Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στάθμευση δωρεάν :: 17/2/2006 19:13:32) 

Το μέτρο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στην περιοχή που περικλείεται από τη λεωφόρο Νίκης και τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Εγνατία και Ίωνος Δραγούμη.Για τους υπόλοιπους θα αρχίσει η εφαρμογή του εντός του προσεχούς διμήνου.

ΑΕΙ: «Αγκάθι» η αξιολόγηση

Δ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Θα παρέχεται με την κάρτα ενοίκου για τους κατοίκους του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Οι πρυτάνεις διαφωνούν για την Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την ευθύνη

1. Η εργασία, με την εμφάνιση του Χριστού, που ο ίδιος είναι η αλήθεια της ζωής, παίρνει τη σωστή της θέση:

Στάθμευση δωρεάν

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

• Είναι μέρος της άσκησης του ανθρώπου για να τελειοποιηθεί, να θεωθεί.

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Επιφυλάξεις για τον τρόπο αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, που θα ανακοινωθεί το Σάββατο από τον υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, εξέφρασαν χθες οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα πραγματοποιεί τις αξιολογήσεις. Δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν μια Αρχή τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

• Αποτελεί αξία και όχι ντροπή και κατάρα, αφού και ο ίδιος ο Χριστός ασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού, υποτάσσοντάς το στην αποστολή του.

Ανάσα για τους μόνιμους κατοίκους του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η καθιέρωση του μέτρου της δωρεάν στάθμευσης με κάρτα κατοίκου εντός της πυρίκαυστου ζώνης.

Οι πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες εφ' όλης της ύλης τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη με πρωτοβουλία του ιδίου, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

• Ο Απόστολος Παύλος σημειώνει ότι η προσωπική εργασία έχει αξία, επειδή σχετίζεται άμεσα με την αξία της ίδιας της ζωής και καταδικάζει τον τεμπέλη που ζει σε βάρος του άλλου… και για να υπογραμμίσει πως όλοι έχουν ανάγκη την εργασία, λέει ότι "εκείνος που δεν θέλει να εργάζεται να μην τρώει".

Την εφαρμογή του μέτρου, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων στάθμευσης, εξήγγειλε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προσδιορίζοντας την έναρξη ισχύος του εντός του προσεχούς διμήνου.

Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί και με τους προέδρους των ΤΕΙ στις αρχές Απριλίου.

• Η εργασία δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο εκμετάλλευσης και διάκρισης των ανθρώπων, αφού ο αγώνας και ο σκοπός του ανθρώπου είναι κοινός.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση το μέτρο της δωρεάν στάθμευσης με κάρτα μόνιμου κατοίκου θα εφαρμοστεί στην περιοχή που περικλείεται από τη λεωφόρο Νίκης και τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Εγνατία και Ίωνος Δραγούμη.

Το ζήτημα που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις ήταν η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, πως στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ναύπλιο, το Σάββατο, ο κ. Ευθυμίου θα παραδώσει προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Ο Χριστός χρησιμοποιεί τις λέξεις "εργάτης" και "θερισμός" για τους μαθητές του και για εκείνους που αγωνίζονται για την πραγμάτωση της βασιλείας του Θεού στον κόσμο (Ματθ. 10, 37). "Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν ακόμη και στις θέσεις, όπου λειτουργούν παρκόμετρα", ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι στα άμεσα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των ζωνών παρκομέτρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Διασφάλισης και Αξιολόγησης της Ποιότητας των Ιδρυμάτων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει κεντρική αξιολόγηση.

2. Η εργασία, ως εντολή του θεού, έχει σχέση και με τις άλλες εντολές του θεού που αποβλέπουν στην ολοκλήρωση του ανθρώπου.

1.200 οι ωφελούμενοι

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «η αξιολόγηση θα είναι ενισχυτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα» και το σύστημα «θα είναι συμβατό με τις δικές μας ανάγκες αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.

Δηλαδή ο άνθρωπος κατά την ώρα της εργασίας του έχει στο νου και στην ψυχή του τις αρετές της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, όπως τις παρέδωσε ο Χριστός και οι άγιοι με τη ζωή τους.

Σε περίπου 1.000 έως 1.200 προσδιόρισε χθες ο κ. Παπαγεωργόπουλος τους Θεσσαλονικείς που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή του μέτρου.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από Ανεξάρτητη Αρχή, ανεξάρτητη από κυβέρνηση και Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να είναι απολύτως αντικειμενικά και αδιάβλητα τα πορίσματά της».

