Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστημονική είδηση

( διάγνωση σε 10 λεπτά :: 24/1/2006 19:34:20) 

Η μαγνητική αγγειογραφία, που ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από αθηροσκλήρωση, εφαρμόζεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

Ολοκληρωμένα κυκλώματα

Εφαρμόζεται και στη Θεσσαλονίκη η μαγνητική αγγειογραφία για τον εντοπισμό βλαβών στα αγγεία

Ο πιο καλός ο μαθητής

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των ηλεκτρονικών έχει κάνει δυνατή την κατασκευή πολύπλοκων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε ένα μικρό τεμάχιο ημιαγωγού (π.χ. πυριτίου) διαστάσεων μερικών τετραγωνικών χιλιοστών, στο οποίο με κατάλληλες τεχνικές σχηματίζονται τα διάφορα στοιχεία, όπως κρυσταλλοδίοδοι, κρυσταλλοτρίοδοι, πυκνωτές, καθώς και οι συνδέσεις τους.

Διάγνωση σε 10 λεπτά

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τα στοιχεία αυτά σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (Integrated Circuit, IC).

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Τελικά κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό.

Η όλη κατασκευή τοποθετείται σε μεταλλική ή πλαστική συσκευασία που αποτελεί τη λεγόμενη ψηφίδα (chip).

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση βάζει η μαγνητική αγγειογραφία.

Η ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου και κατ' επέκταση η συζήτηση περί πολιτικού εγκλήματος άνοιξε πεδίον… δόξης λαμπρόν στους δικηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Η ψηφίδα επικοινωνεί με άλλα κυκλώματα με εξωτερικούς ακροδέκτες, τις ακίδες.

Πρόκειται για μία σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται σταδιακά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και βοηθά στον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό των βλαβών που παρουσιάζουν τα αγγεία και οι αρτηρίες και που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ισχαιμικά επεισόδια.

Το θέμα προσφέρεται για πολλά.

Το μέγεθος μίας ψηφίδας είναι μερικά τετραγωνικά εκατοστά, μαζί με το πλαστικό της περίβλημα και τους ακροδέκτες.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και διευθυντής της Ε' χειρουργικής κλινικής του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γερασιμίδης, κατά τη διάρκεια του 10ου πανελλήνιου συνεδρίου Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Για νομικά επιχειρήματα, πολιτικές τοποθετήσεις, προσωπικές απόψεις και γνώσεις ιστορίας.

Μια από τις περισσότερο χρησιμοποιούμενες οικογένειες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είναι η TTL (Transistor Transistor Logic, Κυκλώματα Τρανζίστορ -Τρανζίστορ) ενώ για κυκλώματα υψηλών ταχυτήτων χρησιμοποιείται η οικογένεια ECL (Emitter Coupled Logic, Κυκλώματα Συνδεδεμένου Εκπομπού).

"Η μαγνητική αγγειογραφία εφαρμόζεται εδώ και ένα εξάμηνο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Οι καθηγητές (κάθονται αρκετοί στα έδρανα των συνηγόρων) δίνουν ένα ακόμη μάθημα στους άλλοτε φοιτητές τους και νυν συναδέλφους τους.

Τα κυκλώματα που είναι υλοποιημένα με CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor, Κυκλώματα MOS με Συμπληρωματικά Στοιχεία) έχουν μικρή κατανάλωση ισχύος.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι ο ασθενής μπαίνει στον ειδικό θάλαμο μαγνητικού συντονισμού και μέσω ενός ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή μπορούμε να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση των βλαβών των αγγείων και των σημείων, όπου μπορεί να δημιουργηθεί στένωση", εξηγεί στη "Μ" ο κ. Γερασιμίδης.

Κι εκείνοι επιδιώκουν έναν… καλό βαθμό!

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που περιέχονται στις ψηφίδες συνδυάζονται για να σχηματίσουν πύλες (gates).

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μαγνητική αγγειογραφία ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από αθηροσκλήρωση.

