Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( η ταλαιπωρία των μεταναστών :: 27/2/2006 21:26:55) 

Από τις 5 το πρωί περιμένουν έξω οι μετανάστες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην ουρά που σχηματίζεται και βρίσκονται για ώρες στριμωγμένοι έξω από την πόρτα του γραφείου.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Modem

Η ταλαιπωρία των μεταναστών

Πτώση 1,68% στον Γενικό

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος διασύνδεσης δύο υπολογιστών είναι μέσω μίας τηλεφωνικής γραμμής.

Τεράστιες ουρές από όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους

Με απώλειες 1,68% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις 1.488,49 μονάδες, στον απόηχο της αναμενόμενης επίθεσης στο Ιράκ, γεγονός το οποίο συνεχίζουν να προεξοφλούν νευρικά οι διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από νωρίς χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία των κοινών τηλεφωνικών δικτύων, καθώς το τηλέφωνο είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή επικοινωνίας.

Απερίγραπτη ταλαιπωρία υφίστανται οι μετανάστες που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους ή να καταθέσουν δικαιολογητικά για να εκδώσουν για πρώτη φορά άδεια στο γραφείο μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Φυσική συνέπεια της κατάστασης αυτής ήταν η μικρή αξία συναλλαγών, στα 46,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια οι τηλεφωνικές γραμμές μεταδίδουν ηλεκτρικό σήμα που αντιστοιχεί στη φωνή μας, οπότε χρειάζεται η μετατροπή των ψηφιακών δεδομένων των υπολογιστών σε σήμα αναλογικής μορφής που μεταδίδεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Στο γραφείο μεταναστών, που στεγάζεται στον έκτο όροφο οικοδομής επί της οδού Διοικητηρίου 14, απασχολούνται συνολικά τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μέχρι και πεντακόσια άτομα ημερησίως.

Οι τραπεζικοί τίτλοι επηρεάστηκαν περισσότερο με απώλειες 2,54%, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με -1,65%.

Η συσκευή που μετατρέπει τη σειρά των ψηφιακών δεδομένων σε αναλογικό σήμα που να μπορεί να διαδίδεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών και αντίστροφα, ονομάζεται modem.

Οι μετανάστες πηγαίνουν στο κτίριο από τις 5 το πρωί, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην ουρά που σχηματίζεται και βρίσκονται για ώρες στριμωγμένοι έξω από την πόρτα του γραφείου στο διάδρομο και στις σκάλες.

Με εξαίρεση τον δείκτη του κλάδου διύλισης και πετρελαίων (+0,08%), όπου η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε με κέρδη 0,86% (λόγω της ανοδικής τιμής του πετρελαίου), όλοι οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν αρνητικά.

Το modem μεταδίδει ένα σταθερό ημιτονοειδές αναλογικό σήμα, το φέρον σήμα (carrier).

Η πόρτα του ασανσέρ φρακάρει από τον κόσμο και δεν ανοίγει, οι σκάλες είναι κατειλημμένες από μετανάστες που περιμένουν τη σειρά τους και δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος και ζήτημα ασφάλειας.

Τα χαρακτηριστικά του φέροντος, δηλαδή το πλάτος, η συχνότητα και η φάση του μεταβάλλονται ανάλογα με την τιμή της ψηφιακής πληροφορίας (το Ο ή 1).

"Ερχόμαστε εδώ για δύο εβδομάδες και δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε.

Με άλλα λόγια γίνεται μια κωδικοποίηση του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό σήμα, με την πληροφορία να «μεταφέρεται» μέσω του φέροντος σήματος.

Οι υπάλληλοι καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά το προσωπικό και ο χώρος δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Το modem αναλαμβάνει στη μία άκρη τη διαμόρφωση του αναλογικού σήματος και στην άλλη την αποδιαμόρφωση του αναλογικού ήχου που λαμβάνεται, ώστε να φτάσει στον παραλήπτη-υπολογιστή η ψηφιακή πληροφορία.

Γίνεται χαμός.

Η τεχνική αυτή διαμόρφωσης-αποδιαμόρφωσης (Modulation-Demodulation) είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική στην επιστήμη των τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στους υπολογιστές.

Υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα", αναφέρει ο κ. Γκόι, εκπρόσωπος του Δικτύου Μεταναστών.

