Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Περίπου 150 τόνοι λυματολάσπης μεταφέρονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Ταγαράδων, χωρίς να ακολουθείται κάποια μέθοδος αποθήκευσης.

Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις

Δ. ΨΥΧΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Της ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Τι ήταν η 17Ν; (3)

Όπως αναφέρει και το κείμενο στην αρχή του μαθήματος, ο τύπος του τεχνοκράτη διατρέχει τον κίνδυνο να μεταβάλλει το δώρο του Θεού σε θεό.

Σε κλίμα έντασης από την πλευρά των τοπικών φορέων λήγει σήμερα η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ΕΥΑΘ για τη μεταφορά της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Ταγαράδων.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κινδυνεύει να χάσει την απλότητά του όταν αντί για χρήση κάνει κατάχρηση της τεχνολογίας.

Η εικόνα στην περιοχή του ΧΥΤΑ, όπου απλώς ξεφορτώνονται οι τόνοι λυμάτων χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα ούτε για στοιχειώδη αποθήκευση, θεωρείται απαράδεκτη και για του λόγου το αληθές στην ημερίδα που γίνεται σήμερα για το θέμα στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ θα παρουσιαστούν και φωτογραφίες-ντοκουμέντα.

Διατύπωσα την άποψη ότι η 17Ν υπήρξε μία αριστερή οργάνωση ένοπλης προπαγάνδας, οι απόψεις της οποίας ήταν παρεμφερείς ή και ταυτόσημες με τις αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στην Αριστερά της δεκαετίας του '70.

Αυτό φέρνει την απώλεια της πνευματικότητας.

Η ποσότητα της λυματολάσπης που μεταφέρεται στους Ταγαράδες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, αφού αγγίζει τους 150 τόνους την ημέρα.

Επίσης, αυτές οι απόψεις συναντιούνταν με πεποιθήσεις, βιώματα και ιδεολογήματα εξαιρετικά διαδεδομένα στην ελληνική κοινωνία της μεταπολίτευσης.

Η Εκκλησία στοχεύει να δημιουργεί ανθρώπους ολοκληρωμένους, δηλαδή πρόσωπα που να μπορούν να διαπιστώνουν τα δώρα που τους χάρισε ο Θεός, επομένως και την τεχνολογία, να τα παίρνουν στα χέρια τους και να τα διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους οδηγούν σε ένα αληθινό τρόπο ζωής.

Μάλιστα, η ποσότητα που τελικά φθάνει στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων είναι μεγαλύτερη, αφού στο χώρο έχει αποθηκευθεί και επιπλέον ποσότητα που βρισκόταν στο Γαλλικό ποταμό.

Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να εξετασθούν τα ερείσματα (οι κοινωνικοί, πολιτικοί και πολιτισμικοί παράγοντες) που επέτρεψαν να αναπτυχθούν ­ και, εν μέρει, να νομιμοποιηθούν ­ τόσο η υποκατάσταση όσο και ο μιλιταρισμός που χαρακτήρισαν τη δράση της 17Ν, όπως και κάθε οργάνωσης ατομικής τρομοκρατίας.

Η τεχνολογία δεν είναι εχθρός, αλλά ο τρόπος που μας κάνει να σκεφτόμαστε τη ζωή μας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ποσότητα αυτή θα έπρεπε να αποξηραίνεται με ειδικό τρόπο, όπως προβλέπεται από τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ασφαλώς, η 17Ν, ήδη από το 1975, αντιμετωπίστηκε εχθρικά από το σύνολο σχεδόν των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, είτε ως προϊόν ξένων κέντρων και μυστικών υπηρεσιών (η ελληνική δαιμονολογία πανταχού παρούσα!) είτε ως αναποτελεσματική, αδιέξοδη και καταστροφική.

Εχθρός μας π.χ. δεν είναι το αυτοκίνητο, αλλά το σκεπτικό που μας έκανε να το αγοράσουμε: ίσως η ικανοποίηση του εαυτού μας, του εγωισμού μας, η εκδίκηση κάποιου, η επίδειξη κ.λ.π.

Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν τηρείται ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι υπόλογη για την παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ωστόσο, ούτε η υποκατάσταση (η ερήμην της κοινωνίας και του κινήματος ανάληψη ρόλων σωτήρα και τιμωρού) ούτε ο μιλιταρισμός (η άσκηση πολιτικής ή, έστω, η προπαγάνδα ιδεών μέσω αμιγώς στρατιωτικών, και μάλιστα αιματηρών, μέσων) ήταν άσχετα με τα πολιτικά βιώματα και τις πολιτισμικές παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και το ιδεολογικό πρόταγμα και τις πολιτικές πρακτικές της Αριστεράς.

Ο Χριστός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε καθετί που μας χάρισε ο Θεός, γι' αυτό και κατάργησε τη διάκριση που έκαναν οι Ιουδαίοι ανάμεσα σε καθαρά πράγματα στη ζωή μας και σε ακάθαρτα, σε θρησκευτικά και μη θρησκευτικά.

