Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστημονική είδηση

( 1 στους 5 υπερταστικός :: 30/1/2006 20:17:21) 

Το 25% του πληθυσμού στη Δύση πάσχει από τη νόσο

Αστυνομικοί στις γειτονιές

2. Η έκρηξη της επανάστασης και η οργάνωση του αγώνα

1 στους 5 υπερταστικός

Αρχίζουν 335 άνδρες και γυναίκες τις περιπολίες σε 35 περιοχές

Τα πολεμικά γεγονότα άρχισαν τον Αύγουστο του 1866 με συγκρούσεις στην περιοχή των Χανίων.

Ενα στα πέντε άτομα στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση, ενώ η συχνότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε ποσοστό 25% στις ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου.

ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

Ο σουλτάνος ανέθεσε το έργο της καταστολής της επανάστασης στον Μουσταφά πασά, που και άλλοτε είχε πολεμήσει στην Κρήτη και είχε λάβει την επωνυμία «Γκιριτλής».

Τα αίτια της νόσου είναι ακόμα άγνωστα, αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπέρταση ευθύνεται για τις περισσότερες επισκέψεις στα ειδικά και μη ιατρεία και τη συνταγογράφηση των περισσοτέρων φαρμάκων απ' όλες τις άλλες παθήσεις.

Αστυνομικοί με… ονοματεπώνυμο. Ή αν προτιμάτε η ελληνική εκδοχή των Μπόμπηδων, των διάσημων Βρετανών αστυνομικών. Ο «αστυνόμος της γειτονιάς», ο νέο θεσμός που θέτει σε εφαρμογή το επόμενο δεκαήμερο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με στόχο την καλύτερη επικοινωνία πολιτών και Αστυνομίας.

Ο Μουσταφά πασάς κάλεσε με προκήρυξη του τους Κρήτες να καταθέσουν τα όπλα, με την υπόσχεση της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Νικόλαος Λευκός, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, ενόψει του 4ου Πανελλήνιου Συμποσίου Αρτηριακής Υπέρτασης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 2 ως τις 4 Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί αυτοί στις περιπολίες τους δεν θα κάνουν συστάσεις, δεν θα βεβαιώνουν παραβάσεις, αλλά και δεν θα προβαίνουν σε συλλήψεις.

Την απάντηση έδωσε η Γενική Συνέλευση των Κρητών: «Το σύνθημα "Ένωσις ή Θάνατος", το οποίον άπασα η Κρήτη ανεκήρυξε, δίδει την πρέπουσαν απάντησιν».

"Η αυξημένη συχνότητα της υπέρτασης, η σχεδόν ασυμπτωματική κλινική πορεία των ήπιων μορφών της που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερτασικών ατόμων, οι σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί στα όργανα - στόχους και τέλος η συνύπαρξή της με άλλους υψηλούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά., καθιστούν δικαίως την υπέρταση παράγοντα υψηλού κινδύνου και 'ύπουλο δολοφόνο' για τη δημόσια υγεία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευκός.

Τους «επώνυμους» αστυνομικούς, άνδρες και γυναίκες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι κάτοικοι 35 περιοχών της Αττικής, όπου αρχίζει να λειτουργεί πιλοτικά ο θεσμός.

Τη γενική αρχηγία του αγώνα είχαν αναλάβει παλαίμαχοι στρατιωτικοί, ενώ λόγιοι ιερωμένοι ανέλαβαν το λεπτό και δυσχερές έργο της αλληλογραφίας με τους ξένους Προξένους και τη διπλωματική διαχείριση του αγώνα.

Αρτηριακή υπέρταση

Ήδη 335 αστυνομικοί έχουν λάβει τις θέσεις τους στα 35 Αστυνομικά Τμήματα του Λεκανοπεδίου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν τις περιπολίες.

Οργανώθηκε επίσης «Προσωρινή Κυβέρνησις Κρήτης», χωρίς μόνιμη έδρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την καρδιαγγειακή νόσο και οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2020 η καρδιαγγειακή νόσος θα ευθύνεται για 25 εκατομμύρια θανάτους επί συνόλου 60 εκατομμυρίων θανάτων κι ότι η στεφανιαία νόσος θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πολίτες θα τους γνωρίζουν με το μικρό τους όνομα, θα έχουν… καρτ βιζίτ με τα τηλέφωνά τους, θα τους βλέπουν καθημερινά στη γειτονιά τους και σε αυτούς θα απευθύνονται για τα καθημερινά μικροπροβλήματα.

Η διαρκής μετακίνηση της έδρας της στα βουνά, ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα, ήταν η αιτία να της δοθεί η επωνυμία «Κυβέρνησις του βουνού».

"Αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής μιας εξειδικευμένης αντιυπερτασικής αγωγής είναι η σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ποσοστό 30% περίπου, των εγκεφαλικών επεισοδίων 40% και της στεφανιαίας νόσου 18%-20%.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με κινητό τυπογραφείο εξέδιδε προκηρύξεις προς τον Κρητικό λαό και επίσημη εφημερίδα, την πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα στο νησί, με τον τίτλο «Κρήτη» και τον υπότιτλο «Ένωσις ή Θάνατος».

Είναι όμως ανησυχητικό το φαινόμενο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι από τον υπερτασικό πληθυσμό μόνο το 1/3 υποβάλλεται και συμμορφώνεται με την εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, το 1/3 αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο για διάφορους λόγους θεραπεύεται ανεπαρκώς", τόνισε ο κ. Λευκός.

Στην Δήμο της Αθήνας ο νέος θεσμός θα εφαρμοσθει σε 9 Αστυνομικά Τμήματα, ενώ σε επτά Τμήματα θα λειτουργήσει στον Πειραιά, στη Δυτική Αττική και στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς και σε πέντε στην Νοτιοανατολική Αττική.

Πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό γίνονται έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου, το οποίο και θα θεραπεύει οριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη θα εφαρμοσθεί σε επτά Αστυνομικά Τμήματα που περικλείουν προβληματικές περιοχές.

"Μέχρι στιγμής το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα" είπε. Νέοι, εκπαιδευμένοι, οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών της Αστυνομίας, έχουν επιλεγεί για να στελεχώσουν τον νέο θεσμό. Οι 150 από τους 335 αστυνομικούς είναι βαθμοφόροι αρχιφύλακες και ανθυπαστυνόμοι και οι υπόλοιποι αστυφύλακες. Από προχθές, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής δεκαπενθήμερης μετεκπαίδευσής τους στις Σχολές της Αστυνομίας, κλήθηκαν να στελεχώσουν τα Τμήματα για την πρώτη επαφή με τις γειτονιές ευθύνης τους.

Σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες, θα υπάρχουν σε πρώτη φάση οκτώ έως δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων ο κάθε ένας θα έχει τον δικό του τομέα. Στην πρώτη του εφαρμογή, ο τομέας ευθύνης κάθε ομάδας θα είναι κατά μέσο όρο δέκα οικοδομικά τετράγωνα. Ωστόσο, στην Κατεχάκη ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των αστυνομικών, ώστε να μειωθεί ο χώρος ευθύνης των «περιπόλων της γειτονιάς».

Στην πρώτη τους επαφή γνωριμίας με τους πολίτες, οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα μοιράσουν κάρτες με τηλέφωνα του γραφείου τους, ενώ υπάρχει σκέψη να δοθούν και κινητά προκειμένου οι κάτοικοι να επικοινωνούν μαζί τους όλες τις ώρες του 24ώρου.