Σε οποιοδήποτε φυσικό μέσο μετάδοσης ενός σήματος, π.χ. τον αέρα, την οπτική ίνα, το χάλκινο καλώδιο, φροντίζουμε να «κωδικοποιούμε» τη χρήσιμη πληροφορία που θέλουμε να μεταδώσουμε πάνω σε ένα σήμα που μπορεί να μεταφερθεί καλύτερα (π.χ. με τις λιγότερες απώλειες σε ισχύ) στο φυσικό μέσο.

"Παλαιότερα η υπηρεσία λειτουργούσε σε χώρο της ΔΕΘ, όπου δεν υπήρχαν προβλήματα", τονίζει ο ίδιος.

Αυτή η αρχή εφαρμόζεται στα ραδιοφωνικά σήματα (διαμόρφωση AM ή FM), όπου ένα αναλογικό σήμα διαμορφώνει ένα άλλο αναλογικό σήμα μεγαλύτερης συχνότητας.

"Έρχομαι καθημερινά εδώ και μια εβδομάδα με τον συνάδελφό μου, που είναι Ιάπωνας ερευνητής και δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής του.

Οι βασικοί τρόποι διαμόρφωσης είναι:

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Διαμόρφωση κατά πλάτος (AM-Amplitude Modulation): Κινδυνεύει ο κόσμος από την ασφυξία", σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΣΑ. Το πλάτος του φέροντος σήματος μεταβάλλεται ανάλογα με το σήμα της πληροφορίας. "Περίμενα δέκα μέρες για να εξυπηρετηθώ", λεει μετανάστρια.

Διαμόρφωση κατά συχνότητα (FM-Frequency Modulation): Οι μετανάστες τονίζουν την ανάγκη μετεγκατάστασης του γραφείου σε άλλο κτίριο με άνετους χώρους και αυξημένο προσωπικό. Στην περίπτωση αυτή η συχνότητα του φέροντος σήματος μεταβάλλεται ανάλογα με το σήμα της πληροφορίας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ

Διαμόρφωση κατά φάση (Phase Modulation): Η φάση του φέροντος σήματος μεταβάλλεται ανάλογα με την πληροφορία.

Η ταχύτητα μετάδοσης στη διασύνδεση δύο υπολογιστών μετριέται σε bits ανά δευτερόλεπτο. Εκφράζει το ρυθμό που μεταδίδονται τα ψηφιακά δεδομένα από τον έναν υπολογιστή στον άλλο. Γενικότερα οι ταχύτητες των δικτύων εκφράζονται σε Kbits/sec ή και Mbits/sec. Στην περίπτωση της διασύνδεσης μέσω τηλεφωνικών γραμμών υπάρχει και άλλη μια μονάδα μέτρησης της ταχύτητας, πέρα από το ρυθμό μετάδοσης, που ίσως δημιουργεί σύγχυση. Είναι η ταχύτητα μεταβολής των χαρακτηριστικών του φέροντος σήματος στην τηλεφωνική γραμμή, και μετριέται σε baud. Για παράδειγμα, μετράμε σε baud, το ρυθμό εναλλαγών από τη μια συχνότητα στην άλλη για την περίπτωση FM.

Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικές συχνότητες για το φέρον σήμα και αντιστοιχούμε στη φάση της διαμόρφωσης το μηδέν στη μια και το ένα στην άλλη. Τότε η ταχύτητα μετάδοσης σε bits θα ήταν ίση με την ταχύτητα σε baud. Αν όμως χρησιμοποιούμε για το φέρον 4 διαφορετικές συχνότητες, σε κάθε συχνότητα μπορούμε να αντιστοιχίσουμε 2 bits. Έτσι, αν το φέρον έχει ταχύτητα 1200 baud, και για κάθε baud έχουμε 2 bit, η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων είναι 2400 bits/sec.

Η ταχύτητα μεταβολής του φέροντος περιορίζεται από την ποιότητα του φυσικού μέσου, δηλαδή την τεχνολογία των τηλεφωνικών γραμμών. Επίσης δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλές στάθμες διαμόρφωσης (πλάτη ή συχνότητες), γιατί πρέπει να γίνεται χωρίς λάθη η αποδιαμόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορετικές στάθμες του σήματος πρέπει να είναι διακεκριμένες. Η τεχνολογία των modem λοιπόν επιτρέπει σχετικά χαμηλές ταχύτητες διασύνδεσης. Τα πρώτα modem συνέδεαν υπολογιστές με ταχύτητες 300 έως και 2400 bit/sec ενώ στις μέρες μας φθάνουν μέχρι τα 56.600 bits/sec. Σε ιδιαίτερες συνθήκες μετάδοσης (καλή ποιότητα γραμμών, κοντινές αποστάσεις) οι ταχύτητες αυξάνονται (π.χ. baseband modems)