Στον πειρασμό υπέκυψε και ο κ. Γιάννης Σταμούλης, παρά τις περί μη υποστήριξης τής ένστασης δηλώσεις του.

Μία πύλη δέχεται σαν είσοδο δύο ή περισσότερα ηλεκτρικά σήματα τα οποία κωδικοποιούν bits (π.χ. τα 5 Volt παριστάνουν το 1 και τα Ο Volt παριστάνουν το 0) και παράγει στην έξοδο ένα σήμα το οποίο είναι το αποτέλεσμα μίας «πράξης» μεταξύ των εισόδων της.

Πρόκειται για μία νόσο που προσβάλλει όλα τα αγγεία ή τις αρτηρίες του ανθρώπου, που δίνουν αίμα στα άκρα, την καρδιά και τα σπλάχνα.

Εμείς τα μάθαμε όλα.

Η πύλη AND («ΚΑΙ») δίνει στην έξοδο της 1 αν όλα τα σήματα εισόδου της έχουν την τιμή 1, αλλιώς δίνει στην έξοδο 0.

Η αθηροσκλήρωση εκδηλώνεται κλινικά μετά την ηλικία των 35-40 ετών, προκαλώντας οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιφνίδιο θάνατο.

Αν δίναμε τώρα εξετάσεις, θα παίρναμε άριστα…

Μια άλλη διάκριση που γίνεται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, είναι ανάλογα με τον αριθμό των δομικών πυλών που περιέχει κάθε ψηφίδα.

Γρήγορη διάγνωση

Έτσι, διακρίνονται τα κυκλώματα:

Σύμφωνα με τον κ. Γερασιμίδη, με τη μαγνητική αγγειογραφία η διάγνωση της νόσου γίνεται γρηγορότερα και καλύτερα, καθώς η ευαισθησία του μηχανήματος που χρησιμοποιείται αγγίζει το 95%.

1. Μικρής Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Small Scale Integration, SSI).

"Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το υπερηχογράφημα και την ψηφιακή αγγειογραφία, τα οποία τείνουν να αντικατασταθούν.

Αυτά περιέχουν λίγες (5-10) μεμονωμένες πύλες.

Ειδικά για την ψηφιακή αγγειογραφία, πρέπει να χορηγήσουμε στον ασθενή ειδικό φάρμακο ενδοφλεβίως, ενώ για την τελική διάγνωση χρειάζονταν τουλάχιστον 24 ώρες", επισημαίνει ο κ. Γερασιμίδης.

2. Μέσης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Medium Scale Integration, MSI).

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μαγνητική αγγειογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καρωτίδων.

Αυτά περιέχουν 10-100 πύλες κατάλληλα συνδεδεμένες, ώστε να σχηματίζουν ένα ψηφιακό κύκλωμα (όπως π.χ. έναν καταχωρητή ή μετρητή).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέταση, γίνεται η τοποθέτηση του ενδοαυλικού νάρθηκα χωρίς εγχείρηση, μόνο με τοπική αναισθησία.

3. Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Large Scale Integration, LSI), τα οποία περιέχουν περισσότερες από 100 πύλες μέχρι μερικές χιλιάδες πύλες (όπως οι απλοί μικροεπεξεργαστές).

Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει στο "Ιπποκράτειο" περισσότερες από 300 τέτοιες επεμβάσεις.

4. Πολύ Μεγάλης Κλίμακας Ολοκλήρωσης (Very Large Scale Integration, VLSI) που περιέχουν κυκλώματα τα οποία σχηματίζονται από πολλά εκατομμύρια πύλες (όπως οι σύγχρονοι μικροεπεξεργαστές).

Όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα κατασκευάζονται με ολοκληρωμένα κυκλώματα, αφού τα τελευταία προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα: έχουν μικρό μέγεθος, υψηλή ταχύτητα λειτουργίας, μικρό κόστος, μεγάλη αξιοπιστία, μικρή κατανάλωση ενέργειας και δίνουν μεγάλη ευελιξία στη σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για υπολογιστές.