Δεν μπορεί ο χριστιανός να πλουτίζει από την εργασία του και σαν τον άφρονα πλούσιο να αγνοεί τον άνεργο και τον φτωχό συνάνθρωπο.

Όπως επισήμανε, οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης υπολογίζονται σε περίπου 3.000, οπότε η εφαρμογή του μέτρου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους επισκέπτες του κέντρου.

Επιφυλάξεις

Η περικοπή του Ευαγγελίου, που παρουσιάζει το φτωχό Λάζαρο να τρώει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του αναίσθητου πλουσίου, είναι αρκετή για να διδάξει τον άνθρωπο ότι κάθε πράξη καταγράφεται ανεξίτηλα στη συνείδησή του και μπορεί να τον ελέγχει παντοτινά.

Εντός των προσεχών εβδομάδων, οπότε αναμένεται να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, οι μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού και εμπορικού κέντρου θα κληθούν από το δήμο να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που θα τους δώσει τη δυνατότητα της δωρεάν στάθμευσης στην πυρίκαυστο ζώνη.

Στο σημείο αυτό όμως αρκετοί πρυτάνεις εξέφρασαν επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι διατεθειμένα να αξιολογούνται από μία Ανεξάρτητη Αρχή, τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

3. Στην Ορθοδοξία η εργασία είναι υποταγμένη στην άσκηση και στην προσευχή, που ανεβάζουν τον άνθρωπο στο θεό και τον κάνουν αδελφό στην κοινωνία των ανθρώπων.

Τι πρέπει να προσκομίσουν

Ορισμένοι πρυτάνεις αντιπρότειναν αυτή η Αρχή να αποτελείται από τους ίδιους τους πρυτάνεις.

Η εργασία με την πίστη προς το Θεό βοηθά, ώστε να διατηρείται η αρμονία του κόσμου και της φύσης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν ένα λογαριασμό της ΔΕΗ, ώστε να αποδεικνύεται η μόνιμη κατοικία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πάντως, ότι οι παρατηρήσεις των πανεπιστημιακών θα ληφθούν υπόψη, ώστε το συντομότερο να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι ο άνθρωπος έχει δόξα, τιμή και ειρήνη όταν "εργάζεται το αγαθό".

Οι κάρτες θα διατίθενται από το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, το οποίο στεγάζεται στην οδό Παύλου Μελά 40.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών.

Ο άνθρωπος, σε κάθε στιγμή και σε κάθε χώρο είτε μέσα είτε έξω από την εργασία, παραμένει μέλος της Εκκλησίας και μπορεί να τηρεί το θέλημα του Θεού, να τον δοξολογεί και να συνεχίζει την ενάρετη ζωή.

"Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης", σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αυστηρή αστυνόμευση στην περιοχή, όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο της δωρεάν στάθμευσης με κάρτα κατοίκου.

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί θα καταθέσει το πόρισμά της μέχρι τον Απρίλιο, ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών τους μέχρι τον Αύγουστο.

4. Η εργασία που δεν έχει ως στόχο τη μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου γίνεται αιτία καλλιέργειας της ματαιοδοξίας και της πνευματικής στασιμότητας με συνέπεια και την καταστροφή της φύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, η ελλιπής αστυνόμευση ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν στην κατάργηση του μέτρου, όταν εφαρμόστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι: καθετί που κάνετε, να το κάνετε με όλη σας την καρδιά, σαν να το κάνετε για τον Κύριο και όχι για τους ανθρώπους (Κολ. 3,23).

Κατηγορηματικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στα παλιά χρόνια οι πιστοί έφερναν στην Εκκλησία την πρώτη συγκομιδή από τους καρπούς της γης που καλλιεργούσαν για να ευλογηθούν από τον Θεό και να τον ευχαριστήσουν.

