Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αναμορφώνεται η περιοχή απέναντι από το καυτατζόγλειο ) 

Αναμορφώνεται η περιοχή απέναντι από το Καυτατζόγλειο 7 χρόνια "φυτό" από απλή εγχείρηση!

Φάσματα απορρόφησης

Τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το παλιό ρέμα που περικλείεται από τις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη, Νέα Εγνατία και Καυτατζόγλου, αποφάσισε να επιλύσει η δημοτική αρχή.

Από τότε νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του "Μεταξά", καθώς καμία κλινική δεν τον δέχεται

Αν μεταξύ μίας φωτεινής πηγής που εκπέμπει λευκό φως και του κατευθυντήρα ενός φασματογράφου παρεμβάλουμε ένα υλικό μέσο, λόγου χάρη ένα δοχείο που να περιέχει έγχρωμο υγρό ή μια έγχρωμη γυάλινη πλάκα (σχήμα 1-13), θα διαπιστώσουμε ότι ορισμένες περιοχές του συνεχούς φάσματος λείπουν και στη θέση τους εμφανίζονται σκοτεινές περιοχές.

Όπως είχε δημοσιευθεί στη "Μ" στο φύλλο της 26-11-98, ο χώρος θύμιζε "νεκροταφείο" αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα οι ναρκομανείς τον είχαν μετατρέψει σε τοποθεσία κατάλληλη για χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Τα φάσματα αυτά τα ονομάζουμε φάσματα απορρόφησης, γιατί οι σκοτεινές περιοχές οφείλονται στο ότι οι ακτίνες ορισμένων χρωμάτων έχουν απορροφηθεί κατά τη διέλευσή τους από το υλικό μέσο.

Πρόκειται για το οικόπεδο, που βρίσκεται δίπλα στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424, και τη "βιτρίνα" της πόλης, τη Διεθνή Έκθεση.

Νοσηλεύεται επτά ολόκληρα χρόνια στην εντατική από ένα λάθος! Ο Ευάγγελος Μαυράκης έμεινε "φυτό", ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια επέμβαση ρουτίνας…

Τα φάσματα απορρόφησης τα διακρίνουμε σε συνεχή και γραμμικά.

Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, οι ετοιμόρροπες παράγκες που είχαν καταληφθεί από πρόσφυγες, τα σκουπίδια που είχαν κατακλύσει το συγκεκριμένο χώρο, αλλά και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών είχαν μετατρέψει την περιοχή σε "γκέτο".

Νοσοκομείο Μεταξά. Στην Εντατική του νοσηλεύεται τα τελευταία 7 χρόνια ο Ευάγγελος Μαυράκης ύστερα από ιατρικό λάθος σε απλή εγχείρηση

(α) Συνεχή φάσματα απορρόφησης δίνουν τα έγχρωμα διαφανή στερεά και υγρά.

Ωστόσο οι κάτοικοι αντιδρούσαν στην τραγική αυτή εικόνα και απαιτούσαν την αναβάθμισή της.

Εισήχθη στο Περιφερειακό Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, τον Ιούλιο του 1996.

Αν το υλικό που φωτίζουμε είναι γυάλινη κόκκινη πλάκα, τότε παίρνοντας το φάσμα θα παρατηρήσουμε ότι έχουν απορροφηθεί ορισμένες περιοχές του συνεχούς φάσματος εκπομπής.

"Εδώ και τρία χρόνια ζητάμε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης να μαζέψει τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, αφού αποτελούν εστία μόλυνσης.

Ένα εύρημα στον θυρεοειδή του (ψυχρός όζος, όπως ονομάζεται επιστημονικά) επέβαλλε την αφαίρεση του αδένα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, από την κόκκινη πλάκα διέρχονται μόνο οι ακτίνες που βρίσκονται στην περιοχή του ερυθρού (σχήμα 113β).

Το μόνο που αντικρίζουμε είναι αδιαφορία.

