Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ο "νόμος της σιωπής" :: 23/1/2006 21:49:36) 

Με απόλυση και χρηματική ποινή απειλείται όποιος εργαζόμενος δημοσιοποιεί στοιχεία από τη διαδικασία βιολογικού καθαρισμού που έχει αναλάβει κοινοπραξία.

«Μαρκ, μην τρέχεις»

2. Κρήτη

Ο "νόμος της σιωπής"

Στο νοσοκομείο με σπασμένη κλείδα και έξι πλευρά βρέθηκε ο άλλοτε αρχηγός τών Dire Straits, Μαρκ Νόφλερ, καθώς η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο κέντρο του Λονδίνου. Μικρός αριθμός Κρητών είχε καταφύγει στην ελεύθερη Ελλάδα το 1841, μετά την αποτυχία κινήματος στην Κρήτη.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Ο 53χρονος κιθαρίστας και τραγουδιστής των επιτυχιών της δεκαετίας του '80, «Sultans of swing» και «Μοney for nothing», μετά το ατύχημα, που συνέβη γύρω στις 11 το πρωί, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «St Thomas», όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η Κρητική επανάσταση όμως του 1866-1869 ήταν αυτή που προκάλεσε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Το "νόμο της σιωπής" προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζομένους η κοινοπραξία που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

Όταν οι γιατροί διαπίστωσαν πως η κατάστασή του ήταν σταθερή, του έδωσαν εξιτήριο, ενώ η οδηγός του κόκκινου μικρού αυτοκινήτου, με το οποίο συγκρούστηκε η μηχανή του καλλιτέχνη, δεν έπαθε τίποτα. Οι πρώτες κρητικές οικογένειες έφθασαν τον Ιούλιο του 1866 στον Πειραιά και τη Σύρο μέσω Κυθήρων.

Η κοινοπραξία υποχρέωσε οκτώ εργαζομένους, τις συμβάσεις των οποίων ανανέωσε την προηγούμενη Παρασκευή, να υπογράψουν παράρτημα σύμβασης εργασίας, με το οποίο δεσμεύονται "να τηρούν την υποχρέωση της εχεμύθειας".

Οπότε, μοναδική έγνοια των θαυμαστών του Μαρκ είναι πλέον αν θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή του περιοδεία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο. Την ίδια εποχή συστάθηκε στην Αθήνα η Κεντρική Επιτροπή υπέρ των Κρητών, που μαζί με την αντίστοιχη της Σύρου ανέλαβαν την ενίσχυση του κρητικού αγώνα.

Στο παράρτημα υπογραμμίζεται ότι "κάθε πληροφορία που δέχεται ο μισθωτός ως αποτέλεσμα της εργασίας του και ειδικότερα κάθε πληροφορία που ανάγεται σε θέματα τα οποία άπτονται της δημόσιας υγείας ή και αυτής της υγείας των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως απόρρητη έναντι οιουδήποτε τρίτου… Για το λόγο αυτό οποιαδήποτε τυχόν δημοσιοποίησή της σε άτομα που εργάζονται εντός της εταιρείας ή σε άλλα άτομα γενικότερα θεωρείται αντισυμβατική ενέργεια και συμπεριφορά και δίδεται η δυνατότητα στην εργοδότρια, θεωρώντας ότι υφίσταται σοβαρός και σπουδαίος λόγος, να καταγγείλει τη σύμβαση ορισμένου χρόνου για την αιτία αυτή".

Για τον ίδιο σκοπό, και ιδιαίτερα για την περίθαλψη των αμάχων προσφύγων, ιδρύθηκαν στο εξωτερικό διάφορες επιτροπές, όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία, σε συνεργασία με την «Αγγλοελληνική Επιτροπή» στην Αθήνα, ανέλαβε την περίθαλψη 4.500 προσφύγων.

Όπως τονίζεται μάλιστα στο παράρτημα-σύμβαση, εάν ο εργαζόμενος παραβιάσει την υποχρέωση της εχεμύθειας, ακόμη και μετά τη λήξη της σύμβασης, μπορεί η κοινοπραξία να απαιτήσει ποινική ρήτρα από τον εργαζόμενο ίση με το 1/6 των αποδοχών που έλαβε καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας του.

