχοι δειγμάτων, που ελήφθησαν από Τούρκους πολίτες, θύματα της νόσου των πουλερικών, έδειξαν ότι ο ιός της συγκεκριμένης γρίπης έχει υποστεί κάποια μικρή αλλαγή, αλλά πιθανόν όχι αρκετά μεγάλη, ώστε να θεωρείται περισσότερο επικίνδυνος.

Να διερευνήσετε αν το σύστημα είναι σε ισορροπία.

Αυτό δήλωσαν χθες ερευνητές, οι οποίοι πρόσθεταν ότι η μετάλλαξη είναι μία από τις αναμενόμενες για ιό που μπορεί να μεταβληθεί.

Αν όχι, προς ποια κατεύθυνση οδεύει η αντίδραση και ποιες θα είναι οι ποσότητες των αερίων στη θέση ισορροπίας;

Όπως επεσήμαναν πρόκειται για μία εξ αυτών για τις οποίες θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι θα οδηγήσει, τελικά, σε πρόκληση πανδημίας.

Δίνεται ότι, η Kc της παρακάτω αντίδρασης στους 500 βαθμούς C είναι 9.

Τα δείγματα δύο εκ των πρώτων θυμάτων στην Τουρκία εστάλησαν για αναλύσεις σε εργαστήριο στη Βρετανία, το οποίο έχει ανοιχτή γραμμή με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g)

Οι επιστήμονες παρατηρούν προσεκτικά τον ιό, προκειμένου να δουν αν υφίσταται τις αλλαγές, οι οποίες θα του επέτρεπαν να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που θα κατέληγε σε πανδημία.

Υπήρχαν δύο διαφορετικά στελέχη του ιού στα σώματα των θυμάτων, που ήταν έφηβοι, είπε ο δόκτωρ Ρούμπεν Ντόνις, επικεφαλής της ομάδας μοριακής γενετικής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων και του τμήματος Αποτροπής της Γρίπης.

"Το ένα ήταν ένας κανονικός ιός, όμοιος με αυτούς που έχουμε δει και πριν σε πουλερικά στην Τουρκία. Κι εδώ δεν υπάρχουν εκπλήξεις", δήλωσε ο Ντόνις σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Ρόιτερ.

Αλλά οι μισοί ιοί είχαν μια μεταβολή σε πρωτεΐνη, την αιμαγλουτινίνη, την οποία χρησιμοποιούν οι ιοί της γρίπης, για να επιτεθούν στα κύτταρα που μολύνουν. Αυτή η πρωτεΐνη είναι το "Η" στην ονομασία των ιών της γρίπης.

Η συγκεκριμένη μεταβολή, όπως διαπιστώθηκε στο παρελθόν, είχε επιτρέψει σε ιούς να επιδράσουν σε μεγαλύτερο βεληνεκές κυττάρων, μέσω μιας δομής που είναι γνωστή ως σιαλικό οξύ. Αυτό είναι μόνο θεωρητικό, τόνισε ο Ντόνις.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η μετάλλαξη έχει μεγάλη σημασία ως προς το να καταστήσει τον ιό πιο μεταδοτικό στους ανθρώπους, ή περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο.

Ο Ντόνις είπε ότι παρόμοιες μεταλλάξεις παρατηρήθηκαν στον ιό H5N1, που είχε εμφανιστεί στο Χογκ Κογκ το 2003, όταν πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρώπους και αργότερα στο Βιετνάμ.