Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σε οριακό σημείο το δίκτυο της δεη :: 24/1/2006 21:19:09) 

Σε οριακό σημείο το δίκτυο της ΔΕΗ 1. Διαμοριακές δυνάμεις - Καταστάσεις της ύλης - Προσθετικές ιδιότητες

Κίνδυνος διακοπών ρεύματος λόγω αυξημένης ζήτησης - Τέσσερις μονάδες εκτός λειτουργίας

Εισαγωγή

Σε οριακό επίπεδο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στο βασικό κεφάλαιο του χημικού δεσμού (Α΄ λυκείου) μάθαμε πώς και γιατί ενώνονται τα άτομα των στοιχείων μέσα στο μόριο των ενώσεων και των πολυατομικών στοιχείων. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών, ελλοχεύουν τον κίνδυνο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος στην περίπτωση που τεθούν εκτός λειτουργίας και νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος. Στην ενότητα που ακολουθεί θα μελετήσουμε τι γίνεται έξω από τα μόρια, στο χώρο που τα περιβάλλει.

Τις τελευταίες ώρες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Κατανομής Φορτίων της ΔΕΗ παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τους δείκτες προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία των παλιών μονάδων Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, που θεωρούνται ήδη αναξιόπιστες, μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Ποιες είναι oι διαμοριακές δυνάμεις;

Χτες το μεσημέρι η ζήτηση ήταν 8.700 μεγαβάτ, εκ των οποίων πρέπει να σημειωθεί ότι τα 3.600 καταναλώνονταν στο "αδηφάγο" λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τι συμβαίνει και τα μόρια διατάσσονται με τάξη σε κανονικούς σχηματισμούς και με ελάχιστη κινητικότητα στη στερεά κατάσταση;

Τις βραδινές ώρες η ζήτηση επρόκειτο να αυξηθεί και να φτάσει στα 9.000 μεγαβάτ.

Πώς αποκτούν μία σχετική ελευθερία κινήσεων και «γλιστρούν» στην υγρή κατάσταση;

Την ίδια στιγμή η εγχώρια διαθέσιμη ενέργεια ήταν χτες 9.400 μεγαβάτ, ενώ στο φορτίο αυτό πρέπει να προστεθούν και τα 600 μεγαβάτ που εισάγονται από τις βόρειες γειτονικές χώρες.

Πώς φτάνουν στην απόλυτη, σχεδόν, αναρχία της χαοτικής κίνησης στην αέρια κατάσταση;

Ετήσια συντήρηση

Κεντρικό σημείο του κεφαλαίου θα είναι, όπως και σε εκείνο του δεσμού, η έννοια της δύναμης και η συμπεριφορά των μορίων τόσο στην καθαρή τους κατάσταση, όσο και μέσα σε μίγματα ομογενή (π.χ. διαλύματα).

Στο μεταξύ αυτή την περίοδο βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης, τρεις μονάδες της ΔΕΗ.

Στο κεφάλαιο του χημικού δεσμού μάθαμε πως τα αντίθετα φορτισμένα ιόντα έλκονται και συγκρατούνται μεταξύ τους στο κρυσταλλικό πλέγμα των ιοντικών ενώσεων, όπως π.χ. στο NaCl.

Πρόκειται για τη μονάδα 4 της Καρδιάς, την 1 της Μεγαλόπολης και την 9 του Κερατσινίου.

Επίσης, είδαμε, ότι στο μόριο τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους με ομοιοπολικό ή μοριακό δεσμό και σχηματίζουν ένα σταθερό συγκρότημα.

Επίσης, προχτές βγήκε εκτός λειτουργίας λόγω έκτακτης βλάβης η μονάδα 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για την οποία οι υπεύθυνοι του σταθμού εκτιμούν ότι θα τη θέσουν σήμερα σε λειτουργία.

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι το μόριο του (Η2) και του HCl.

"Το πρόβλημα ενδεχομένως θα δημιουργηθεί αν προκύψει βλάβη σε κάποια άλλη μονάδα, οπότε είναι υπαρκτό το σενάριο των προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας", δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Πιλαλίδης.

Ποιες, όμως, είναι οι δυνάμεις οι οποίες συγκρατούν τα μόρια μεταξύ τους, προδίδοντάς τους τη στερεά ή την υγρή κατάσταση;

Ωστόσο, ο Ν. Πιλαλίδης υπογράμμισε "την ελλιπή συντήρηση των δικτύων της ΔΕΗ", αλλά και τη "μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού".

Να σημειωθεί ότι στην αέρια ιδανική κατάσταση οι δυνάμεις αυτές θεωρούνται αμελητέες.

Είπε ότι "έγιναν 1.000 προσλήψεις επί Στέργιου Νέζη (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), αλλά εκκρεμούν 1.350 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες, τις υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, αλλά δυστυχώς ακόμη περιμένουμε".

Πρέπει να τονιστεί ότι ανάμεσα στα μόρια, γενικά, ασκούνται δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις.

Επίσης είπε ότι εκκρεμούν άλλες 96 προσλήψεις στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και στο Αθερινέλαιο.

Οι πρώτες, οι οποίες οφείλονται στη θερμική κίνηση των μορίων, τείνουν ν' απομακρύνουν τα μόρια το ένα από το άλλο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Οι δεύτερες, που είναι ηλεκτρικής φύσης, είναι ελκτικές δυνάμεις και τείνουν να φέρουν το ένα μόριο κοντά στο άλλο. Το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης και οι ισορροπίες που αναπτύσσονται καθορίζουν, τη φυσική κατάσταση του σώματος, σε κάθε δεδομένο σύνολο συνθηκών θερμοκρασίας και πίεσης.

Ενδομοριακοί δεσμοί είναι οι δεσμοί που συγκρατούν τα άτομα στα μόρια των στοιχείων ή ενώσεων. Διαμοριακοί δεσμοί είναι οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των μορίων.