Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πρώτα οι κάτοικοι;

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

* Το πάνω χέρι στην υπόθεση της λειτουργίας του ξενώνα αποασυλοποίησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στον Εύοσμο κατάφεραν και πήραν οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν έντονα.

- Στις αρχές του 4ου μ.Χ. αι. οι πολιτικές συνθήκες και η θρησκευτική ελευθερία που υποστήριζε ο Μ. Κωνσταντίνος διαμόρφωσαν το κλίμα για τη συνάντησή του με τον Λικίνιο στα Μεδιόλανα και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Έτσι, μετά το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για να μη λειτουργήσει ο ξενώνας, ήρθε και η δήλωση του υφυπουργού Υγείας, κ. Γιαννόπουλου, που χθες επισκέφτηκε την περιοχή, ο οποίος τους είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν δεν το επιτρέψουν οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο, τότε ο ξενώνας δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

- Το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων στα Μεδιόλανα ήταν η ελευθερία κάθε πολίτη να λατρεύει το Θεό στον οποίο πιστεύει (ανεξιθρησκία) χωρίς να στερείται την περιουσία του ή να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του. Απορία 1η: - Με το διάταγμα των Μεδιολάνων οι χριστιανοί ανελίσσονται σε ανώτερες πολιτικές, στρατιωτικές και κοινωνικές θέσεις, και εξανθρωπίζονται το νομικό καθεστώς και το κοινωνικό πλαίσιο εργασίας και σχέσεων των πολιτών της αυτοκρατορίας. Αυτό είναι πολιτική βούληση, για να λυθεί ένα θέμα υπέρ αδυνάτων, όπως είναι τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της αποασυλοποίησης από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απορία 2η: 1. Ποιες ιστορικές προσωπικότητες θεωρείτε ότι καθόρισαν τις εξελίξεις, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στις αποφάσεις για την ανεξιθρησκία στα Μεδιόλανα; Και αν οι κάτοικοι δεν το επιτρέψουν ποτέ, τότε πού θα λειτουργήσει ο ξενώνας; 2. Πιστεύετε ότι η ανεξιθρησκία είναι αίτημα που έχει ικανοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ή ότι υπάρχουν και στις μέρες μας, ακόμη και σε "πολιτισμένες" κοινωνίες προκαταλήψεις πάνω σε ζητήματα πίστης; Γιατί πιστεύω ότι και άλλοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα αντιδράσουν ομοίως, αφού βλέπουν την πολιτική βούληση να κάμπτεται σε χρόνο ρεκόρ! 3. Στην Ενωμένη Ευρώπη στην οποία ζούμε υπάρχει θρησκευτική ελευθερία.

Απορία 3η:

Είναι μια ανοιχτή κοινωνία, όπου συνυπάρχουν λαοί με διαφορετικές παραδόσεις.

Μέχρι να δούμε τι θα αποφασίσουν οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο, τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί και πρέπει να προχωρήσουν σε αποασυλοποίηση;

Η ελευθερία της πίστης είναι αυτονόητη.

Φ.Χ.

Υπάρχουν χώρες στον πλανήτη στις οποίες δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία;

Υ.Γ.:

4. Να συζητήσετε στην τάξη, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, το πόσο στενά συνδέονται ο ρατσισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και η κοινωνική βία.

Με όλα αυτά που γίνονται διαρκώς σε αυτήν την πόλη ενάντια σε αδύναμους και άρρωστους ανθρώπους, ολοένα και πιο πολύ θυμάμαι τα λόγια που είχε πει ο Κώστας Στεφανής ως υπουργός Υγείας για την κατάληψη από κατοίκους της οδού Αναγεννήσεως του κτιρίου του ΟΚΑΝΑ:

Να αναζητήσετε παραδείγματα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

"Δεν πρόκειται να χτίσουμε νέες Σπιναλόγκες.

Να έχετε υπόψη σας στη συζήτηση αυτή ότι ο Ορθόδοξη Εκκλησία το 1878 καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό των ορθόδοξων χωρών ως αίρεση, με απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει δίπλα και με άρρωστους ανθρώπους".

5. Να αναζητηθεί η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης του 1878 και να συζητηθεί στην τάξη το περιεχόμενό της.

Δύσκολο να συμβεί αυτό εδώ, κ. καθηγητά. Γιατί, βλέπετε, φοβόμαστε έναν ξενώνα με δεκαπέντε ανήμπορους πρώην ψυχικά ασθενείς, την ώρα που στο διπλανό μας διαμέρισμα μπορεί να μένει φονιάς, μαστροπός, κλέφτης κ.ά. και να μην μας ενοχλεί επειδή δεν το ξέρουμε!