Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΕΙΣΜΟΣ.

ΓΝΩΜΗ

δ. Η πρώτη μεγάλη κρίση της κρητικής επανάστασης

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.11 χθες το πρωί στο θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς.

Μήπως φταίει και ο κόουτς;

Στην πράξη τα πράγματα αποδείχθηκαν πολύ δυσκολότερα.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΑΠΘ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά από το Αργοστόλι.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Ο σουλτάνος βρέθηκε σε αδυναμία να καταστείλει την κρητική επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ, ο οποίος αποδέχθηκε πρόθυμα την πρόσκληση.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο.

2 Φεβρουαρίου, εννέα το βράδυ, γήπεδο Κορυδαλλού.

Η απόβαση αιγυπτιακού στρατού στην Κρήτη (τέλη Μαΐου 1822) και οι πρώτες αποτυχίες των Κρητών στο πολεμικό πεδίο κλόνισαν τη θέση του Αφεντούλη. ΓΚΑΖΑΚΙΑ.

Το παιχνίδι Προοδευτική - Παναθηναϊκός έχει λήξει με νίκη των «πρασίνων» και ο υπερόπτης προπονητής των «βυσσινί», Σούλης Παπαδόπουλος, αντί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ή έστω να εξετάσει τους λόγους που η ομάδα γνώρισε την ήττα, τονίζει πικρόχολα και με ύφος αλαζονείας στη συνέντευξη Τύπου:

Η αντίθεση του με τους τοπικούς αρχηγούς και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των ενεργειών του οδήγησαν σε μεγάλη κρίση την επανάσταση. Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με τρία γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα χθες έξω από την Πανελλήνια Ένωση Εθνικής Αντίστασης στην οδό Βρυούλων 14 στη Νέα Σμύρνη.

«Να ξέρετε όλοι ότι μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε ομάδα σε οποιοδήποτε γήπεδο.

Ο Αφεντούλης θεωρήθηκε υπεύθυνος για πολλές πολεμικές αποτυχίες, καθαιρέθηκε από τα μέλη ενός νεοσύστατου «Κρητικού Συμβουλίου» και φυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1822. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Ειλικρινά, δεν μας απασχολεί η ήττα από τον Παναθηναϊκό, διότι πολύ σύντομα θα κάνουμε και άλλη νίκη».

Οι «Παραστάται και Πληρεξούσιοι της Πατρίδος», όπως ονομάζονταν οι Κρήτες αντιπρόσωποι στις Εθνοσυνελεύσεις της Πελοποννήσου, ζήτησαν το διορισμό νέου Διοικητή.

ΘΕΟΦΑΝΙΑ.

Από εκείνο το βράδυ έχουν περάσει 44 ημέρες και έξι αγωνιστικές πρωταθλήματος.

Ο Ιωάννης Κωλέττης υπέδειξε ως Αρμοστή Κρήτης τον Υδραίο Εμμανουήλ Τομπάζη, ο οποίος έφτασε στο νησί το Μάιο του 1823.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη.

Η Προοδευτική όχι μόνο δεν έχει… σταυρώσει νίκη από τότε, αλλά έχει ηττηθεί πέντε φορές και έχει αποσπάσει μόλις μία ισοπαλία στην έδρα της κόντρα στην Καλλιθέα.

Η άφιξη του Τομπάζη στην Κρήτη συνδέθηκε με ορισμένες πολεμικές επιτυχίες και το ηθικό των επαναστατών αναπτερώθηκε.

Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε στην παραλία, στη συμβολή της οδού Αγίας Σοφίας με τη λεωφόρο Νίκης, μετά την ακολουθία του μεγάλου αγιασμού στον ιερό μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά, χοροστατούντος του παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Μάλιστα, συνολικά στον δεύτερο γύρο έχει 7 ήττες και 1 ισοπαλία.

Ένα μήνα μετά την άφιξη του, ο Τομπάζης συγκάλεσε Γενική Συνέλευση των Κρητών στην οποία ψηφίστηκε ο «Οργανισμός της ενιαυσίου τοπικής διοικήσεως της νήσου Κρήτης», με τις βασικές αρχές του Συντάγματος της Επιδαύρου.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού έγινε από τον κ. Άνθιμο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ακόμα ψάχνει τη νίκη που είχε υποσχεθεί με ειρωνεία εκείνο το βράδυ του Φλεβάρη, ενώ στα περισσότερα παιχνίδια έχει σίγουρα στο «τσεπάκι» του μια εξήγηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο κρητικός αγώνας εισήλθε έτσι σε νέα φάση.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ.

Ορισμένες φορές φταίει η διαιτησία, κάποιες άλλες οι ίδιοι αντίπαλοι.

Παράλληλα όμως ανασυντάχθηκαν και οι τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις.

Τραγική κατάληξη είχε ανήμερα των Φώτων στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας η τήρηση του εθίμου των Θεοφανίων.

