Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κεδκε: να μειωθούν οι εισακτέοι στα τει αθηνών, πειραιά και θεσσαλονίκης :: 15/2/2006 20:44:37) 

ΚΕΔΚΕ: Να μειωθούν οι εισακτέοι στα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Τα συμπεράσματα της ιστορικής έρευνας

Τη γενναία μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προτείνουν οι δήμαρχοι πόλεων, όπου λειτουργούν ΤΕΙ, ως αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επιφέρει στη βιωσιμότητα των περιφερειακών ΤΕΙ η καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ιδρύματα. Στην τελική της φάση, η μελέτη των γεγονότων του παρελθόντος απαιτεί τη διατύπωση συμπερασμάτων.

Σε σύσκεψη δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ο πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, παρουσίασε στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος.

Προκειμένου να διατυπώσουμε συμπεράσματα, θα βασιστούμε στα αποτελέσματα των ιστορικών γεγονότων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, στο σύνολο των περίπου 76.800 εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2005, οι 16.500 είχαν βαθμολογία κάτω από τη βάση του 10.

Τα αποτελέσματα είναι δύο ειδών: αυτά που εκδηλώνονται άμεσα και αυτά που εμφανίζονται αργότερα.

Από αυτούς οι 15.000 εισήχθησαν στα ΤΕΙ και συγκεκριμένα μόλις οι 370 στα κεντρικά ΤΕΙ και οι υπόλοιποι 14.630 στα περιφερειακά.

Η πρώτη κατηγορία αποτελεσμάτων είναι εύκολο να επισημανθεί από τον ιστορικό, εξαιτίας της σαφήνειας των γραπτών πηγών.

Υπό τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των περιφερειακών ΤΕΙ, οι δήμαρχοι κατέληξαν σε τέσσερις προτάσεις: α. στη σταδιακή εφαρμογή της βάσης του 10, β. στη σταδιακή αντικατάσταση των σχολών που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών με άλλες σύγχρονου προσανατολισμού, γ. στην κατάργηση των ομοειδών τμημάτων στα τρία κεντρικά ΤΕΙ υπέρ των περιφερειακών και δ. στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ.

Η δεύτερη, όμως, κατηγορία απαιτεί προσεκτική μελέτη της χρονικής περιόδου που ακολουθεί μετά τα γεγονότα, ώστε να επισημανθούν κάποια αποτελέσματα που εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα.

Η επισήμανση, πάντως, των αποτελεσμάτων των ιστορικών γεγονότων είναι το κρισιμότερο σημείο στην ιστορική έρευνα, διότι επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι σαν ένα φως που οδηγεί το σήμερα με ασφάλεια προς το αύριο.