Ως τα μέσα του 1867, μικρός σχετικά αριθμός αμάχων κατόρθωσε να φύγει από την Κρήτη, όπου τα προβλήματα διαβίωσης ήταν μεγάλα.

Μετά τις καταγγελίες

Μερικά ξένα πλοία που τους μετέφεραν διέκοψαν στη συνέχεια για μήνες τη μεταφορά γυναικόπαιδων, μετά από διαμαρτυρίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το παράρτημα της σύμβασης συντάχθηκε από την κοινοπραξία αμέσως μετά τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι πλημμελής, ότι δεν λειτουργούν τομείς του βιολογικού, όπως ο χωνευτής και η αφυδάτωση, με αποτέλεσμα τα λύματα που καταλήγουν στα νερά του Θερμαϊκού να είναι επιβαρημένα και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων.

Το μεγάλο προσφυγικό κύμα ξέσπασε τον επόμενο χρόνο.

"Με το παράρτημα αυτό μπορεί η κοινοπραξία να εκφοβίζει τους εργαζομένους να μη μιλήσουν.

Το Φεβρουάριο του 1868 είχαν φτάσει περίπου 10.000 πρόσφυγες στην Αθήνα.

Ζήτησα την προστασία της πολιτείας.

Μέσα στον ίδιο χρόνο πρόσφυγες κατέπλεαν καθημερινά σε μεγάλες ομάδες, κυρίως άμαχος πληθυσμός, σε κακή κατάσταση.

Το έργο καθαρίζει τα λύματα της πόλης και είμαι υποχρεωμένος αυτό που δεν είναι καλό για τη δημόσια υγεία να το δημοσιοποιώ.

Το κράτος, όπως βρέθηκε σε αδυναμία να στηρίξει σταθερά την Κρητική επανάσταση, έτσι απέτυχε και να αντιμετωπίσει το οξύ προσφυγικό πρόβλημα.

Έχουμε υπευθυνότητα ως σωματείο και ως συνδικαλιστές", αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Σάββας Δημητριάδης.

Στις επόμενες δεκαετίες η προσφυγική κίνηση που συνδεόταν με τις κρίσεις του Κρητικού ζητήματος ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας και είχε προσωρινό χαρακτήρα.

"Φέραμε έγκαιρα την τεχνική επιθεώρηση εργασίας στις 12 Ιανουαρίου, η οποία στο πρακτικό της λέει ότι οι εργαζόμενοι από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2005 εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια.

Το 1895 ανακινήθηκε πάλι το Κρητικό.

Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε κρυφά αυτά.

Τα γεγονότα όμως αυτής της περιόδου (1895-1898), που ήταν καθοριστικά για την τύχη του νησιού, δεν προκάλεσαν κύμα μεγάλης φυγής.

Η κοινοπραξία, αντί να απαντήσει για την πλημμελή λειτουργία του βιολογικού, βγάζει παραρτήματα συμβάσεων, για να κρατήσει κλειστά τα στόματα", προσθέτει ο ίδιος.

Νόμος τον 1867, με τον οποίο επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά για την περίθαλψη των Κρητών προσφύγων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

"Παραβιάζονται το Σύνταγμα και οι νόμοι"

"Τα παραρτήματα συμβάσεων εργασίας που παράνομα προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζομένους η κοινοπραξία θυμίζουν κανονισμούς στρατοπέδων συγκέντρωσης και χουντικά διατάγματα", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο βιολογικό καθαρισμό. "Καλούμε την εταιρεία να σταματήσει την επικίνδυνη τακτική που ακολουθεί χτυπώντας τα δημοκρατικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους", τονίζει το σωματείο και καλεί τον κύριο του έργου, την ΕΥΑΘ, καθώς και το αρμόδιο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να παρέμβουν. Ο πρόεδρος του σωματείου απέστειλε επιστολή στη Βουλή, στους αρχηγούς και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας "την προστασία και την παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, για να σταματήσει ο κάθε εργολάβος που αναλαμβάνει τέτοια έργα να επιβουλεύεται τα δικαιώματά μου και να χτυπά τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες μου", όπως αναφέρει.

Σήμερα θα απαντήσει η εταιρεία

Οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης σε επικοινωνία που είχε η "Μ" μαζί τους επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν σήμερα στις αναφορές του σωματείου εργαζομένων.