Οι παίκτες του, που εν τέλει κουραστήκαμε να ακούμε πόσο δεμένοι είναι μαζί του, δεν φταίνε ποτέ!

Στις αρχές Ιουνίου 1823 έφτασε στην Κρήτη ως νέος διοικητής του αιγυπτιακού στρατού ο Χουσεΐν βέης, με νέες στρατιωτικές δυνάμεις και άφθονο πολεμικό υλικό.

Ο 19χρονος Χρήστος Μελέτης, που βούτηξε μαζί με τον αδελφό του στη λίμνη του Κεφαλόβρυσου, προκειμένου να πιάσει το σταυρό, καρφώθηκε στη λίμνη, η οποία έχει βάθος περίπου 8 μέτρων. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Σούλης Παπαδόπουλος θα πρέπει να ψάξει να εντοπίσει άλλους λόγους και πιο πειστικούς για την κατρακύλα της ομάδας του.

Η ταχύτατη κίνηση του τουρκοαιγυπτιακού στρατού προς τα ανατολικά, η καταστροφή των χωριών, η πολιορκία και η θυσία 370 χριστιανών στο σπήλαιο του Μελιδονίου (Ιανουάριος 1824) δημιούργησαν βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας.

ΕΘΙΜΑ.

Αλήθεια, τι απέγινε εκείνη η ομάδα που σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος στην Ελλάδα επιδοκίμαζε στον πρώτο γύρο και μιλούσε για την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος;

Ο Τομπάζης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Γεώργιο Κουντουριώτη (2 Μαρτίου 1824).

Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, Φωταράδες στη Χαλκιδική, Αράπηδες στην Καβάλα και τη Δράμα, Τζαμαλάρια στην Πέλλα και Προδρομίτες στην Πιερία ήταν ορισμένα από τα έθιμα που αναβίωσαν και τα φετινά Θεοφάνια, κομμάτια του μωσαϊκού του λαϊκού μας πολιτισμού.

Για ποιο λόγο δεν μπορεί να πανηγυρίσει νίκη;

Εντούτοις, βοήθεια δεν έφθασε και η επανάσταση φάνηκε να κάμπτεται παντού, ιδιαίτερα μετά την εισβολή του Χουσεΐν στα Σφακιά και την καταστροφή της επαρχίας στα τέλη Μαρτίου.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ.

Μήπως τελικά έχει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης και ο υπερφίαλος προπονητής της;

Στις 12 Απριλίου ο Τομπάζης εγκατέλειψε την Κρήτη, ζητώντας από τους Κρητικούς να συνεχίσουν με κάθε θυσία τον αγώνα.

Πενήντα επτά άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία που πλήττουν την Ιαπωνία, όπου προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα και στις συγκοινωνίες.

Μήπως;

Στα τέλη Μαΐου 1824 ο Χουσεΐν διακήρυττε ότι κατέπνιξε την επανάσταση στην Κρήτη.

ΚΙΝΑ.

Ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός ήλεγχε όλα τα πεδινά μέρη και ο αγώνας πήρε μορφή ανταρτοπόλεμου.

Περίπου 220.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και άλλοι 100.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, στην περιοχή Τσινζιάνγκ, όπου έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία.

Ανταρτικές ομάδες συνέχισαν τον αγώνα με νυκτερινές επιθέσεις και δολιοφθορές κατά των Τούρκων.

ΡΩΣΙΑ.

Αυτοί ήταν οι διαβόητοι Καλησπέρηδες.

Ο Ρώσος και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Γιούσενκο, αντίστοιχα, συμφώνησαν να συναντηθούν στις 11 Ιανουαρίου στην Αστάνα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Καζάκου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ανάλογες ανταρτικές ομάδες που ονομάζονταν Ζουρίδες σχημάτισαν και οι Τούρκοι.

1. Η έκκληση του Τομπάζη Κύριε, η ταλαίπωρος Κρήτη πνέει τα λοίσθια. Ολίγη στρατιωτική βοήθεια και η έκπλευσις των πλοίων θέλει ελευθερώσει αυτήν από του να αφανισθή… Κύριε, αν χάση το Έθνος την ωραίαν Κρήτην, χάνει τον δεξιόν οφθαλμόν του και η ανεξαρτησία δεν θέλει είναι σημαντική…

Η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, η οποία ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1825 από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη στο Ναύπλιο και ήταν η επίσημη της Ελληνικής Διοικήσεως, πρόδρομος της σημερινής «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως». Κατά καιρούς εκδιδόταν στην Αίγινα ή στο Αργός και φιλοξενούσε στις στήλες της ειδήσεις από όλο τον ελληνικό κόσμο. Στο φύλλο της 27ης Ιουλίου 1829 δημοσιεύονται ειδήσεις από την επανάσταση της Κρήτης.