Ο Ε. Μαυράκης, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ήταν τότε περίπου 35 χρόνων.

(β) Γραμμικά φάσματα απορρόφησης δίνουν τα αέρια ή οι ατμοί.

Η μια υπηρεσία μάς παραπέμπει στην άλλη".

Δεν είχε κανένα καρδιολογικό ή άλλο πρόβλημα που πιθανόν να έκρυβε κινδύνους για την εγχείρηση, βγήκε όμως από το χειρουργείο με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Αποτελούνται από ένα συνεχές φάσμα στο οποίο υπάρχουν σκοτεινές γραμμές.

Επίσης τονίζουν ότι "είναι απαράδεκτο στο κέντρο της πόλης ένας χώρος να έχει γίνει στέκι περιθωριακών.

Αιτία, όπως αποφάσισαν και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ένα λάθος από την πλευρά των αναισθησιολόγων.

Έτσι, αν μεταξύ μίας φωτεινής πηγής που εκπέμπει λευκό φως και του κατευθυντήρα ενός φασματογράφου παρεμβάλουμε ένα διαφανές δοχείο με ατμούς νατρίου (σχήμα 113γ), τότε στο συνεχές φάσμα του λευκού φωτός του λαμπτήρα θα παρατηρήσουμε σκοτεινές γραμμές, στις θέσεις ακριβώς εκείνες που θα εμφανίζονταν οι κίτρινες γραμμές του φάσματος εκπομπής των ατμών του νατρίου.

Κάποια στιγμή το κράτος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να προστατευτούν οι πολίτες του", ήταν οι δηλώσεις των αγανακτισμένων κατοίκων".

Στη διάρκεια της επέμβασης διακόπηκε - άγνωστο για πόση ώρα - η παροχή οξυγόνου στον ασθενή!

Δηλαδή οι ατμοί του νατρίου έχουν απορροφήσει τις κίτρινες ακτινοβολίες που εκπέμπουν, όταν ακτινοβολούν.

"Την ώρα που χειρουργούσα και ενώ όλα πήγαιναν καλά, παρατήρησα ότι το αίμα είχε αλλάξει χρώμα.

1-13 Τυπική διάταξη για την αποτύπωση του φάσματος απορρόφησης. Το κόκκινο γυαλί επιτρέπει τη διέλευση ακτίνων με μήκη κύματος κοντά στην περιοχή του ερυθρού. (α) Συνεχές φάσμα εκπομπής λευκού φωτός. (β) Συνεχές φάσμα απορρόφησης κόκκινου γυαλιού. (γ) Γραμμικό φάσμα απορρόφησης ατμών Na.

Από κόκκινο είχε αρχίσει να γίνεται μπλε. Σταμάτησα την επέμβαση και διαπιστώσαμε ότι ο σωλήνας που συνέδεε τον ασθενή με το μηχάνημα παροχής του οξυγόνου είχε αποσυνδεθεί…", περιγράφει ο χειρουργός του "Μεταξά" κ. Δήμος Κονδύλης. Και προσθέτει πως "για δύο - τρία λεπτά είχαν καλέσει τον αναισθησιολόγο σε διπλανό χειρουργικό τραπέζι όπου χειρουργούσαν άλλο περιστατικό". Μόνιμη βλάβη Το αποτέλεσμα ήταν πως ο 35χρονος υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και η κατάστασή του πλέον χαρακτηρίζεται μη αναστρέψιμη. Αναπνέει με τραχειοστομίακαι τρέφεται από σωληνάκι. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου αφού ύστερα από τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για την περίθαλψή του.

"Αφού σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του και οι γιατροί βεβαίωσαν ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος να παραμένει στη Μονάδα, κρίθηκε ότι μπορούσε να μεταφερθεί σε θάλαμο", αναφέρει στα "ΝΕΑ" ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Τσίτσας.

