Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Σύντομη είδηση

( κοπή της βασιλόπιτας της εσηεμ-θ :: 8/1/2006 22:03:57) 

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο πρωτοσύγκελος Ι.Τασιάς με μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κατά τη διάρκεια της τελετής, ανήμερα των Φώτων.

ΥΠΟΘΕΣΗ CΟΝΝΕCΤΙΟΝ

Η Γη Χαναάν, η Γη της Επαγγελίας

Κοπή της βασιλόπιτας της ΕΣΗΕΜ-Θ

Απειλή για 212 εμπόρους

Στο μέσο περίπου αυτού του εύφορου τόξου βρίσκεται και η Παλαιστίνη, η οποία αρχικά ονομαζόταν Γη Χαναάν.

Παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης και των αρχών της πόλης έκοψε ανήμερα των Φώτων την πρωτοχρονιάτικη πίτα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Αγωγές κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου και εννέα τραπεζών ετοιμάζεται να καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από τη στάση πληρωμών που κήρυξε η εταιρεία Connection ΑΕΒΕΕ. Ας προσέξουμε το χάρτη 2.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο της ιεράς μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τασσιά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας τόνισε ότι ήδη έχει τεθεί θέμα σφράγισης επιταγών για 212 επιχειρήσεις που συναλλάσσονταν με την Connection (εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 300).

Βλέπουμε ότι οι εμπορικοί και στρατιωτικοί δρόμοι που συνέδεαν τους χώρους των μεγάλων πολιτισμών της περιοχής περνούσαν υποχρεωτικά από την Παλαιστίνη.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρης Γουσίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο των δημοσιογράφων σήμερα, στα προβλήματα του κλάδου, αλλά και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2005.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το «άνοιγμα» που θα δημιουργηθεί στην αγορά από τυχόν σφράγιση των επιταγών των εμπόρων προς την Connection, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, θα ανέλθει στο πόσο των 12 εκατ. ευρώ (4 δισ. δραχμών).

Έτσι, αυτή η στενή παραθαλάσσια λωρίδα εύφορης γης ήταν πολύ σημαντική για την ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά τον αγιασμό ακολούθησε δεξίωση.

Το πρόβλημα αφορά επιταγές των καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, τις οποίες έδιδαν στην Connection για την προμήθεια προϊόντων, και τις οποίες στη συνέχεια η εταιρεία χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για να πάρει δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες.

Γι' αυτό το λόγο, παρ' όλη τη μικρή της έκταση (είναι μικρότερη από την Πελοπόννησο), όλοι οι ισχυροί λαοί της περιοχής ήθελαν να κατακτήσουν τη Χαναάν.

Δυναμικό "παρών" στην τελετή έδωσαν και τα παιδιά των δημοσιογράφων, τα οποία παρακολούθησαν θεατρική παράσταση, ενώ λίγο αργότερα τους μοιράστηκαν δώρα.

Ο κ. Καρέλλας ζήτησε, μάλιστα, από τις τράπεζες να μην προχωρήσουν σε σφράγισμα επιταγών και από κοινού να μπλοκάρουν το ποσό των 12 εκατ. ευρώ έως ότου η υπόθεση διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη.

Η λέξη Παλαιστίνη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Φιλισταία, δηλαδή την παραθαλάσσια πεδινή περιοχή, στην οποία από το τέλος του 13ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν οι Φιλισταίοι.

Στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γεώργιος Σαλαγκούδης και Αθλητισμού Γεώργιος Ορφανός, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Τάσος Σπηλιόπουλος, Στέλιος Παπαθεμελής, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου και Ασημίνα Ξηροτύρη.

Ενώ τόνισε ότι, μέχρι σήμερα, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν βρήκε τη συμπαράσταση από κανένα θεσμοθετημένο φορέα της πολιτείας ούτε και από κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα προσπάθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Και μας έφερε σ' αυτόν τον τόπο και μας έδωσε τη χώρα αυτή, χώρα που ρέει γάλα και μέλι. Δευτ 26, 9

Επίσης ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας κ.ά.

Χάρτης 2: Η Παλαιστίνη, πέρασμα των λαών της εποχής

Η Γη Χαναάν είναι η χώρα που ο Θεός υποσχέθηκε στο λαό του. Γι' αυτό και ονομάστηκε Γη της Επαγγελίας (= χώρα της υπόσχεσης), όπως επίσης και Γη Ισραήλ (= χώρα των Ισραηλιτών). Είναι η γη στην οποία διαδραματίστηκαν* τα περισσότερα γεγονότα της Παλαιάς, αλλά και της Καινής Διαθήκης. Στα βιβλία της Αγίας Γραφής συναντούμε πολλά ονόματα περιοχών αυτής της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι η μορφολογία* του εδάφους και το κλίμα μιας χώρας παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων που την κατοικούν. Γι' αυτό ας γνωρίσουμε περισσότερο αυτά τα χαρακτηριστικά της Παλαιστίνης. Προσέξτε το χάρτη 3.

Μέσα σε μια τόσο στενή λωρίδα γης συναντούμε μεγάλες αντιθέσεις. Στα δυτικά της η χώρα βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παραθαλάσσια ακτή της απλώνεται γεμάτη αμμόλοφους και χωρίς φυσικά λιμάνια. Ακολουθεί μια στενή λωρίδα καταπράσινης εύφορης γης. Εδώ ευδοκιμούν σιτάρι, κριθάρι, συκιές, ελιές, ροδιές, πορτοκαλιές. Η επόμενη στενή λωρίδα γης προς τα ανατολικά είναι καλυμμένη με βουνά και λόφους. Γνωστότερα μας είναι το Θαβώρ και το Γαριζίν. Ανατολικότερα τα βουνά πέφτουν απότομα σχηματίζοντας μια βαθιά κοιλάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Ιορδάνης.

Χάρτης 3: Η μορφολογία της Παλαιστίνης

Η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και γι' αυτό δεν υπάρχει πλούσια βλάστηση και πουλιά στις όχθες της ούτε ζουν ψάρια στα νερά της.

Ο Ιορδάνης διατρέχει τη χώρα από βορρά προς νότο. Χύνεται στη λίμνη της Γεννησαρέτ και καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα. Εξαιτίας των ορμητικών νερών του δεν ήταν πλωτός και αποτελούσε φυσικό εμπόδιο στην επικοινωνία ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Παλαιστίνη. Πέρα από τον Ιορδάνη εκτείνεται το οροπέδιο της Υπεριορδανίας και μετά απλώνεται άνυδρη έρημος.

Επειδή η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στην έρημο και στη θάλασσα, το κλίμα της παρουσιάζει εντυπωσιακές διαφορές από λωρίδα σε λωρίδα και από τόπο σε τόπο. Έτσι, αλλού βρέχει συχνά κι ευνοούνται οι καλλιέργειες. Αλλού πάλι οι βροχές είναι σπάνιες κι επικρατεί ξηρασία. Εξαιτίας της οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης συχνά υπέφεραν από πείνα. Παρ' όλα αυτά η Παλαιστίνη ήταν πάντα γι' αυτούς η χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι.

Άποψη της σύγχρονης Ιερουσαλήμ