Στη συνάντηση με τους πρυτάνεις ο Πρωθυπουργός κάλεσε όσους διαφωνούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης να αντιπαραθέσουν τις προτάσεις τους, τονίζοντας πως αποτελεί ελεύθερη επιλογή για κάθε χώρα της Ε.Ε. 5. Η λέξη επάγγελμα προέρχεται από το ρήμα επαγγέλλομαι, που σημαίνει υπόσχομαι στον εαυτό μου, στον Θεό και στην κοινωνία. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως στην πορεία σύγκλισης των συστημάτων εκπαίδευσης η χώρα μας θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της Παιδείας ως «δημοσίου αγαθού και δημόσιας ευθύνης». Με το επάγγελμα και την εργασία ο πιστός αξιοποιεί τα χαρίσματά του και τα εντάσσει στον αγώνα για να τελειοποιηθεί, να μοιάσει στον Θεό. Υπογράμμισε ότι κοινή πορεία δεν σημαίνει πως τα συστήματα θα αλληλοαντιγράφονται σαν «κλώνοι» και κατηγορηματικά απέκλεισε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και διαφορετικής από τη σημερινή διάρθρωση σπουδών. Κατά τον Μ. Βασίλειο "ο οίκος του Θεού, που είναι η Εκκλησία του ζώντος Θεού, έχει κυνηγούς, πεζοπόρους, αρχιτέκτονες, οικοδόμους, γεωργούς, βοσκούς, αθλητές, στρατιώτες". «Οι τετραετούς διάρκειας σπουδές για πρώτο πτυχίο αποτελούν δεδομένο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ο Μ. Βασίλειος παρατηρεί ότι όλα τα επαγγέλματα του ανθρώπου εξασφαλίζουν με την πίστη στο Χριστό τον ορθό τρόπο εξάσκησής τους και την επιμέλεια της ανθρώπινης επιθυμίας. Αποτελεί επίσης δεδομένο η ύπαρξη μεταπτυχιακού κύκλου με δύο επίπεδα, μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Με την αναδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων, η εργασία δεν θα είναι δουλεία σε πάθη και συμφέροντα αλλά ευλογημένη, γιατί ο άνθρωπος θα συνεργάζεται με τον Θεό και θα βλέπει τον πλησίον του σαν τον εαυτό του.

Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η δαιμονολογία περί προθέσεων υποβάθμισης του βασικού πτυχίου», είπε χαρακτηριστικά.

Στον Ορθόδοξο μοναχισμό, που είναι ένας από τους δρόμους που οδηγούν προς τη θέωση του ανθρώπου, η κάθε εργασία ονομάζεται διακονία και κατά την ώρα της εκτέλεσής της ο μοναχός, αδελφός, τη συνοδεύει με την προσευχή. Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, έθεσαν θέματα αύξησης των χρηματοδοτήσεων για τα ΑΕΙ και αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. Σήμερα και η Εκκλησία χρησιμοποιεί την τεχνολογία, για να διακονεί τον άνθρωπο και να δοξολογεί τον Θεό. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε αύξηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εκπαίδευσης και ότι οι χρηματοδοτήσεις θα αυξηθούν κι άλλο, ενώ για την αυτοτέλεια ζήτησε προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο άνθρωπος μέσα στην τεχνοκρατούμενη εποχή μπορεί να αποτελέσει τον δόκιμο εργάτη του θελήματος του Θεού. Μέσα στον κόσμο με τα τόσα προβλήματα ο άνθρωπος μπορεί να αποτελέσει, κατά τον Απόστολο Παύλο τον εργάτη που θα είναι σκεύος εύχρηστο, ετοιμασμένο για κάθε έργο αγαθό. (Β' Τιμ. 2, στίχοι 15 και 21)

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ - Η εργασία αποτελεί για τον άνθρωπο από τη στιγμή που δημιουργήθηκε θεϊκή εντολή. - Η εργασία με τη διακοπή της σχέσης Θεού και ανθρώπου μετατράπηκε από άπονη και άλυπη, που ήταν στον Παράδεισο της ευδαιμονίας, σε επίπονη και κοπιώδη έξω από αυτόν. Με την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό, από μέσο που ήταν για την τελείωσή του έγινε εργαλείο αποπροσανατολισμού και αλλοτρίωσης. Χωρίς Θεό, η εργασία με τη σύγχρονη τεχνολογία αιχμαλώτισε τον άνθρωπο και τον έκανε δούλο της. - Με τη θυσία και την αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο η εργασία ξαναπαίρνει το αληθινό νόημα για την ανθρώπινη ζωή. Γίνεται ευλογία όταν ενταχθεί στον αγώνα για την πνευματική πρόοδο και προκοπή, όταν υπηρετεί τον ένα σκοπό του ανθρωπίνου γένους που είναι η συμμετοχή του στη βασιλεία του Θεού.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Από πότε η εργασία έγινε κατάρα για τον άνθρωπο; 2. Σήμερα πώς γίνεται δούλος ο άνθρωπος με την εργασία; 3. Όταν εργάζεσαι μπορεί να θυμάσαι τον Θεό και τον συνάνθρωπο και πώς; 4. Πότε η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να ωφελήσει τον εργαζόμενο; 5. Αλλάζει το νόημα της εργασίας μέσα στον Χριστιανισμό;