Όμως, καμιά από τις χειρουργικές κλινικές του "Μεταξά" δεν δέχτηκε να αναλάβει τον ασθενή. Κι αυτό γιατί στο μεταξύ είχε κατατεθεί αγωγή και μηνυτήρια αναφορά από την πλευρά των συγγενών του 35χρονου και όλοι φοβούνταν να πάρουν την ευθύνη.

Ο ίδιος ο κ.Ν. Τσίτσας από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου - πριν από περίπου ενάμιση χρόνο - έχει απευθυνθεί τόσο στο υπουργείο όσο και στο ΙΚΑ όπου είναι ασφαλισμένος ο Ε. Μαυράκης προσπαθώντας να δώσει μια λύση. "Ζητήσαμε οδηγίες από το υπουργείο για το πώς θα πρέπει να χειριστούμε την υπόθεση. Ακόμα όμως δεν έχει υπάρξει σχετική απάντηση. Και το γεγονός παραμένει: ο ασθενής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ενώ θα μπορούσε να έχει την ίδια περίθαλψη σε απλό θάλαμο. Και στο κρεβάτι του θα είχαν μέχρι σήμερα εξυπηρετηθεί τουλάχιστον 200 ασθενείς που είχαν ανάγκη τη ΜΕΘ", λέει ο κ. Τσίτσας.

Αστρονομικό ποσό

Ο διοικητής απευθύνθηκε και στο ΙΚΑ, που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος νοσηλείας του Ε. Μαυράκη, το οποίο ύστερα από επτά χρόνια θα είναι αστρονομικό, αν σκεφτεί κανείς πως κάθε μέρα νοσηλείας στην εντατική κοστολογείται περίπου 293 ευρώ.

Όπως λέει ο κ. Τσίτσας "με έγγραφό μας προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ζητήσαμε τη μεταφορά του ασθενούς σε κάποιο από τα θεραπευτήρια του Ιδρύματος, όπου υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και όπου θα μπορούσε να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται. Και όλα αυτά αφού περιγράψαμε αναλυτικά το περιστατικό". Η συνέχεια αυτής της αλληλογραφίας ήταν ότι το ΙΚΑ αρκέστηκε να απαντήσει στη διοίκηση πως θα ήταν καλό να πείσει τον διευθυντή κάποιας από τις κλινικές του νοσοκομείου να αναλάβει τον 35χρονο…

Καταδικάστηκαν δύο γιατροί - 250 εκατ. ζητούν οι συγγενείς

Η οικογένεια του άτυχου Ε. Μαυράκη έκανε μήνυση εναντίον των γιατρών που είχαν αναλάβει το χειρουργείο. Ο χειρουργός κ. Δήμος Κονδύλης που, όπως λέει "για χρόνια είχε χάσει τον ύπνο του", απαλλάχθηκε από την πρώτη στιγμή. Καταδικάστηκαν όμως ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος Α. Τριανταφυλλίδης που έχει πια συνταξιοδοτηθεί και ο αναισθησιολόγος Α. Παπατσάκωνας ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται στο "Μεταξά". Τόσο η πρωτόδικη όσο και η απόφαση του Εφετείου ήταν οι ίδιες: 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς του ασθενούς κέρδισαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του νοσοκομείου και αποζημιώθηκαν με 6 εκατομμύρια δραχμές.

Έχουν πάντως καταθέσει και αγωγή εναντίον του "Μεταξά", ζητώντας περίπου 250 εκατομμύρια δραχμές για ηθική βλάβη. Η αγωγή συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά αλλά εκκρεμεί η οριστική απόφαση. Τελευταία λύση για τον Ε. Μαυράκη, οποίος όλο αυτό το διάστημα υποβάλλεται σε φυσικοθεραπεία, είναι η μελλοντική λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο "Μεταξά". Όπως ανέφερε ο διοικητής, "η ΜΑΦ αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι που μας έρχεται. Και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση, ο συγκεκριμένος ασθενής θα είναι ο πρώτος που θα νοσηλευθεί σε αυτήν".