Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( νδ εναντίον νδ στο απθ :: 20/2/2006 18:44:47) 

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει τη διάθεση να διεκδικήσουν την πρυτανεία του ΑΠΘ πέντε καθηγητές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν θέλουν να αποκαλύψουν ακόμα τους υπόλοιπους που θα απαρτίζουν τα σχήματά τους.

Στο 1,25% παραμένουν τα επιτόκια του δολαρίου

4. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα

Πρυτανικές εκλογές: Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας ανήκουν οι τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους

Αμετάβλητα άφησε χθες τα επιτόκια του δολαρίου η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), καθώς ο πρόεδρος Άλαν Γκρίνσπαν και τα υπόλοιπα μέλη τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις επιπτώσεις που θα είχε ένας πόλεμος στην οικονομία. Γενικά, το προσφυγικό ζήτημα στη διάρκεια της Επανάστασης δεν αντιμετωπίστηκε μεθοδικά εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας των Ελλήνων.

ΝΔ εναντίον ΝΔ στο ΑΠΘ

Έτσι, το βασικό επιτόκιο του δολαρίου παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών και διαμορφώνεται σε 1,25%. Όπου έγιναν προσπάθειες για την περίθαλψη και την ενσωμάτωση των προσφύγων, αυτές στηρίχθηκαν στον αυθορμητισμό και τη συμπαράσταση των κατά τόπους ελληνικών κοινοτήτων ή σε εντελώς προσωρινά μέτρα των κυβερνήσεων.

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άλλαξε τη στάση της απέναντι στην αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας αυτήν τη φορά πως τείνει πλέον προς την αβεβαιότητα και όχι προς τη σταθεροποίηση.

Αιτήματα προσφύγων τέθηκαν, αλλά όχι προσφυγικό ζήτημα συνολικά.

Στα… τέσσερα ενδέχεται να χωριστεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τελικά ισχύσουν τα σενάρια για τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές. Οι τέσσερις από τους πέντε πανεπιστημιακούς, που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον να κατέβουν ως υποψήφιοι πρυτάνεις, ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η δήλωση του Άλαν Γκρίνσπαν δηλώνει την πρόθεση και την ετοιμότητά του να μειώσει τα επιτόκια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μόνο στην Γ' Εθνική Συνέλευση το προσφυγικό προβλήθηκε εντονότερα από τις διάφορες προσφυγικές ομάδες, που ζήτησαν την εκπροσώπηση τους στη Συνέλευση, για να προωθήσουν το αίτημα παροχής χώρου για μόνιμη εγκατάσταση στην ελεύθερη Ελλάδα.

Μετά και την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις πρυτανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, άρχισαν επισήμως οι συζητήσεις στο ίδρυμα.

Το ψήφισμα της 5ης Μαΐου 1827, με το οποίο καλούνταν όλοι οι ορθόδοξοι «όσων αί πόλεις κατεστράφησαν, να προσέλθουν εις την Βουλήν να ζητήσουν τόπον και να εγείρουν νέας πόλεις», έδειχνε την τάση να επικρατήσει μία ευρύτερη αντίληψη για το προσφυγικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει τη διάθεση να διεκδικήσουν την πρυτανεία πέντε καθηγητές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν θέλουν να αποκαλύψουν ακόμα τους υπόλοιπους που θα απαρτίζουν τα σχήματά τους.

Ωστόσο, οι επαναστατικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των αποφάσεων τους και δεν οργάνωσαν συνοικισμούς προσφύγων.

Αν τελικά παραμείνουν οι συνδυασμοί ως έχουν, τότε το πανεπιστήμιο θα ζήσει στιγμές '97, οπότε είχε "κατέβει" περίπου αντίστοιχος αριθμός σχημάτων.

Οι δυσμενέστατες συνθήκες κατά την Επανάσταση αλλά και οι κατά τόπους αντιδράσεις εμπόδισαν την εφαρμογή μέτρων για την επίλυση του προβλήματος.

Υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη -εκτός απροόπτου- θα θέσουν οι καθηγητές Ιατρικής Δημήτριος Κισκίνης, Αναστάσιος Μάνθος και Αθανάσιος Σακαντάμης, ο νυν αντιπρύτανης και καθηγητής Πολυτεχνικής, Χριστογεώργης Καλτσίκης και ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Ανέστης Φιλιππίδης.

Εκτός "μάχης", μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου, μένει ο πρόεδρος του τμήματος Χημικών Μηχανικών, Βασίλης Παπαγεωργίου, μιας και τον "αποκλείει" η καθιέρωση της τετραετούς θητείας. Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Μάνθος, το σχήμα θα συνεχίσει να υφίσταται με αυτόν επικεφαλής και τη στήριξη του κ. Παπαγεωργίου. "Το όραμά μας περιλαμβάνεται μέσα σε τρεις λέξεις: λυσιτέλεια, καινοτομία και διάχυση, οι οποίες αντιστοιχούν στη διαχείριση, τη γνώση και την όσμωση της γνώσης", σημείωσε ο κ. Μάνθος, ο οποίος κινείται πολιτικά στο χώρο της ΝΔ.

Πολυκομματικά ψηφοδέλτια

Στο χώρο της ΝΔ ανήκει πολιτικά και ο Δ. Κισκίνης, ο οποίος, ωστόσο, θέλει να κερδίσει τη στήριξη και άλλων παρατάξεων. Μαζί του θα βρίσκεται ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Δημήτρης Τολίκας και ένας καθηγητής της Γεωπονικής. "Θα ανακοινώσω το σχήμα το Σαββατοκύριακο. Στόχος μας είναι να λύσουμε τους κάβους και τις άγκυρες που μας δένουν και να προχωρήσουμε μπροστά", ανέφερε ο κ. Κισκίνης.

Μέχρι τις απόκριες θα καταλήξει στο σχήμα του και ο Α. Σακαντάμης -επίσης από το χώρο της ΝΔ- ο οποίος μόλις χθες έστειλε e-mail στους συναδέλφους του για την επικείμενη υποψηφιότητά του. "Σκοπός μου είναι η ποιότητα στη μόρφωση", σχολίασε.

Ο νυν αντιπρύτανης του ΑΠΘ προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. "Το μόνο μου όραμα είναι η φροντίδα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου", σημείωσε ο κ. Καλτσίκης.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις. "Διαπραγματεύομαι με διάφορους καθηγητές, είτε να θέσω υποψηφιότητα ως πρύτανης είτε ως αντιπρύτανης. Με ενδιαφέρει να βρω συναδέλφους, με τους οποίους να συμφωνώ σε θέματα πολιτικής, πρωτίστως σε αυτά που επιλύονται μέσα από το πρυτανικό συμβούλιο και τη Σύγκλητο" τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος διετέλεσε προσφάτως και πρόεδρος του ΟΠΑΠ.