Η 1η Φεβρουαρίου βρίσκει το θέμα μεταφοράς της λυματολάσπης κυριολεκτικά στον αέρα, αφού θα έπρεπε η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδέσμου ΟΤΑ να δώσει μια κάποια λύση, αλλά δεν έχει μέχρι τώρα αποφασιστεί τίποτε σχετικά με τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Αναφέρω ενδεικτικά:

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να βοηθήσει τον άνθρωπο να αποβάλει τα ψυχικά κενά που δημιουργεί ο τύπος του μονοδιάστατου ανθρώπου.

Το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων των γύρω περιοχών έχει πυροδοτήσει και η γνωστοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τους ΧΥΤΑ, στον οποίο δεν προβλέπεται τίποτε για τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Οι μνήμες του Εμφυλίου, της περιόδου «λευκής τρομοκρατίας» που ακολούθησε και της ανοιχτής καταστολής των χρόνων της χούντας διαμόρφωναν ευνοϊκές συνθήκες αποδοχής ενεργειών τιμωρητικού χαρακτήρα («Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στην κηδεία του Παναγούλη τον Μάιο του 1976).

Η πνευματική ζωή δεν αναφέρεται σ' ό,τι αφορά μόνο τους «θρήσκους», τη σημασία των οποίων κατάργησε, αλλά όλους τους ανθρώπους και επομένως και έναν τεχνοκράτη, αν θέλει να απολαμβάνει πραγματικά τα αγαθά του τεχνολογικού πολιτισμού.

Οξειδωτικές μέθοδοι αντιρρύπανσης

Η ανυποληψία της αστυνομίας, λόγω του «εθνοσωτήριου» ρόλου της μέχρι το 1974, δεν αναιρείται στη μεταπολίτευση, αλλά, αντίθετα, μετασχηματίζεται σε ανοιχτή εχθρότητα τα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, όταν η «δημοκρατική» αστυνομία του κ. Καραθανάση και τα νεοσύστατα ΜΑΤ καταστέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα ένοπλες ενέργειες εναντίον της προφανώς να μην προκαλούν κοινωνική αγανάκτηση.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ - Η τεχνολογία είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. - Η τεχνολογία ανύψωσε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, αλλά δημιούργησε βασικά κενά. - Ο τεχνοκράτης όταν δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και αναζητήσεις, γίνεται μονόπλευρος. - Η πρόταση της Εκκλησίας για πνευματική ζωή δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους.

Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και η κατάθεση όλων των (συχνά αντικρουόμενων) απόψεων γύρω από το θέμα της διαχείρισης της ιλύος (λυματολάσπης) αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής ημερίδας που θα γίνει στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

Και όλα αυτά σε μία κοινωνία και με μία Αριστερά ελάχιστα εκπαιδευμένες στη μαζική συμμετοχή και στον δημοκρατικό διάλογο, με κυρίαρχα τον μεσσιανικό τρόπο άσκησης πολιτικής, τις εσχατολογικού χαρακτήρα πολιτικές διακηρύξεις και ιδεολογικές προβολές, την παντοκρατορία του ιδεολογήματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Πώς αντιλαμβάνεστε την τεχνολογία ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο; 2. «Το τέρας του Νέου (της τεχνολογίας) δεν είναι α-πνευματικό, στοχεύει άμεσα στην ανθρώπινη ψυχή, γι' αυτό και η αντιμετώπισή του είναι θέμα δυσκολότατο, αλλά και ζωτικής ση μασιάς για κάθε χριστιανό.» Πώς θα σχολιάζατε αυτήν την άποψη; 3. Αν λάβετε υπόψη τη σκιαγράφηση του τύπου του τεχνοκράτη, πώς βλέπετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτή; 4. Η πρόταση της Εκκλησίας σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι και γιατί;

Οργανωτής της ημερίδας είναι το νεοσύστατο θεματικό Δίκτυο Ενεργειακής Αξιοποίησης και Θερμικής Επεξεργασίας Στερεών και Υγρών Αποβλήτων που αποτελείται πτυχιούχους των τμημάτων Μηχανολόγων, Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημείας, Δασολογίας και Οδοντιατρικής.

Στ' αλήθεια, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα αυτά είναι άσχετα με τη δημιουργία της 17Ν;

"Οι προχωρημένες οξειδωτικές μέθοδοι αντιρρύπανσης αποτελούν ελπιδοφόρες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος 'ρύπανση'. Η ραγδαία ανάπτυξή τους την τελευταία δεκαετία οφείλεται αφενός στην ικανότητά τους να αδρανοποιούν τους πλέον βλαβερούς-τοξικούς και μη βιοαποικοδομήσιμους οργανικούς ρύπους, καθώς και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που συναντώνται στην υγρή και αέρια φάση, αφετέρου δε στους ολοένα και πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους που θέτει σε εφαρμογή η πολιτεία", τονίζει ο Ιωάννης Πούλιος, υπεύθυνος του Δικτύου που ασχολείται με τις αντιρρυπαντικές μεθόδους.

Τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από το Δίκτυο, θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.